'Urbanites: 'Neon Dancing'' e нов проект на хореографа Коста Каракашян в колаборация с дизайнера Георги Десподов (Македония) и творческата платформа Urbanites Sofia (споменавали сме ги няколко пъти), обединяващ съвременен танц и дигитално изкуство. Събитието съчетава хореография, създадена на живо пред публиката, 80-тарски електронен DJ сет, и визуално изкуство, включващо инсталации и прожекции.“Чрез създаването на нов танц в рамките на един час на място, ще покажем на публиката как протича един творчески процес в сферата на съвременния танц. Приготвили сме и интерактивни задачи, с които публиката да може да повлияе на действията на танцьорите, което може да доведе до напълно неочакван краен резултат,” споделя Каракашян. “Имам щастието да работя с трима страхотни танцьори, с които нямаме търпение да импровизираме по задачите на публиката и по специално подготвената музика на момчетата от Stranger Synths”.

В Neon Dancing участват добре познатите танцьори Стефани Ханджийска, Владимир Груев и Искра Даскалова. Те ще изградят напълно нова танцова твоба под звуците на Stranger Synths - Николай Важаров и Драгомир Дончев, разпознаваеми с 80-тарския си електронен и synth wave звук. За костюмите ще се погрижи СРБ - нова марка за улична мода с френски, арменски и български корени.Клубните проекти на Urbanites Sofia са вдъхновени от връзката между визуалното изкуство, музиката и клубната култура - общата им нужда да стимулират, да създават дълбоки усещания и впечатления у публиката. През последните години различни галерии и музеи по света като Tate Modern и Saatchi организират събития свързващи галерийното простраство с клубната култура, а това е втори съвместен проект с EXE CLUB. Георги Десподов - артистът, погрижил се за визуалната част. Родом от Прилеп, Македония, завършва бакалавър “Рекламен дизайн” в Националната Художествена Академия в София през 2019. В момента работи като дизайнер в дигитална агенция и на свободна практика. Работата му е повлияна от поп арт, осемдесетарска естетика и пост-модернистичния Мемфис стил. За себе си казва, че обича да представя обикновени предмети в необикновен контекст, придавайки им ново значение.

Коста Каракашян е един от най-успешните ни млади танцови изпълнители. Работил в Канада, Япония, Германия, Норвегия, Виетнам, през лятото на 2019-та завършва бакалавър по танц в Колумбийския университет в Ню Йорк. Освен с танци, Каракашян се занимава и с филмова режисура, като преди по-малко от месец спечели награда “Люмиер” за филма си “WAITING FOR COLOR” - документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня. В момента учи магистратура по човешки права в Глобалния кампус по човешки права във Венеция. Като артист, Коста изследва развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Вълнува го как може България да стане страна, която по-пълноценно да уважава правата на различните.