IVAN TRIDE е дигитален артист и проактивен деец на теми, свързани с футуризъм като виртуална и добавена реалност и иновативни технологии. Той вече е добре познат на всички. От клипове на хитови песни до AR филтри и VR проекти, няма как да останеш безразличен към работата му. А всеки път когато си бил в EXE клуб в София, си виждал инсталацията AR BOOTH с ефект на Windows 98, която всъщност е негово дело.  

Tи си първият популярен 3D артист в България, кои бяха най-големите предизвикателства в началото и кои бяха хората, които те подкрепиха?

Както и с много други неща в началото - не знаеш откъде да започнеш, към кое точно да насочиш усилията си, за да се специализираш и как да намериш клиенти и да ги убедиш, че работата ти струва толкова, колкото твърдиш. От малък това, което ме зариби по 3D анимацията и специалните визуални ефекти, бяха филмите и илюзионното изкуство. Исках да овладея инструментите и похватите, за да мога да пресъздавам изживявания и емоции, които да вдъхновяват и удивляват хората. Най-прекият път до това изкуството ми да бъде видяно и остойностено, според мен, беше музикалната индустрия. Музикални видео клипове се правят постоянно и имат нужда от това да изглеждат ексклузивно, да имат ефект и и да грабват вниманието не само с музика. Затова се ориентирах в тази посока като за начало, за да имам възможност да работя и да се издържам от това, което обичам да правя, докато продължавам да се развивам и да уча нови неща. Първите "клиенти", които повярваха в таланта ми и ме подкрепиха, бяха YOUNG BB YOUNG. Аз съм им изключително благодарен и оттогава сме приятели, та и музика сме правили заедно. KADE KADE беше първото ми 3D видео, за което получих заплащане да правя това, в което съм запален и което ме изстреля в полезрението на другите играчи от индустрията. От там нататък просто продължих да работя със сърце и устрем винаги да надграждам и да показвам нещо ново, отвъд очакванията. Клиентите ми го виждат и го оценяват.

Името ти се свързва както с анимациите, така и с музика, livestreams в YouTube, филтри в Instagram и т.н.. Как успяваш да разпределяш времето ти между всичко, което правиш? Имаш ли някое тайно хоби, за което все още не знаем и не си споделял?

Редувам ги. Това ми помага да поддържам мозъка се буден. Като се отегча от нещо, хващам другото. Ако е наложително да свърша дадена работа, но съм блокирал и не мога да продължа, отварям Abletona и разцъквам някой бийт. Излизам, карам колело, цъкам тенис. Гледам си извънземно в мазата и го уча да свири на пиано.

Въпреки че работата му е за гледане, то подкастът му „За слушане“ е перфектното бягство от скуката в ежедневието.

Напоследък съм настроен на друга вълна и от около година не съм пускал нови епизоди. Но за тези, които не са слушали наличните - слушайте ги. Те са вечни.

Последната му инициатива обаче е свързана с това да даде поле за изява на млади артисти. Интересът към конкурса за най-добрата българска SCI-FI песен се оказа огромен и вече е достигнал лимита си от 100 участници. Те в момента творят своите песни и крайният им срок е 20-ти юни. Голямата награда ще бъде клип към песента, режисиран и обработен от IVAN TRIDE. Конкурсът дава ясна заявка за качествени проекти, защото има и гост изпълнител - V:RGO и участниците имат възможността да запишат песента си с него. Те разполагат и със SCI-FI бийт от KAY BE. От друга страна всеки, който желае, може да участва и с изцяло своя авторска песен, а единственото условие е тя да е на български. Могат да използват и специално създаден от Иван AR филтър за Инстаграм, като по този начин да представят по уникален начин участието си в конкурса пред своите фенове. Плановете на Иван не спират до тук. След края на конкурса ще организира и BG SCI-FI AWARDS - събитие, което ще е комбинация между парти и церемония по награждаване със специални награди.

 

Рядко има подобни инициативи в България, каква според теб е причината?

Не знам, може би няма кой да ги организира, или пък не виждат смисъл или изгода. Моя двигател е с изцяло доброто намерение да раздвижа артистите, да ги провокирам, да се вдъхновят и да действат. Много от участниците ми писаха колко са благодарни за възможността и че никога не са се чувствали по-надъхани от сега - да покажат на какво са способни. Всичко до момента съм направил на собствени мускули, рекламен клип за конкурса, уебсайт, AR филтър в Инстаграм, уговорих бийт от KAY BE, фийт с V:RGO - за да дам начален тласък на инициативата по най-добрия начин, който мога и хората го усещат, именно затова хайпа беше толкова експлозивен, над 100 човека се записаха за участие в рамките на 3-4 дни, хората търсят истинските неща, които усещат, че се правят от сърце. В момента съм в процес на търсене на спонсори, които да покрият разходите по финалната продукция, както и събитието SCI-FI AWARDS, което възнамерявам да организирам в комбинация парти с DOPEZOO + церемония със специални награди за най-добрите участници.

 

Защо реши да създадеш този конкурс?  

Исках да отправя предизвикателство към българските артисти, да помислят за бъдещето и да родят нещо ново. Да дам възможност на някои не толкова известни или тепърва прохождащи музиканти да блеснат, да покажат себе си, своя стил и визия за бъдещето. Предоставяйки им безплатен бийт от KAY BE и безплатна възможност за фийт с V:RGO + награда безплатен видеоклип от мен, мисля, че това са едни необичайно добри предпоставки за млади таланти. Благодарности на KAY BE и V:RGO, че се включиха така безрезервно в инициативата!

 

Победителят в конкурса ще спечели видеоклип, режисиран и обработен от теб. Кой от досегашните ти клипове е бил най-голямото предизвикателство за самия теб?  

Всеки клип е ново предизвикателство и това е причината да обичам работата си и да не ми омръзва. Голяма част от проектите ми включват комбинация от различни умения и техники, за да бъде постигнат желаният резултат. Най-предизвикателният и най-добър до момента мой клип за мен е SPACE OUT на V:RGO. Можете да гледате мейкинга и да разберете защо мисля така.

 

Кои са българските съвременни артисти, които те вдъхновяват и които всички трябва да познават?

Въпросът поставен така, ме накара да се замисля кога за последно съм написал на някого "евала". Писал съм на много такива. Има артисти, които понякога правят толкова красиви и чисто истински неща, като го видя и ми се доплаква. Нещо да ме вдъхнови за мен означава толкова да ми хареса, че да ми разпърха въображението и да ме зареди с желание да действам. И аз да се хвана да направя нещо още по-добро, пречупено през моята призма. Същият ефект има и конкуренцията, така че хубаво е да има конкуренция, за да ни вдъхновява да ставаме по-добри. Но да назовавам по имена артисти, за които съм с 2 ръце, че всички трябва да познават, не го чувствам. А и арта не е за масата. После ще трябва да им слушаш невежите мнения.

Имаш ли идеи за бъдещи подобни конкурси?  

Да, харесва ми да инициирам такива раздвижвания и предизвикателства, да се случват работи, да се правят яки неща, да става шоу. Само спонсори трябва да намерим и нищо не ни пречи и следващия път да направим нещо още по-голямо. Да хванем десетимата най-добри участници и да ги заведем на някаква вила за 1 седмица с предизвикателства и игри, да снимаме реалити, да викаме други специални гост-изпълнители от България и чужбина. Много идеи имам и чувствам силата в себе си да ги осъществя. Времето ще покаже.

А коя е перфектната SCI-FI песен, ще разберем след 20-ти юни. Дотогава можете да се запознаете с всички участници в сайта, да изгледате клиповете в YouTube канала на Иван (защото определено си заслужават), да послушате подкаста му или по негова препоръка да изгледате някой SCI-FI филм като Gattaca.