Сега е момента да си признаем, че когато Мила Роберт се появи на българската сцена бяхме скептично настроени за музикалната ѝ кариера. Известно време след това започнахме да изпитва все по-силна симпатия към нея и изведнъж "Бум" вече бяхме влюбени в нейната персона и в нещата, които прави. И то няма как да е друго, защото тя е от артистите, които наистина влага неизмеримо количество любов в това, което прави. С всяка следваща песен израства все повече и показва, че таланта ѝ има накъде да се развива. Момичето заслужава вашите адмирации най-малкото, защото е себе си и не се опитва да поддържава на някоя световна звезда. Спираме с хвалбите преди да сме се превърнали във fangirl и ти даваме шанс сам да се влюбиш в нея, ако все още не си, след като чуеш новото ѝ EP - Gap Summer.


Ако срещнеш непознат, който никога не е чувал за теб как би му се представила и обяснила с какво се занимаваш? 

Толкова ме вълнува съществуването, че излиза някаква музика, направо. 

Най- клишираното обяснение на “какво е за теб музиката?“ и отговорът на една Мила Роберт. 

Най-красивото нещо, което съм чувала. Аз съм си клише. 

До тук ли беше с чалга кавърите или да очакваме още свежи включвания? 

Не обичам да казвам крайни неща, но по-скоро не очаквайте.

След успеха на първото ти ЕР и първият ти албум е съвсем логична появата ти на ниво ти ЕР “Gap Summer”.  С какво е по-различен, освен че е изцяло на английски? 

Gap Summer е миналото ми лято, сама във Варна, караща кола за първи път, правеща бийтове и мислеща за неща. Различно е с това, че имам и продуцентски пръст в цялата работа, даже парчето „Gap Summer” на което е кръстено и EP-то е изцяло продуцирано от мен. Като изключим красивото соло накрая - това е Теодор Кисьов - Хюго, той е прекрасен. 

Хайде да ми говориш с песен. Ще разгледаме по-подробно всяка една от 6те песни в ЕР-то. Караме ги поред: 

Gap Summer - Както е и кръстено и самото ЕР. Защо избра точно тази песен да го озаглави? Към кого адресирана тази песен и какво послание искаш да предадеш с нея? 

Последната песен, която написах от Ипи-то е тази, тя символизира моята готовност да приема себе си и пътя си, съдбата си, да не ме е страх, да рискувам, да тръгвам, да се връщам, да живея по-пълно от всякога до тук..

Break Up With You - Да поговорим малко повече за риличрските герои. Има ли реален обект, за когото е песента? 

Тази песен е за едно момче, с което се обичаме наистина, но наистина не сме един за друг. Много дълго време ни отне да се пуснем и да тръгнем в различни посоки, но се случи. Ако трябва да кажа с едно изречение къде беше проблема – не можеше да оценява красотата в ретро поп фолк песните, по-конкретно в „Жадувам“ на Десислава и Азис, а на мен ми трябва мъж, който няма предразсъдъци. Луд идиот, който да ме кара да се чувствам свободна. 

В песента доста често споменаваш български фрази, мислиш ли често да ги емплеметираш и за напред? 

Иска ми се в бъдещите ми песни на английски да вкарвам от нашата си култура неща, не искам да се стремя да звучат „световно“ или нещо такова, искам да са истински и честни, без значение, че не са на български. 

That Girl - Втората песен, която пусна. Защо не беше първа? Ти ли си That Girl? 

Всички сме THAT GIRL, това е и посланието на песента. Постоянно се сравняваме, а всяка от нас си има собствен чар и идентичност. Трябва да се концентрираме върху това да развиваме и освобождаваме точно тази индивидуална красота, без да искаме да сме като някоя друга хубавица (колкото и да е трудно). 

I Love Me I Love Boys - Кого повече обичаш себе си или момчета?

Обичам най-много всички хора. Не мога да избера мен или тях. Всички сме едно и това е толкова красиво. 

Историята на тази песен е смешна, като бях на 16, едва разделила се с първото гадже, имах една приятелка, която се сваляше с много момчета едновременно и една вечер 3 от тях искаха да излязат с нея и няма да забравя как тя беше в екстаз и крещеше „I love me I love boys, I love me I love boys!!!!”. От този момент, винаги когато имам нужда да съм свобона и ок със себе си (вместо да страдам по едно момче) просто си спамя „I love me I love boys” като мантра. 

Born in Debt - Доста як 90-рски R&B вайб има тази песен. От къде идва вдъновението за нея? 

Една сутрин получих имейл за рекламна кампания, която щеше да ми финансира бъдещето и да погребе всичките ми финансови лутания за поне 3 месеца напред. 

Докато преговарях през деня, чакайки всеки следващ имейл, стоях на балкона и издирвах перфектната прогресия с китарата. Песента просто се изля, направих бийта и записах вокалите. Нощта я слушах без да спирам. Кампанията не се случи, но поне тази песен се случи. Тя показва една силно независима жена, която може да се грижи за мъж. В семейството ми всичко жени са такива. 

Lazy Baby Fuck - Завършваме лежерно с последния трак. Тук също се интересуваме от лирическите герои. На кого би я пуснала? 

Идеята за тази песен ми дойде на маса в Белград, докато чаках сметката за едни кебапчета. Песента е от мен за мен. Успокоявам себе си, че съм на правилен път. Просто трябва да не спирам. Да продължавам да действам, както си знам и един ден.. може би..

И понеже сме сигурни, че хубави неща стават реалност благодарение на добра екипна работа. Сподели ни за хората, които са част от реализацията на този проект? 

По този проект работих с прекрасни и различни хора. Имах аранжиментите направени от мен, но тъй като съм млад продуцент, задължително трябваше нещата да бъдат не просто пипнати, а барнати!

Явор Карагитлиев, моят верен първи продуцент, направи 3 от песните да звучат толкова добре, колкото звучат. Теодор Кисьов (Хюго) – невероятен млад продуцент и актьор, със страхотна музикална култура, пипна неща в 3 от песните. С Мартин Масаров (Швеция) направихме Lazy Baby Fuck на един дъх. Евгени Енчев (Гената) записа търпеливо вокалите в Студийта. Димитър Ганчев – инженер, с който мечтая да работя от край време, миксира и мастерира цялото нещо по гениално отдаден начин.

Жоро Пеев направи кориците на песните и режисира видеата, които скоро ще видят бял свят – Жоро може би е най-голямата ми опора. Без него съм наникъде. Толкова е инвестиран в нещата, които правим, че дори дописахме заедно две от песните, оставаха ми две изречения и заедно ги заковахме.

Изключително благодарна съм, имам късмет с хора. 

Снимки: Жоро Пеев (jawpains)