Броени дни преди финала на Световното първенство по футбол ви представяме една вдъхновяваща фотографска история на документалния фотограф Димитри Стефанов за Orcasitas FC, аматьорски футболен отбор в покрайнините на Мадрид, Испания. Неговите играчи са водопроводчици, пощальони, месари и т.н., които някога са имали мечтата да стигнат върха, но по една или друга причина никога не са успели. Те се задоволяват с тренировки след тежък работен ден и играят мач всяка неделя на кварталното футболно игрище, а "трибуните са пълни" предимно с техни близки. Но дори да не печелят милиони и да не играят на големи стадиони, те също влагат сърце и страст в играта. Те са гладиаторите на терена. Ето защо това не е просто история за футбол, а своеобразна метафора за битките в живота, за мечтите и за любовта към спорта.

Самият Димитри дълги години тренира футбол в детството си, по-късно става и републикански шампион по катерене и споделя, че спортът е възпитал у него смелост, постоянство и дисциплина. Затова избира именно тази тема за първата си фотографска серия, която реализира след завършването на магистратура по Документална фотография в EFTI Centro Internacional de Fotografia y Cine, Мадрид през 2009 г.

Както винаги съм казвал, за да успееш да усетиш атмосферата и да разкажеш една история чрез фотография, трябва истински да бъдеш част от нея.

Проектът "Not about Football" се радва на огромен отзвук в страна с дълбоки традиции в най-известния спорт на света като Испания. Същата година Димитри реализира и първата си самостоятелна изложба с кадри от фотографската серия в Мадрид. Той разказва с вълнение, че, когато дошло време да свали изложбата, в галерията влязъл човек и му казал на английски: "Кой е авторът на тази изложба? Защо я сваляте?", а след това поискал да му изпрати фотографиите. Оказва се, че това е бил Дейвид Алан Харви - едно от големите имена в световната фотография, който по-късно публикува серията в известната фотографска медия Burn Magazine.

Проектът "Not about Football" има сантиментална стойност за фотографа Димитри Стефанов, тъй като му дава тласък по пътя към мечтите. Днес той продължава активно да работи по дългосрочни фотографски проекти и споделя любовта си към фотографията със своите ученици в BECA Before Creating Academy.