Устойчивото развитие е важна и все по-популярна тема в последно време, а от Nike не остават безучастни към това с новата си инициатива ’Move to Zero’. Желанието на компанията е да започне да произвежда все повече продукти от рециклиран полиестер и устойчив органичен памук. Въпросната колекция включва пълна гама спортно облекло - тениски, блузи, анцузи, суичъри, якета…

От Nike не са се ангажирали с точна дата за пускането на новите продукти на пазара, но са обявили, че това ще се случи през лятото на тази година. А иначе можем да се обединим около едно - че нещата изглеждат изключително добре,с  изчистени и семпли дизайни, комбинирани в подходящата цветова гама. Перлата в короната на ‘Move to Zero’ категорично е Windrunner якето, което е изработено от 100% рециклиран полиестер, при това до най-малките детайли - включително ластиците и циповете. Те са измайсторени от Nike Grind - смесица от рециклирани материали, останали при производството на кецове.

Мove to Zero’ обаче не е единственият проект на Nike с подобна насоченост. На сцената излиза и ‘Space Hippie’ - донякъде експериментална колекция от кецове, включваща четири различни силуета, всички от които са изработени от т.нар. ’space junk’ на американския спортен гигант, или иначе казано сплав от всички материали, останали по подовете на фабриките по време на продукция. В резултат от тази идея налице е продуктът на легендарната спортна марка с най-нисък въглероден отпечатък досега.

“Space Hippie продуктите са като артефакт от бъдещето. Авангардни са и са оптимистични с елемент на бунт. Реално това е идея. Идея как да създадем най-много с най-малко материал, най-малко енергия и най-малко въглерод”, разяснява Джон Хоук, отговорник за дизайна в компанията.

Space Hippie’ излиза в четири разновидности, които имат простички наименования - 01, 02, 03 и 04. Кецовете обединяват в едно ‘space junk’, рециклирана ZoomX пяна и “кратерна” пяна.