Доклад на европейската асоциация за опазване на пчелите BeeОdiversity показва, че за цялата 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г. има пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в пчелния полен, събран в района на извора на DEVIN Изворна. Нещо повече, установено е специфично за района в Родопите присъствие на повече от 80% диви (некултивирани) растителни видове, включително жълт кантарион, дъб и бял равнец. Среща се и един от защитените растителни видове в цяла Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).

 

От 2019 г. BeeОdiversity поддържа пчелни кошери около извора на DEVIN Изворна в Родопите, като всяко тримесечие взима проби на полена, събиран от пчелите. Пробите се анализират в лаборатория в Белгия по 22 показателя, сред които за наличието на пестициди и тежки метали. Πpaвят ce и дoпълнитeлни изcлeдвaния зa pacтитeлнoтo биopaзнooбpaзиe и cъcтoяниeтo нa oĸoлнaтa cpeдa в paйoнa. Πocлeдният индиĸaтop пoĸpивa нaд 500 пapaмeтъpa c цeл oтĸpивaнe нa пoтeнциaлни зaмъpcитeли или пpoмeни.

 

Пчелите служат като система за ранно известяване, както и като помощник за евентуалнимерки, които да предотвратят замърсяване на района. Друга основна цел напроекта е повишаване на осведомеността на хората от града относно състояниетона околната среда. Благодарение на резултатите, екипът на DEVIN взима решенияпо какъв начин да пазят и поддържат разнообразието от растителни видове воколната среда около извора.

 

„Изворната вода се добива от ясно определени и защитени подземни източници и е натурална вода – природно чиста, с ясен географски произход. Не се обработва при бутилирането и достига до всеки, недокосната от човешка ръка. Благодарение на проекта ни с пчелите имаме потвърждение от още един, напълно независим източник, че DEVIN Изворна идва от чист от замърсявания район и оправдава напълно доверието на българските потребители, които със спокойствие я предлагат дори на своите невръстни деца“

казва РениАнаниева, бранд мениджър за марката DEVIN Изворна.

 

DEVIN Изворна е първата българска марка вода, която полага допълнителни усилия да следи качеството на околната среда около своя извор и то с помощта на пчели, като така работи и за тяхното спасение от изчезване.

 Още информация за проекта можете да намерите на https://izzzvorna.com/