Почти всеки един от нас, като чуе за създаването на нов бранд за дрехи, си казва " това ще е поредният бранд за тениски с щампа". Най-вероятно в повечето случай е точно така. Най-лесно е да купиш готови тениски, шапки и друг тип артикули, на които да сложиш един надпис и "Voilà!" - имаш бранд за дрехи. Но дали това е достатъчно да привлечеш вниманието на хората? Живеем в свръх-консуматорско общество и би следвало всяка марка да намери своята аудитория. Хората изпитват потребност да пазаруват не защото имат истинска нужда от нещо, а защото биват "облъчвани" от заобикалящите ги реклами. Тогава как един бранд успява да се открои от изобилващата конкуренция? Интересният дизайн и качествената изработка винаги са били оценявани от хората, които държат на външния си вид и от тези, които искат да си харчат парите разумно.

Преди около година попаднахме на представянето на един български бранд и тогава определено смятахме, че ще е от онези с тениските. SEKTA обаче силно ни опроверга. Те залагат изцяло на дизайнерски кройки на продуктите си - суичери, анораци, карго панталони, якета, кроп топове, колани и др. Един от хората, които стоят зад SEKTA e младата дизайнерка Анна Христова, с която поговорихме за нея и бранда.

Ако може да се представиш за пред читателите ни?

Аз съм Анна с две “Н”, от провинцията съм, но живея в София от 4 години. Уча Мода и съм дизайнер на SEKTA. А, и съм голям нарцис, много се харесвам.

От къде идва името на марката и инспирацията зад нея?

Секта идва от латински sequi, sect (следвам). Буквално преведено означава група от хора (общност), която не следва общоприетите правила и норми, а спазва свои собствени. Именно това е и визията ни – да изградим общност, чрез която искаме да вдъхновим хората да бъдат себе си, да правят това, което им харесва, да изглеждат по начина, по който им харесва, да не се притесняват от сексуалността си, да бъдат свободни в себеизразяването си, да бъдат най-добрата версия на себе си. Част от дрехите ни са унисекс, чрез което искаме да избегнем половото разделение, всеки е свободен да носи каквито дрехи му харесват.

Според теб СЕКТА отличава ли се с нещо от другите бг брандове? Ако ДА, с какво?

Отличаваме се с това, че ние не сме просто бранд за дрехи. Ние сме общност от млади хора и заедно градим бранда. Интересното е, че нито един от нас не е професионалист. Ние сме група приятели и правим това, което ни вдъхновява и ни харесва, и мисля, че ни се получава. Освен това всеки един модел е премислян и обсъждан доста време. Различаваме се с целия процес на изработка на дрехите. Не сме като повечето брандове, които просто купуват тениски и слагат щампа. Не подкрепяме тази практика и държим моделите да са наистина дизайнерски и уникални.

Каква е следващата стъпка - нова колекция?

Да, не е тайна. Вече доста хора знаят, че следващата колекция е вдъхновена от чавдарчетата и пионерчетата. Всеки, който знае за следващата колекция споделя, че идеята му харесва и с нетърпение очаква колекцията. Надявам се да бъде добре приета от повечето хора и да оправдаем очакванията.


По какъв начин ти се промени живота от както си дизайнер?

Правя това, което ме кефи и изкарвам пари. Постоянно търча по задачи, супер заета съм и това ми харесва. Сблъсквам се с неща, на които в университета не ме учат. Но колкото е интересно, толкова и ми е трудно. Искам да благодаря на хората, които ми помагат много, а именно двамата ми съдружници.

А дали може да чуем още нещо за тях?

Те са  двойка, граждани на света (както сами се определят ха-ха). Те бяха хората, които ми предложиха да направим нещо заедно. Сега работим заедно, всички решения ги взимаме заедно. Аз съм им много благодарна за възможността, която ми предоставиха. Надявам се, да успея да оправдая очакванията им.

Кога започна да се интересуваш от мода?

Ходих на школа по изобразително изкуство от детската градина до 4-5 клас. Там рисувах предимно модни скици. Това беше любимата ми тема на рисуване.
Всяка година се провеждаше модно ревю с рокли, направени от хартия и найлон. Имам много голям афинитет към кукли барби, защото като малка им шиех рокли. По-късно започнах да преправям стари дрехи на шевната машина на баба ми.

Кой ти е любимият бранд или дизайнер?

Моите любими български брандове са СРБ (макар, че той не е точно бг бранд), харесвам също така Cool Souls, Lame God, Vezba.
Любими дизайнери- нямам, защото всеки сезон е различно. Ако някой ми харесва през пролетта, то през зимата ме разочарова или обратното.
Иначе брандовете, които винаги са ми харесвали са Botter Paris, Bodysong, Sacai, Ader, Vetements и май само за тези се сещам сега.


Коя част от един аутфит ти прави най-голямо впечатление?

Обувките със сигурност са най-важни. Също е много важно да са много чисти!!! Повечето ми обувки са бели и е трудно да ги опазя чисти. Даже май са си мръсни.



Тоест доста често си противоречиш?


Може да се каже, но си имам доста строги принципи и винаги си ги следвам.


Цветни или Черни дрехи?

О, със сигурност цветни, почти нямам черни дрехи. Винаги съм гледала с насмешка на "All black everything" хората. Всъщност имам само две черни тениски и те са ми подарък.

Любим аксесоар?

Любимият ми аксесоар е едно тъмно-зелено пръстенче, което си купих от един хенд-мейд базар. Имам и още един със златен скарабей, който си откраднах от една сергийка в Египет. Общо взето не обичам много да се кича. Предпочитам по-минимализиран и комфортен стил...


Коя емоция те вдъхновява повече - щастието или тъгата?

Щастието ми е музата. Като съм тъжна съм много непродуктивна и правя нещата, защото трябва да ги направя, а не защото съм вдъхновена. Мисля, че хората го забелязват, когато нещата са направени с любов и старание.