Оказа се, че шоуто на Raf Simons в Лондон е лебедова песен. На 21 ноември, малко повече от месец след представянето на своята колекция пролет/лято 2023 г., Raf Simons обяви, че ще закрие едноименната си марка дрехи. Новините идват от нищо. Белгийският дизайнер наскоро представи сезонни кампании, стоки за дома и колаборации, и нищо не подсказваше, че нещо такова предстои.

Simons обяви края на модния лейбъл Raf Simons на официалната страница на своята марка в Instagram, предизвиквайки подкрепа от приятели като Marc Jacobs, критика Alexander Fury и творческия директор на Bottega Veneta Mathieu Blazy.

Липсват ми думи, за да споделя колко съм горд от всичко, което постигнахме. Благодаря на всички, че повярвахте в нашата визия и за това, че повярвахте в мен.

, каза Simons в изявлението си.

За да направи кратката история още по-кратка, пролет/лято 2023 ще бъде последният сезон на Raf Simons като марка за дрехи. Дизайнерът ще продължи да работи с Miuccia Prada като съкреативен директор на Prada, отговорност, която носи от 2020 г. Не се изненадвайте, ако това фигурира в плановете за пенсиониране на Miuccia – може ли да видим Раф Саймънс да поеме ролята на единствения креативен директор на Prada?

Както дизайнерът Raf Simons, така и марката Raf Simons оказаха изключително влиятелни през годините, особено в областта на мъжкото облекло. Raf Simons, дизайнерът, е известен с популяризирането на костюм със слим фит кройка от края на 90-те години, например, и ранните му колекции с heavy графики размиха границите между луксозното облекло и уличното облекло. В края на 2020 г. Simons представи „History of My World“, in-house архивна колекция, предназначена да възпроизведе някои от неговите пионерски и отдавна разпродадени дизайни, като даде на новите фенове да вкусят от старите дизайни на Raf Simons.

Докато звездата му в модната индустрия изгряваше, Simons беше избран за кратки мандати в Jil Sander, Dior и Calvin Klein – където той имаше привидно пълен творчески контрол – но бързо напусна всяка компания на свой ред, предпочитайки да се съсредоточи върху едноименната си марка. Ролята в Prada изглежда е по-подходяща за белгийския дизайнер, който работи заедно с Miuccia Prada, за да произвежда сезонните мъжки и дамски колекции, вместо да прави всичко сам.

Както споменахме по-рано, влиянието на Raf Simons може да се усети в модната индустрия и извън нея. Неговата работа беше основно вдъхновение за Virgil Abloh, докато Simons веднъж отхвърли работата на Abloh в интервю, но двамата се помириха по-късно. Може би най-ранното взаимодействие на Raf Simons и The Culture, дойде през 2011 г., когато в сингълът на A$AP Rocky „Peso“ едно изречение стана популярно и много хора зиползваха, като заглавие на снимките си с аутфит предложения:

Raf Simons, Rick Owens usually what I'm dressed in.

(Роки отново спомена и двамата дизайнери в „Fashion Killa“ от 2013 г.)

Както и да е, колекцията пролет/лято 2023 може да е „последният сезон“ за марката Raf Simons, но вичко което тя е дала на културата и модата е оставило следа. И най-важното е, че личността Raf Simons е още тук и ще дава от себе си.