Поканени сме да надникнем в DOM, новото клубно пространство в София, чието бурно откриване този месец шеметно го отбеляза на българската и международна карта на елекронната музикална сцена. Интересът на публиката продължава да нараства с всеки изминал уикенд, а зад успеха на проекта стои една амбициозна, цветна и абстрактна идея, която бива реализирана от група приятели, обединили таланти и характери.

Посрещат ни Влади и Вероника, част от основателите на DOM, които ще ни запознаят с пространството отблизо. Докато ни развеждат из клубните зали и коридори, чиито стени тук-там са цветни и шарени, тук-там обсипани от неонова светлина на прожектори, от колоните със силен тътен започва да звучи електронно парче. Макар и само за няколко секунди, звукът е толкова добър, че музиката ни поглъща изцяло.

След като DOM отново утихва, заедно с Влади и Вероника се разполагаме в едно от кътчетата за отдих, за да ни разкажат повече за проекта и неговите цветни, различни и модерни особености, които ще го накарат да изпъкне не само в България, а и на международно ниво.


Какво е усещането да стартирате такъв мащабен проект, какъвто е DOM?

Описват чувството като екзалтиращо - еуфорично, каквото е преди човек да излезе на сцена, но и също така леко притеснително. Все пак мечтите за развиване в DOM са големи.

А защо пространство, а не просто клуб?

Споделят, че фокусът в DOM ще е изкуството във всяка негова форма, не само музикалната, и затова не искат да се възприема единствено и само като клуб. В първите два месеца на активност, април и май, ще се заложи основно на електронната музика, за да не се разкрива всичко наведнъж.

Как се роди идеята за DOM?

Това са група приятели, любители на нощния живот и култура, натрупали достатъчно житейски опит, вкус и предпочитания, за да се съберат след години и да обединят умения в създаването на тяхната идеология за качествено пространство за култура, музика и изкуство, събрани в едно.

Сплотен ли е екипа?

Разкриват, че екипа е съставен само от приятели. За да просперира всяко едно начинание е нужно ядрото да е цяло, а не на парчета. Добрата комуникация предотвратява много спънки по пътя към успеха.

Откъде е почерпено вдъхновение за интериора и музикалната селекция в DOM?

Единствено от тях самите, признават. Доверяват се на собствения си вкус, оформен през годините в културната и музикална индустрия. Не са заложили на конкретен стил - по-скоро са създали пространство, което ще изменя облика си постоянно, както и стила музика, която ще се простира от електронна до акустична. Все пак домът на всеки човек претърпява промени в интериора си с течение на времето. Така ще бъде и в DOM.

Съществува ли граница по отношение на това кои са музикалните артисти, избрани да гостуват?

Работи се с българин, близък приятел на основателите, който живее в Берлин и се грижи за селектирането на артистите в DOM. Граница няма за момента, а и не е предвидено да има в бъдеще - сцената в DOM е място както за международни имена, които не са идвали преди в България, така и за български, на които да се даде поле за изява, независимо от количеството натрупан опит.

На какво се държи да присъства във всяко едно събитие на DOM?

По един елемент за всяко сетиво - вкус, мирис, допир, звук и визуализация. Всяко кътче в DOM предоставя възможност на петте ти сетива да се активират едновременно.

Кое е усещането, с което посетителите ще се заредят?

За Влади, Вероника и екипа идеята на DOM преди всичко останало е да бъде място, където всеки, независимо от интереси или характер, да се чувства като у дома си. Да бъде място, което приветства различията и сплотява. Да бъде мястото, което тласка към креативност, иновация, вдъхновение и щастие по едно и също време.

Остави се на сетивата си да те отведат в техния нов DOM още този уикенд от 28-ми (петък) до 30-ти април (неделя), когато в клуба ще се осъществи представянето на новата видео инсталация и архивна фотокнига, курирана от Владислав Илиев - "Българският Рейв Архив". Входът за събитието е 10 лв.

За повече информация, посети официалната страница на събитието тук.