Не е тайна, че спортът е универсален език, който сплотява. За да отпразнува влиянието на баскетбола и различните култури в Европа и САЩ, немският retailor BSTN създава двойния модел adidas Forum “Ćevape & Fries” в колаборация с бранда.

Ексклузивната колекция от два модела Ćevape & Fries е решена основно в бяло. Ниската и високата версия на обувките разполагат и с детайли в класическите моряшко синьо, жълто и златно. Всеки от моделите идва и със специално създадена чанта за бутилка за вода.

Високият модел Ćevape напомня директно за доминацията набаскетбола на Балканите. Разполага с няколко нюанса жълто, което се превръща вконкретно намигване към хърватския баскетболен отбор, по-известен в миналото като Jugoplastika. Той печели своята слава в края на 80-те и началото на 90-те, когато става трикратен европейски шампион, а името на тима Jugoplastika е изписано на петата на обувката, за да напомня за славните му времена и наследството, което този спорт носи на региона.

Fries моделът не е посветен на конкретен баскетболен отбор, но за сметка на това трицветната палитра на модела е ясна препратка към колежанското облекло в Америка, а надписите FORUM и 1984 на обувката свидетелстват за това. За изписването на надписите на обувките и аксесоарите към тях също еизползван и разпознаваемият университетски шрифт, който може да бъде забелязан в имената и номерата на атлетите върху екипите им.

Ćevape & Fries са създадени в лимитирана серия от само 150 чифта и могат да бъдат намерени на сайта на партньора на adidas – BSTN. Въпреки това обувките не могат просто да бъдат закупени.

BSTN създаде специална инициатива, с която да провокира фенове на спорта. За да се сдобият с тях, те трябваше да направят дарение врамките на минимум 1 евро за каузата Seebruecke.org, което гарантира тяхното участие в томбола за спечелване от 1 от 150-те чифта от ексклузивните обувки, посветени на наследството на баскетбола на Балканите.

Следете разговора на @bstnstore в Instagram.