От близо десетина години се създаде ново определение за колите - хиперавтомобили - машини с над 1000 конски сили и още други характеристики, които ги поставят над всичко. Това обаче предимно са двуместни машини, за да се гони максимално доброто им представяне на пътя и пистата, но скандинавецът Кристиан Вон Кьонигсег има различен поглед над нещата.

Преди няколко години, французите от Bugatti е опитаха да направят подобно нещо с Galibier, но ето го - четириместен хиперкар наречен Gemera с 1727 конски сили и 3500 нютонметра (колкото на огромен багер). Освен, че е мега красив, той ускорява от 0 до 100 за 1.9 секунди и може да се движи с 400 км/ч. Хибрид е - има малък 2.0-литров  битурбо мотор със собствена технология без валове с мощност от 600 коня и 600 нютонметра, който седи отзад и може да се кара на бензин, етанол и метанол, който се допълва от електромотори - общо 3. Генерацията на автомобила  е титаниева на лидерите - Akrapovic.

Батерията за електромоторите е малка - 16.6 kWh, защото се гони тегло и колата с всичките си технологии тежи само 1850 килограма (новото BMW M5 тежи 1970). Вратата, през която се влиза е една - като на старите модели на Lamborghini и е с мега модерно задвижване и датчици - ако усети, че има нещо в близост, спира на безопасно разстояние.

Големината на колата е близо до Panamera. Има задвижване , както и завиване, на четирите колела, за да може да се държи "като в релси" в завои. Интериора е претъпкан с карбон и не е като на Rolls, но тук се гони скорост и затова шофьорът и пасажерите ще седят в спортни "корита" без много възможност за настройки. Най-тъжното - компанията ще произведе 300 броя на цена от 1.7 мил долара, но поне по клипове ще я виждаме тази Gemera.Снимки: https://www.koenigsegg.com/