Някак между другото брандът Dr. Martens навърши 50 години от създаването на култовия 1460 (съкратено от 1.4.1960). 50 години в света на модата са достатъчно време да се превърнеш в нещо голямо и да придобиеш световна слава, но не всеки успява. И ако повечето марки поддържат популярността си като непрекъснато се адаптират към променящите се тенценции, то Dr. Martens държат позициите си най-вече заради придържането към своята идентичност. 

Не можеш да сбъркаш моделите им заради отличителния им силует и детайли, но може би ще успеем да те изненадаме с някои интересни факти, превърнали Dr. Martens в култ.

Калоян е с DR. MARTENS 1460 smooth ankle boots: Мина е с DR. MARTENS Audrick 8-eye boots; Симона е с DR. MARTENS 1461 quad polka dot platform shoes

1. Как Dr. Martens придобиват своята индивидуалност

Клаус Мертенс е лекар в немската армия през Втората Светова война, който успява сам да направи военните си ботуши по-удобни с мека кожа и стари гуми, така че да се възстанови след травма на глезена. След войната заедно със своя стар приятел и инжинер Херберт Функ продължават да развиват и подобряват модела. В края на 50-те моделът на д-р Мертенс е патентован от британската семейна фабрика за обувки R. Griggs Group Ltd. За отрицателно те успяват да придадат финални щрихи на бранда, като променят името на Dr. Martens, добяват отличителните жълтите шевове и патентоват формата на подметката

2. Docs са за всеки бунтар 

През 60-те моделът става популярен сред полицаи, пощальони, пожарникари и най-вече сред работниците във фабриките. Pete Townshend от The Who започва да ги носи като израз на своята принадлежност към работническата класа и така отваря нова страница пред бранда. Скоро Dr. Martens стават любима марка на скинхедс и продължат да печелят фенове през 70те и сред останалите субкултури – пънкари, рокери и new wave и тн.

3. Новите Docs Lite

Дълго време мартенсите са запазена марка на алтернативната култура, но през последните 10-ина година окончателно си проправиха път към мейнстрийма. Новите технологии позволяват прилагането на нови материали в изработката на обувките, без да налагат промени във външния вид. В Lite моделите кожата е по-мека, а традиционната AirWair технология в подметката е заменена със SoftAir, което ги прави по-леки и удобни още при първото обуване. Идеални за носене през целия ден и за парти през цялата нощ. Именно тази серия е прекият път на Dr. Martens към уличната мода, където до този момент не са имали как да се конкурират с комфорта на маратонките. 

4. Трендсетъри и Мартенси

Класическият силует на Dr. Martens им печелят почетно място в гардероба на всеки с отношение към модата. Дори последното десетилетие, в което на почит станаха колаборациите, не успя да пречупи стила им, а напротив – вдъхнови много брандове да създадат своя интепретация на класическите им модели. Rick Owens, Marc Jacobs, The North Face, Stüssy са само част от фешън брандовете, колаборирали си с Dr. Martens. Но освен тях имаме и култови модели вдъхновени от изкуството – Keith Haring, Museum Collection, Jean-Michel Basquiat, и музиката – Joy Division, New Order.

5. Няма как да останеш незабелязан с Мартенси

Неоспоримата привързаност на всеки бунтар към марката гарантира присъствието под светлината на прожекторите независимо в коя част на света се намирате. Това, разбира се, ги прави и задълителна част от гардероба на известните личности. Дори Папа Йоан Павел II е имал свой custom модел мартенси в чисто бяло. Каква е тайната? Комбинацията от уникалната им визия и факта, че са супер удобни, разбира се.

6. Не се закачай с хора, които носят Docs

Какво е общото между всички фенове през годините? Можем да ги наречем силните на деня – хора със значима обществена роля, които търсят непрекъснат прогрес и които дават израз на убежденията си чрез личния си стил. Така е и днес. Don’t mess with them.

Мина е с DR. MARTENS Audrick 8-eye boots
Калоян е с DR. MARTENS 1460 smooth ankle boots
Симона е с DR. MARTENS 1461 quad polka dot platform shoes

Всички модели са налични в магазини Fanpoint и на fanpoint.bg.

Фотография: Евгени / The Trackers

Грим, стайлинг: Еда / The Trackers

Модели: Калоян Радоев; Симона Янакиева; Мина Маркова

Асистент: Теодора Коларова

Локация: Club Terminal 1