В друга държава, на друг континент, на хиляди километри от родната страна, семейство и приятели, едно българско момиче пише история. Само на 23-годишна възраст Борислава Христова вече направи така, че името ѝ да остане дълго време в архивите на университета Washington State.

Женският баскетбол в България е много, много далеч от най-добрите си години, но понякога се появяват и светли лъчи - точно като нея. Родената във Варна баскетболистка играе петия си и последен сезон в колежанското първенство на САЩ (NCAA), a точно в средата му изкачи връх, който бе недостижим в продължение на 38 години. Вече именно Борислава е реализатор №1 в историята на университета.

Талантливата варненка вече има на сметката си 1986 точки и е въпрос на време да се превърне в първата състезателка, която преминава и границата от 2000 точки с екипа на Washington State. А като забележка трябва да добавим, че става дума за училище, което се състезава в най-високото ниво на колежанския спорт - Дивизия I.

https://twitter.com/WSUCougarWBB/status/1213920450570375169

Борислава, която още преди началото на сезона бе определена като една от двадесетте най-добри баскетболистки на позиция леко крило в NCAA (в Дивизия I има 351 женски отбора), счупи рекорда при победата с 96:75 срещу California. Тя вкара 26 точки, като за 45-ти мач откакто е в състава на State преминава границата от 20 точки в един двубой.

https://www.instagram.com/p/B69Iwavn4GO/

Дали ще видим Борислава Христова в женския вариант на NBA - WNBA? Ще покаже само времето, но едно е факт. Българска баскетболистка вече е част от историята на университет с добре позната баскетболна програма, дал през годините на NBA общо 16 баскетболисти, включително Клей Томпсън, който има три титли с Голдън Стейт и Арън Бейнс, спечелил една със Сан Антонио.