Спортът е здраве! За да си спортист не се изисква много - желание и мотивация. Както основателят на Nike, Bill Bowerman, e казал - “If you have a body, you are an athlete”. Българските професионални спортисти могат само да ни мотивират, защото има постижения, с които можем да се гордеем. Радваме се на всички техни успехи и се надяваме те да стават все повече и повече. Тук обаче искаме да ви споделим за един по-различен успех. Кирил Николов, или по-известен в бегаческите среди като "Дизела", ще има своя биографична книга.

"Предпоследната крачка" - това е заглавието на книгата, автор на която е Богдан Русев. Той е успял да пресъздаде живота на шампиона, приключенеца, бегача, съпруга от началото на кариерата до наши дни. Естествено не и без помощта на Дизела.

Кирил е един от най-успешните български бегачи, шампион по спортно ориентиране, носител на множество рекорди. Един от тях е маршрутът Ком-Емине за по малко от 5 дни, който може да бъде видян и на голям екран. Купища медали и купи е събрал у тях. И всеки един има стойност за изкачването му до върха.

Ето какво сподели той в социалните мрежи за книгата:

В състезателната си кариера съм пробягал над 100 хиляди километра. Изкачил съм безброй много вертикални километри. Посетил съм десетки различни страни, стотици, градове, планини, гори, върхове, долини, паркове. Участвал съм в над хиляда състезания.
Половината от тези хиляда състезания съм спечелил. Но може би само двайсетина от победите имат сантиментална стойност за мен. Другата половина, тези петстотин загуби са ме научили на много повече от победите. Именно загубите са ме накарали да полагам още повече усилия в тренировките. Да бъда по-изискващ и критичен към самия себе си. Да бъда непримирим. Научиха ме, че трудът винаги се възнаграждава, но само ако имаш търпението да дочакаш своя момент. Благодарение на загубите разбрах колко по-удовлетворяващо е да си победител. Всеки се проваля от време на време. Въпросът е да не ти става навик.
През всички тези години съм имал щастието винаги да имам около себе си хора, които да ми помагат да преследвам целите си. Да постигам все по-добри резултати. Да си поставям все по-високи цели. Хора, които да ме мотивират и да ме учат да не се отказвам. Хора, които да ми показват другата страна на медала. Хора, които са ми помагали чисто финансово.
И когато се обърна назад, някакси се оказва, че всички те са били до мен не когато най-много съм имал нужда от тях, а когато е трябвало.
Всичко, разказано в тази книга, щеше да е невъзможно без всички вас - и за това съм ви безкрайно благодарен.
Радостен съм, че един почти 5-годишен проект е на прага да се осъществи. В края на юни очаквайте книгата "Предпоследната крачка" от Богдан Русев.

Книгата вече може да бъде предварително поръчана от издателство "Вакон", като копията ще се появат по книжарниците края на м. Юни.