За поредна година Nike и Buzz Sneaker Station отбелязаха деня на най-популярната серия обувки на марката – Air Max, но този път празникът беше повече от Air Max Day. Беше Air Max Experience – 360-градусово преживяване, което събра на едно място любители и фенове на обувката с видимата въздушна система. Събитие, на което любовта към едни от най-емблематичните модели на Nike беше пресъздадена не само от избрани модели от Air Max селекцията на Buzz Sneaker Station, но и под формата на арт инсталация с дизайни на ключови модели от серията, създадени от гостите на nOva art space, специални бижута за обувки от Надя Офан, ръчно направени Air Max килими от Subcultura, старателно почистване и освежаване на любимите маратонки от Чисти обувки и топ музикална селекция от DJ Akasha. 

Тази година Nike празнува и 35 години от релийза на първия Air Max модел в света. Nike Air Max 1 излиза на 26 март през далечната 1987 г. и още с появата си създава силно впечатление със своя дизайн. С течение на времето обувката се превръща в един разпознаваемите и ключови силуети на марката и затвърждава своите позиции снийкър и стрийтуеър културата по света. 3 години по-късно, през 1990 г., на пазара се появява друг ключов модел от Air Max серията – Air Max 90. За дизайна и цветовете на обувката, Тинкър Хетфийлд се вдъхновява от италианските спортни коли. Целта – да се поднови емблематичния дизайн на Air Max 1.  Но това са само една малка, но основна част от десетките вариации на обувките с видим въздух в подметката. 90-те години на XX век са ключови за Air Max серията, тъй като тогава се раждат едни от най-бележитите модели на Nike – Air Max BW, Air Max 95, Air Max 97 и Air Max 98. Обувки, които до ден днешен държат изключително висок статут както в уличната, така и в снийкър културата. Но какво прави тези обувки толкова търсени и специални?

Дизайнът на всеки един от Air Max моделите определено е първото нещо, което грабва окото ни. По-конкретно камерата с въздух в подметката. До преди излизането нa Nike Air Max 1, дизайнът на малкото обувки, които разполагат с Air система по това време, е такъв, че тя не се вижда. Но иновативният ум на Тинкър Хетфийлд решава да я направи видима. Потребителите ахват, а брандът поставя основите на една красива история. С течение на годините камерата става все по-голяма и по-голяма – например виж разликата между Air Max 1 и Air Max 98, като същевременно се превръща в основа за дизайна на всяка една обувка от емблематичната линия и символ за удобство и комфорт. 

Това е второто и основно нещо, което прави Air Max моделите едни от най-предпочитаните обувки сред предлаганите от марката на пазара. Air Max първоначално е създаден за спортистите – за бегачите, за маратонците, докато днес е предпочитана обувка от всеки, предимно заради своето удобство и запомнящ се дизайн. За модерните, забързани и активни градски хора, като Неля и Реми, обувките с видимата система с въздух са и символ за стил. В забързаното си ежедневие, всеки един от тях има нужда не просто от удобна обувка, но такава, която да изглежда добре и да си пасва перфектно с техния стил. 

Неля се спря на най-новия Nike Air Max 90 Terrascape – обувка с крещящ дизайн, която перфектно отговаря на бурния ѝ характер. Тя е от хората, които са непримирими и винаги в движение, а доказателство за това можеш да откриеш в нейните профили в TikTok и Instagram. Освен това, Неля, като всички млади и осъзнати хора, знае колко е важно в днешно време да правим всичко с мисъл за Земята. Тя самата рециклира своите дрехи и им дава шанс за втори живот чрез своя Instagram магазин за дрехи втора употреба. Nike Air Max 90 Terrascape пък от своя страна е обувка, която е създадена от поне 20% рециклирани материали, което подпомага за намаляване на отпадъците и въглеродния отпечатък в следствие на производството им. Моделът има футуристичен дизайн, което го прави перфектен както за ежедневието, така и за парти в петък вечер. 

Ако си засичал Реми поне веднъж в интернет пространството, по телевизията или на живо, едно нещо прави най-голямо впечатление у него – той е винаги в движение. Било то в музикалните клипове на редица поп звезди, пред огледалата в танцовата школа или навън сред светлините на града, Реми не спира да танцува. A всеки един от нас знае, че когато си непрестанно на крак, имаш нужда от удобна обувка. Затова Реми се спря на Nike Air Max 97 SE Next Nature – модел, който отбелязва 35-тата годишнина от излизането на първия модел от Air Max серията през далечната 1987 г. 35-тият юбилей е познат още като „смарагдов“, затова и акцентите по обувката са точно в цвят смарагд, а в предната ѝ част ще откриеш числото 35, изписано с римски числа. Вдъхновението за дизайна на 97-цата идва от светкавичния транспорт на Токио – точно каквито са и движенията на Реми, когато танцува, а Air системата по цялото продължение на обувката, я прави една от най-удобните от Air Max серията.

Ако имаш нужда от нещо удобно и ти за своето динамично ежедневие или просто от готина стилна обувка, с която да изпъкнеш сред тълпата, можеш да откриеш Nike Air Max 90 Terrascape и Nike Air Max 97 SE Next Nature, както и още много Nike модели в магазините на Buzz Sneaker Station или онлайн на сайта им.

Снимки: Васил Германов

Стайлинг: Златена Анеталз