Pharaoh е от онези артисти, които няма как да забравиш, особено след като си слушал поне една негова песен. Текстовете и инструменталът на песните му са толкова добри, че неусетно ти се набиват в главата. Припяването на „Скррт, скррт, скррт, в мёртвых Найках“, след като си слушал „Black Siemens” е неизбежно, а хитът „5 минут назад“ е редовен рекуест към диджеите в нощните клубове. Несъмнено Pharaoh е един от най-впечатляващите руски изпълнители на нашето време, а по-впечатляващ е фактът, че ще можем да го видим на живо на 22.12, дни преди Коледа, благодарение на нашите приятели от EXE CLUB.

Но преди да се отправиш към сайта на Eventim, за да закупиш своя билет, сме синтезирали няколко от най-важните моменти в историята на Pharaoh и кариерата му като изпълнител, след които сме сигурни, че ще оцениш събитието още повече.


ОБРАЗЪТ НА ФАРАОНА

Музикалният му стил определено се различавал от познатият трап до този момент и още тогава си проличава истинския потенциал на Pharaoh. Въпреки огромните артистични възможности на руския cloud рапър, малко хора разбират за неговата музика преди ерата на “Black Siemens“ и “5 минут назад“. 

След разпадането на Grindhouse, в края на 2013 г. Глеб издава своя първи самостоятелен трак „Cadillac” под псевдонима Pharaoh, под който всички го познаваме и днес. Стилът на парчето определено е много различно от музиката, която той прави до тогава заедно с Grindhouse, но мрачният трак определено привлича вниманието на феновете и критиците. Месец по-късно, Pharaoh създава лейбъла Dead Dynasty и издава трак след трак. Малко по-късно се появява и първият му официален видео клип към песента „Ничего не изменилось“.


Благодарение на своята отдаденост към музиката, неговата популярност нараства и изпълнителят получава заслужено внимание. Това го стимулира да работи здраво върху своята кариера и през пролетта на 2014 г. Pharaoh издава своят първи микстейп с името „Uadjet”. Настроението на мисктейпа се мени с всяка песен от него, като минава през агресия и тъга, а за това допълнително допринасят и текстовете на песните, в които често става дума за смърт, погребение и безсмъртие. Така Глеб бележи началото на ерата на Pharaoh и този микстейп съвсем спокойно може да послужи като негова визитка, тъй като в него се разказва за самия изпълнител и зараждането на Dead Dynasty.

През август на 2014 г. Pharaoh издава своят втори микстейп „Phlora“ който се оказва и една голяма стъпка напред, както за него като изпълнител, така и за цялата музикална индустрия в Русия. Микстейпът превъзхождал в пъти „Uadjet” като качество и като усещане. Инструменталите на песните в него са като пъзел, който когато е правилно нареден, изгражда образа на един тъмен и сив пейзаж, в който основни герои са Dead Dynasty. С този албум Pharaoh заявява пред света своето място и изгражда своя истински артистичен образ. 


BLACK SIEMENS И 5 МИНУТ НАЗАД

2015 г. e една от най-успешните за кариерата на Глеб. Още в началото на годината, Pharaoh заедно с Boulevard Depo издават “Paywall”, a през февруари излиза трака “Black Siemens”, с който изпълнителят добива още по-голяма популярност, както в границите на Русия, така и извън нея. Бенгърът достига и до нашите географски ширини, като става един от задължителните хитове на ъндърграунд трап партитата в софийските клубове.


През юли на същата година, Pharaoh издава „Dolor”, който изцяло се различава от предишния му по-мрачен стил. Интересът към трап изданието бил допълнително подсилен и благодарение на клипа към песента „Идол“. Мнението на феновете обаче било разнозначно – едни давали оценка на албума 10 от 10, докато други твърдели, че старите неща били по-добри. Истината обаче е една – “Dolor” удря точно в целта, a докрая на 2015 г. целият рускоезичен интернет говорил за Pharaoh. 

Това мотивира младия изпълнител и заедно с Boulevard Depo издават втори релийз под името „Плакшери“. Измежду всичките тракове, кой от кой по-добър, намираме и бенгъра „5 минут назад“. Песента избухва по всички чартове в Русия и затвърждава мястото на Pharaoh сред топ изпълнителите в страната.


PHOSPHOR И PINK PHLOYD

През 2016 г. излиза клипа към песента „PHOSPHOR“, която се доближава много до оригиналния стил на Pharaoh. Спокойно можем да опишем алтернативния и по-емоционален рап, който чуваме и в последвалия едноименен албум „Phosphor”, като нещо, което бихме чули от изпълнители като Suicide Boys, Bones или Ghostemane. Настроението на песните се мени от по-агресивно към по-спокойно и меланхолично и много от неговите фенове смятат, че това е най-доброто от артиста. А говорейки за Ghostemane, няма как да не споменем и за колаборацията му с Pharaoh за песента „Blood Oceans”. 

С излизането на албума “Pink Phloyd” през 2017 г., Pharaoh дава на света на разбере, че пред очите на феновете и на хейтърите стои един истински артист, който продължава да прескача границите на стиловете. Благодарение на модерното звучене и продукцията си, песни като „Лаллипап“ са с десетки милиони гледания в YouTube. 


REDRUM, PHUNERAL, ПРАВИЛО

Pharaoh e от онези многокомпонентни изпълнители, които изкарват хит след хит. През 2018 г. изпълнителят затвърждава това твърдение с микстейпа си “Phuneral”, в който експериментира в пънк рок стил и рапира върху по-различни от обичайните за него бийтове. “Phuneral” дебютира на първо място в чарта на Apple Music и на второто в чарта на iTunes в Русия.

През 2020 г. Pharaoh пуска дългоочаквания си дебютен студиен албум „Правило“. Това е най-голямата пауза между негови релийзи, но определено чакането си заслужава. Продукцията за пореден път е на най-високо ниво, а песните варират между поп и модерен хип хоп. Въпреки че част от заклетите му фенове не са доволни от финалния резултат, с този албум руският изпълнител доказва пред всички, че е готов за голямата сцена; че е готов да застане редом до големите имена на съвременния хип-хоп, като Travis Scott, Drake, Future и др. 


ДНЕС

Тази година Pharaoh издаде втория  си студиен албум „Million Dollar Depression“, който доста се различава от нещата, които до сега е правил. Въпреки по-различното му звучене, Pharaoh не изневерява на стила си, песните от новия му албум звучат все така лирично, а тематиката отното носи меланхолично усещане. Различното тук е, че в новите му парчета има много повече пеене.


От началото на кариерата си, с всеки свой албум, с всеки свой микстейп, с всеки свой трак, Pharaoh не спира да доказва на света, че за да успееш, трябва да надминаваш собствените си очаквания, излизайки от типичната рамка на хип-хопа.

Pharaoh е един от най-вдъхновяващите артисти на нашето време и нямаме търпение да го видим на живо в EXE CLUB

Чакаме те там на 22 декември – билети можеш да откриеш тук.