Историята на графитите е много интересна. Тя започва през 60-те години на ХХ век в САЩ, по-точно Филаделфия и Ню Йорк. Появяват се като противопоставяне на установения обществен ред. Предимно тийнейджъри започват да пишат псевдонимите си по стени, огради и върху всякаква възможна повърхност, част от градската среда. Целта е да придобият известност, да заявят своето съществуване, докато запазват анонимността на истинската си самоличност.

Десет години по- късно райтърите пренасят изкуството си и върху влаковете. Целта е добиване на по-голяма известност, достигане до отдалечени точки на града. Отново през 70-те графитите стават един от елементите на хип-хоп културата. По-късно биват свързвани с рапа като самите графити са ползвани за средство за реклама.

В началото на 80-те в Ню Йорк се прави опит за декриминализиране на графитите и разглеждането им като вид изкуство. Творбите на графити артистите започват да се излагат в галерии, разглеждат се като нов тренд, което дава възможност на графити артисите да се развиват и да печелят от своето изкуство.

През 90-те графити сцената намира почва и в Европа, а новата вълна на уличното изкуство – постграфитите – акцентира върху фигури, абстракции и символи. В употреба навлизат материали като шаблони и стикери, а графитите освен чрез букви и числа, започват да се представят и под формата на лога и герои. Обликът на графитите става по-стилизиран, а стремежът на всеки райтър да изгради собствен почерк предоставя голямо разнообразие и поле за развитие на графитите.

Графитите завладяват и нашата територия. Настъпилите промени след 1989г. и глобализацията задействат бурното развитие на изкуството и културата у нас. Днес ние разполгаме с големи артисти на свтовно ниво.

Между 15 и 17 април едни най-добрите графити артисти в страната ще съберат сили за второто издание на фестивала GRAFF EXPRESS и ще трансформират пешеходния подлез на Централна автогара в произведение на изкуството. 

Художествената намеса ще включва 8 български и 2 чуждестранни автори, които ще работят рамо до рамо в продължение на 3 дни. Техните имена са ARSEK & ERASE, BRUS, BILOS, EPIK, FELON, GANA, GLOW, MAZEONE и XPOME.

GRAFF EXPRESS е авторска идея на Николай Петров GLOW, с която той се цели да създаде ежегоден софийски фестивал за графити изкуство, който представя едни най-вдъхновяващите автори и най-актуалните стилове в сферата. Фестивалът GRAFF EXPRESS се откроява със своята свежа визуална идентичност, висококачествена селекция на художници и умело кураторско разпределение на работните площи. Първото издание на фестивалът се състои през 2020 и е организирано съвместно с фондация Visionary, докато тазгодишното, второ издание, е в ръцете на Фондация Citywise.

Официалното откриване на завършените стенописи ще се проведе на 27 април от 16:00ч с кураторска обиколка на локацията, съпроводена от онлайн тур и представяне на готовите произведения.


Фондация Citywise е организация, създадена през 2020 година от специалисти в сферата на визуалните изкуства и архитектурата, с цел облагородяване, систематизиране и създаване на градско пространство.  Дейността CityWise се фокусира върху градската среда, както и върху характерните за всеки столичен квартал и регион елементи, дефинирани като благоприятни за допълнителни творчески интервенции. Фокусът на фондацията пада върху систематично планирани микро и макро проекти, които през добавяне на нов куриран художествен слой в градската среда, да консолидират нейния съществуващ вече характер.

Допълнителна информация ще намерите тук.


"Graff Express 2022" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2021 от Фондация "Ситиуайз" в партньорство с Район "Сердика". Проектът се реализира със съдействието на Loop colors и Rush street life store.