Nike доминира тотално в класацията за най-продаваните модели кецове на отминалата 2019 година. Американската компания пласира свои творения на първите три месета в подреждането, което бе осъществено от компанията за бизнес и маркетинг анализи NPD Group. Nike има още един модел по-назад в десетката, Adidas присъства с два модела, а останалите са Air Jordan на два пъти, Converse и Vans.

И така… Най-продаван модел на 2019 година е… Nike Air Max 270, което реално не би трябвало да е изненада, защото навсякъде по улиците може да забележите хора с 270-ки на краката. Вдъхновен от Air Max 93 и Air Max 180, Air Max 270 има камера, която е висока над 3 сантиметра, осигуряваща още по-голям комфорт.

Nike Air Force 1 Low[/caption]

На второ място е една от иконите на Nike - Air Force 1 Low. Близо 40 години след първата си поява на пазара, AF1 не разочарова, като класическите бели и черни разцветки могат да допълнят всеки outfit, а от компанията производител се стараят да разнообразяват максимално с нови и свежи варианти на този силует.

Челната тройка се допълва от най-продаваната обувка на 2018 година - Nike Tanjun. Максимално опростен модел, който е кръстен на японската дума за “простота” и който на вид е максимално опростен, а и цената му е доста по-достъпна от тези на №1 и №2.

Идва ред и на първата не-Nike обувка, която се нарежда на четвърто място - Adidas NMD R1. Един от най-удобните модели на фирмата с трите ленти, благодарение на boost технологията, както и на спортно-елегантния силует, донесли световна слава на NMD.

Петицата се допълва от Air Jordan 4. През 2019 година на пазара бяха пуснати редица разновидности на четвъртия по ред модел от серията на Майкъл Джордан, но без каквото и да е съмнение най-чакан бе AJ 4 Bred.

На шесто място идва Adidas YEEZY BOOST 350 V2 - противоречив за едни и издиган до божествен статут от други. На седмо място е Vans Ward, по-бюджетната версия на Vans Old Skool, а осмата позиция e за друг вариант на класика - Converse Chuck Taylor OX Low. Десетката се допълва от Nike Air Max 97 като №9 и легендарните Air Jordan 11 Retro като №10.