Когато попаднахме на Cool Souls за първи път се зачудихме дали са български бранд или просто поредният чужд, който прави силно, първо впечатление. Решихме да ги разгледаме по-детайлно и нямаше как впечтление да не ни направят забележителни принтове със стихове на Смирненски в първата им колекция.

Зад бранда седи един талантлив и млад човек, с различен и много интересен поглед над модната стилистика. Николета Джарова завършва моден дизайн в Amsterdam Fashion Institute, където прекарва 4 години, в които и научава доста за принтовете и как умело да използва върху дрехи. Професилният и път минава през няколко стажантски програми при различни дизайнери, като Viktor & Rolf в Амстердам, през още няколко стажа в Щутгарт и Лондон, докато я отведе до момента, в който е готова да създаде своя собствена марка. Tака след малко лутане и добиване на допълнителни знания и опит, в средата на  2019-та се появява Cool Souls. Името на бранда описва добре дрехите, които Николета създава - streetwear с душевност, емоция и значение. Тя се вдъхновява от стрийт културата и изкуството на Амстердам, Лондон и Париж. Колекциите и са артистични и експресивни, но и удобни.


Cool Souls е висококачествен streetwear бранд за различните- хора със смелост и нестандартен подход в обличането си, които искат да изразяват себе си - мнението, емоциите и стила си чрез модата. Колекциите се произвеждат в лимитирани количества, което е директен бонус и голяма доза почивка от бързата мода. В последно време все повече хората говорят за устойчивата мода, подкрепяме тезата, че не е нужно да се купуват нови дрехи всяка седмица или месец, а да инвестираме в гардероба си, както в изкуството, да подбираме качествени материи, уникални дизайни и лимитирани модели. Дрехите, които произвеждат Cool souls са точно такива. Произведени са в България, в ателие в Пловдив, с много внимание. Старанието на бранда е да работи с все повече екологични платове, както в предишната им колекция, където всички тениски и суитчъри са били изработени от екологично произведен памук.

Това, което прави дрехите специални са принтовете. Те са тематични за всяка колекция. Николета ги създава, като ги рисува ръчно, след което ги обработва дигитално на различни програми и най-накрая се трансферират върху платовете. Процесът е дълъг, но принт дизайнът е нейната страст още по време на следването ѝ в Амстердам. Обича да смесва различни техники и материали. Много от принтовете, които създава имат специфично значение и послание. Точно това прави една дреха още по-специална и устойчива. Когато придадеш значение на нещо неодушевено хората се привързват към него и не го приемат просто като предмет.

В последната зимна колекция главният стейтмънт e вдъхновен от ситуацията, през която минава целият свят в последната година.

“Is it time to panic?”

Въпросът ѝ хрумва много случайно, след като планира как да развие и продължи креативната си дейност по Cool Souls по време на първия локдаун. Тогава ѝ хрумва да предложи колаборация на Донна Димитрова- графичен артист, базиран в Чикаго, но родом от България. Смята, че колаборирането между артисти в различни сфери е нещо много вдъхновяващо и обогатяващо. Така много спонтанно създадават щампите на худитата и тениските, а по-късно и all-over принтовете на новата колекция. Всички щампи са принтирани ръчно чрез ситопечат. Колекцията е вдъхновена от емоциите, през които минават много от нас заради ситуацията- паника, объркване, страх,безпокойство, после примирение и адаптиране. Цветовете са от много тъмни и мрачни към меки, нежни и успокояващи тонове на бледо лилаво, пастелно оранжево и синьо. В тази колекция моделите са унисекс.

И понеже сме сигурни, че си хареса поне няколко неща от последната колекция на Cool Souls ти даваме възможност да пазаруваш с нашия промоционален код asphalt10. Той ще е валиден до 30 Ноември и най-хубавото е, че важи и за намалени неща.

Снимки: Даниела Йорданова

Грим: Мария Трайкова

Модели: Александра Митева, Мирослав Петков, Ирина Карчинова