Миналата събота (8 октомври) се проведе най-престижното състезание по брейкинг - Red Bull BC ONE. В него премериха сили над 60 мъже и жени, които бяха оценявани от 3-ма чуждестранни съдии. В рамките на деня се случиха 3 танцови работилници водени от международните гости.
В събитието се включиха водещи имена в световната брейк денс сцена - бразилецът, базиран в Дания - B-Boy Blanka, B-Girl Movie One (Испания) и B-Boy Junior (Франция). Джуниър Босила Баня, по-известен като B-Boy Junior, става един от емблематичните танцьори в съвременната брейкинг сцена, отличаващ се с невероятна издръжливост в ръцете. След като развива детски паралич на 3 - годишна възръст, решава, че няма да позволи на заболяването си да попречи на по-нататъшното му развитие.

„Винаги съм се опитвал да превърна увреждането си в предимство. Най-добрият пример са танците. Когато бях малък, танцувах заедно с видео клипове на Майкъл Джексън. За да компенсирам движенията, които не можех да направя, измислих своя собствена комбинация от гимнастика и бойни изкуства - движения, които ми позволяваха да съм само на ръце."

Слав Димов (B-Boy Slav) и Габриела Янкулова (B-girl Gubchy) са победители в третото издание на Red Bull BC ONE Cypher Bulgaria. Над 450 човека станаха свидетели на успорвани танцови битки между 49 участника в състезанието.

"Чувствам се прекрасно, че успях да се прибера и да покажа това, което мога най-добре. Надявам се всички да са останали доволни от мен и моето представяне и ми се ще да успеем да поставим България на световната културна карта със събития като това"

, коментира Слав (FreshYoungCrew // Bring it Back Squad).

Това е втората национална титла на Слав от квалификации на Red Bull BC ONE, провеждани в България. Занимава се с брейкинг от повече от 20 години, като по време на кариерата си става победител в едни от най-елитните танцови състезания, включително и Red Bull BC ONE Eastern European Qualifier в Санкт- Петербург, Русия през 2012г.Габриела Янкулова (B-Girl Gubchy) e част от FOOTPRINTz Crew, занимава се с брейк от 4 години, като вече е сред най-добрите у нас."Събитието имаше невероятна атмосфера и можех да усетя енергията на хората около мен. Надявам се да има повече такива големи състезания и да се провокира по-голям интерес към брейкинг и хоп-хоп културата у нас."Френският съдия на мероприятието, B-Boy Junior (Red Bull BC ONE All Stars Crew), споделя, че сцената е малка, но има много потенциал да се развие в следващите години. Един от начините да се привлече ново поколение танцьори и да се провокира интерес е като се организират повече подобни събития.

"На скалата от 1 до 10, бих определил Франция като 8, а България 6. Сигурен съм, че това ще се промени до няколко години и България ще разгърне потенциала, който има".С победата си на националния финал, B-Boy Slav и B-Girl Gubchy получават възможност при издадена виза за САЩ да представят България на световния финал на Red Bull BC ONE, който ще се проведе на 12 - ти ноември в Ню Йорк.