По-рано през годината един от най-добрите европейски баскетболисти, докосвали се някога до играта, Тони Паркър, сложи край на знаменитата си кариера след 18 години в NBA. Няколко месеца по-късно четирикратният шампион със Сан Антонио получи изключително голяма чест от отбора, в който се наложи на най-голямата сцена в световен мащаб, след като Спърс извадиха от употреба №9, с който той играеше в щата Тексас.

https://twitter.com/spurs/status/1194382477026037762

Така 37-годишният французин се нареди до легендарните си съотборници Тим Дънкан и Ману Джинобили, чиито екипи вече бяха “пенсионирани”. Триото Дънкан-Джинобили-Паркър е едно от най-успешните от създаването на NBA насам със спечелени общо 575 мача в редовния сезон и още 126 в плейофите.

След шест участия в Мача на звездите, четири шампионски трофея като част от Сан Антонио, както и едно отличие за “Най-полезен играч” на финалната серия в плейофите, Паркър се превърна в десетият играч с изваден от употреба номер в историята на Спърс. Интересното в случая е, че Тони е играл с четирима от баскетболистите, които могат да се похвалят с това, че потниците им са издигнати нависоко в “АТ&Т Сентър” - освен Дънкан и Джинобили, това са Дейвид Робинсън и Брус Боуен.

Повече за звездната кариера на Паркър, както в NBA, така и с националния отбор на Франция, както с опитите му за кариера в рапа - може да прочетете тук.