Понякога привидно нереалните проблеми се превръщат в реалност. Затова и второто издание на ФИГ. (Фестивалът за илюстрация и графика) е посветено именно на науката патафизика, изследваща тези измислени явления и нереални случки. И, тъй като абсурдното и имагинерното често са първоизточник на вдъхновение за художниците и художничките, тази година предизвикваме пределите на въображението си и наблягаме на тези елементи.

Като част от програмата на ФИГ. 2 през април месец се състояха работилница по научна илюстрация с Любен Домозетски, татуировки на живо с Александра Георгиева, серия разговори и лекции с ABVA, CHAOS Group, Compote Collective и редица интересни събития, предназначени за любителите на различните форми визуално изкуство.

През май месец ни очакват самостоятелна изложба на Невена Екимова в галерия ИНТРО, работилници със Зоран Мише, Алина Папазова, базар за принтове и много други. Следете цялата програма тук: fig.bg

Днес обръщаме внимание на Травма и тривия: Сезонът на Кали, самостоятелната изложба на Невена Екимова, част от програмата на фестивала, която се открита на 3 май в галерия ИНТРО. За изложбата си Невена Екимова подбира ръчно бродирани кърпи, възглавници, гоблени, фрагменти от мебели и други декоративни изделия втора ръка, а “Сезонът на Кали” е предисловие на “Травма и тривия” - книга-самиздат, която се очаква да се появи през месец юни. Изложбата ще може да бъде посетена до 19 май.

Невена Екимова споделя за Травма и тривия: Сезонът на Кали:

“Животът отесня като чифт дънки. Останаха две неща за правене с буквичката С: да се сдухваш и да спиш. Злоупотребявам с уелнес и езотерични учения. Знаехте ли, че в момента се давим в последната четвърт на ерата на Кали? Много скоро се очаква всички да придобием нежносиния ѝ цвят. Губят ми се нюансите, кое е ужасно и кое - забавно. Двуглавата ламя с острите зъби се развлича със самоунищожение. В този свят няма нищо безобидно, опасности дебнат навсякъде, най-вече отвътре. Каква по-сериозна травма от началото на остаряването?”Невена Екимова е визуален артист, базиран в родния си град Габрово. Учила е съвременно изкуство в Норвегия и Исландия и завършва бакалавърска степен в Художествената академия Valand в Гьотеборг, Швеция. Зад гърба си има две самостоятелни изложби: Хазяинът (2018) и Три пъти вътрешности (2021). Сред участията й в групови изложби са: Къде е скулптурата? (2020) и Всичко (ни) е наред (2020), галерия Кредо Бонум; БАЗА - изложба на номинираните (2019), СГХГ; Арт Старт: Винаги ще има утре (2019), Гьоте Институт, и други.

Математиката и политиката са константни елементи в работата й, дори това да не се забелязва с просто око. Интересува се от психология и философия и често се възползва от “емоционалната дисекция, която предлагат пърформанса и поезията”.

Допълнителна информация за Невена ще намерите тук.

Изложбата Травма и тривия: Сезонът на Кали се реализира със сътрудничеството на Студио БръмБър.


ФИГ. 2 се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.