Nike Air Force 1 безпрецедентно е един от най-популярните, най-добрите и най-търсени модели обувки за всички времена. Историята му е историята на нашата общност – тя започва от всеки един от нас, който има смелостта да следва своя път, да чертае нови хоризонти и да развива своята общност. Светът на Air Force 1 е свят на музика, танци и спорт в едно и тази година Nikе и Buzz Sneaker Station празнуват 40 години от създаването на иконичния модел. 

Създаден през далечната 1982 г. от Bruce Kilgore, Nike Air Force 1 е замислен като една от най-иновативните баскетболни обувки по това време. Въздушна система, специфичен дизайн на подметката и каишка, която да придържа обувката по-добре към глезена на играчите са само част от иновациите, които са част от историята на тази икона. Освен тези подобрения, най-емблематичната обувка на Nike вплита в себе си едновременно и 4 десетилетия култура, музика, изкуство и танци. 

След отпадането на модела от баскетболната сцена, улиците на Ню Йорк се превръщат в новите места, където Nike Air Force 1 оставя своя отпечатък. С релийза на ниската чисто бяла версия в началото на 90-те, моделът циментира своето присъствие в стрийт и снийкър културата в световен мащаб и всички можем да се съгласим, че точно тази обувка е нагледен пример за нещо, което е „fresh”. Air Force 1 се превръща в предпочитана обувка за редица хип-хоп изпълнители, като Jay-Z и Camron, които често го възпяват в песни си. Истинският бум идва, когато през 2002 г. Nelly издава трака „Air Force Ones“, който се превръща в неофициален хит на обувката. Интереса към модела от хип-хоп обществото отваря вари за различни последвали колаборации с популярни рап изпълнители, като Fat Joe, Young Jeezy и Jay-Z.

Хвърляйки поглед и към изкуството, Nike Air Force 1 се превръща в платно много художници, графити артисти и илюстратори, които успяват да използват снежно бялата му кожа, за да изразят себе си и да покажат възможностите и идеите си. Освен да бъде изрисуван, моделът също много често е и къстъмизиран с различни материали.

В България Nike Air Force 1 доби огромна популярност в края на 2013 г., благодарение на хип-хоп изпълнители като A$AP Rocky и A$AP Ferg и с течение на времето успя да затвърди своето присъствие в българската стрийт и снийкър култура с нарастването на търсенето му.

Тази година Nike празнува 40 години от създаването на тази иконична обувка с юбилейната колекция Join Forces. С нея брандът разказва историята на легендарния модел през погледа на всички хора и субкултури, които са припознали Air Force 1 като своя емблема през годините. Join Forces колекцията включва няколко варианта на ниски и високи единици, които включва в себе си запомнящи се детайли, които са част от 40-годишната история на обувката. Надписи в долната част на подметката, цветен или двоен swoosh, отличаваща се каишка, специален етикет на езика и печат върху кожата с числото „40“ са само една малка част от тях. Акцентът на Join Forces колекцията обаче е не само върху специалните детайли на обувките. Тя цели да отдаде почит на всички общности, които отведоха Nike Air Force 1 по-далеч, отколкото някога са мечтали. 

У нас също ще празнуваме 40-годишния рожден ден и богатата история на любимия ни модел. За целта Nike и Buzz Sneaker Station обединяват сили за едно запомнящо се събитие, в което ще се преплетат едновременно музика, танци и изкуство под различни форми. Всеки посетител ще може да освежи своята прическа в Powered by Buzz AF1 бръснарницата или да вплете Nike акценти в своята коса в AF1 зоната за плитки. Всеки регистрирал се за специалните уъркшопи ще може научи нови танцови стъпки с Goldy, Kevin, Мартин Асса или Алекс Ковачева, а на събитието 16 български танцьори ще премерят силите си в епичен батъл. Записалите се посетители ще могат да нарисуват и своя мечтан дизайн на Air Force 1 и ще могат да спечелят кецове с него, нарисувани специално от талантливия Борче Ристовски.

Затова не чакай до последно, а се запиши още сега и запази своето място на https://sporttimetraderegister.com. Очакваме те на 3 декември в The Steps, в 11:00 ч.! А ако искаш да си фреш за събитието, можеш да си разгледаш новата колекция от Nike Air Force 1 в Buzz Sneaker Station тук. Ние вече си набелязахме няколко чифта!

Фотограф: Васил Германов

Стилист: Златена

Грим: Моника Димова и Марина Младенова