Чифт дънки е може би най-разпространената дреха в гардероба на всеки човек. За да преобрази начина, по който се произвеждат дънковите облекла Фондация „Елън Макартър”, през изминалата година, стартира инициатива за превръщане на модата в кръгова. Дизайнът и изработката на деним се вписват в принципите на кръговата икономика чрез трайност, рециклируемост и отговорно използване на ресурсите. В резултат на участието си в този иновативен проект, H&M създава забележителна мъжка колекция дънково облекло, вдъхновена от естествените изчистени линии. Колекцията Jeans Redesign на H&M ще бъде налична ексклузивно онлайн на hm.com от 15 октомври.

Колекцията се състои от три модела дънки, яке, риза, чанта и шапка – всичките изработени от деним с модерно и функционално излъчване. Цветовата палитра е смес от светлосиво, „избеляло“ черно, синьо и наситено индиго. Колекцията преосмисля дизайна и производството на дънкови облекла, в унисон с целта на H&M – да превърне изцяло процесите си в кръгови. Със силуети и детайли на работно облекло, трите стила дънки в колекцията Jeans Redesign са прави, вталени или с небрежна форма, якето е с четири отличителни джоба – два от тях с цип, а ризата е с изчистена и опростена линия, с два джоба в предната част.

Като стратегически партньор на Фондация „Елън Макартър”, H&M работи съвместно сдруги компании, правителствени организации, академични институции, нововъзникващи иноватори, малки и средни предприятия и други, за ускоряване напрехода към кръгова икономика. Проектът Jeans Redesign дава възможност на марката да приложи експертния си опит в областта на дънковите облекла, за да създаде дизайни, които са устойчиви във времето, лесни за поправка и се износват красиво. За създаването на колекцията H&M спазва насоките на Фондация „Елън Макартър” за издръжливост на дрехите, възможност за рециклиранена материалите и проследяемост.

Дънковите материиизползвани в колекцията са смесица от: органичен памук; до 35% рециклиран памук (от текстилни отпадъци след потребление); багрила, които значително намаляват консумацията на енергия и водни ресурси в сравнение с конвенционалните алтернативи.

Излизайки извънспецифичните изисквания, посочени в насоките за редизайн на дънкови облекла, H&M също използва метода за валидиране на химията, за да избере по-безопасни химикали. Използвани са само покрития с минимално негативно въздействие върху околната среда (зелен EIM, Оценка на въздействието върхуоколната среда на Jeanologia).

За да гарантира затворения кръг на производство на своите продукти, H&M използва нишки Tencel, които могат лесно да бъдат рециклирани в края на живота си.

„Устойчивостта и кръговият принцип трябва да се разглеждат като параметри, в рамките на които ние като дизайнери се движим. Но да си дизайнер означава и да намираш нови възможности и да се свързваш повече с техническата страна на това как се изработват дънковите облекла. Надяваме се, че с тази колекция ще можем да направим още една голяма стъпка към създаването на по-устойчиви продукти“

казва Йон Ломан, дизайнер в H&M.