Bimini е мястото, където се предполага, че е потънала мистичната Атлантида, там се намира и фонтана на вечната младост. А за Памела и Гергана значението на Bimini е приятелство, мода и амбиция, защото те точно по този начин кръщават своя нов бранд.

Как се роди идеята да създадете Bimini?

Идеята за Bimini съществува от няколко години насам, но променливите времена, в които живеем ни тласнаха да е точно сега. След като завършихме университет, все повече и повече се убедихме, че това е нашият път. По време на първия по-продължителен локдаун имахме възможността да обменяме и обсъждаме идеите си. И си казахме „време е да представим Bimini на света“. Друг важен фактор е липсата на точно такъв тип дрехи на нашия пазар – с класическо усещане, но съчетани с последните стрийт тенденции.

Панталон от мароканска коприна “Horrible hells, lovely heavens” и корсет от тюл “Only u can take my breath away”

Това, че са приятелки е една от най-големите им сили. С години мечтаят да създадат нещо заедно, а всичките идеи ги обсъждат в обстановка на забавление и добре прекарано време. Bimini се превръща в тяхна страст и дори бягство от ежедневието. Те са си опора една на друга, въпреки всички предизвикателства в началото: от това да работят с други фирми и да разчитат на тях до сблъсъка със стереотипи, тъй като са две млади жени, които искат да развиват свой собствен бизнес.

Дънково яке “Bee-at me up” и дънкови къси панталони “Booty call”

Устойчивата мода за тях не е просто фраза. Времената, в които живеем, изискват всички ние да имаме отношение към този проблем. През 2020 година 18.6 тона дрехи са завършили в сметища, а производството на дрехите замърсява водата с микрофибри, чието количество се равнява на 50 милиарда пластмасови бутилки всяка година. Така модната индустрия се превръща във втория най-голям замърсител след петролната промишленост. Тези фактори провокират дори и гигантите за бърза мода да променят начина си на работа.

Продукцията на Bimini изцяло залага на местни фабрики. Платовете им са останали метражи от производството на големи известни марки и това е причината сериите да са много ограничени, като старателно избират основно естествени материи като памук, коприна и сатен. Те приемат това и като предимство, защото по този начин имат възможност за повече модели и творческо разнообразие. Освен че подкрепят българския занаят, така те успяват да ограничат замърсяването при производството и въглеродния им отпечатък при транспорта на продуктите.

Oversized памучна тениска  “Не трахайся с моим соколам“

Защо решихте да се доверите на местното производство и Bimini да не залага на продукция в някоя близка държава?

И двете сме силно привързани към родното ни място - Велико Търново. За нас беше важно да се развиваме тук и да подкрепим местното производство, което е утвърдено в страната ни. По този начин сме близо до процеса на работа – от подбора на платовете, до пакетирането, което е гарант пред нас и потребителите за високото качество на всяка една дреха.

Друг също толкова важен фактор е sustainability политиката, която следваме. Местното производство ни помага да минимизираме вредните емисии, които са неизбежни от логистична гледна точка.

Oversized памучна тениска „Дорогая, размер не имеет значения“

Bimini означава и два острова, което е символ и за техните два различни стила. Докато Гергана е фен на по-небрежната мода, то Памела залага на класиката. Така Bimini се превръща в марка за любителите на всичко популярно в момента, търсещи модели, които да притежават най-доброто от миналото и да могат да са качествени, за да се пренасят от сезон в сезон в бъдеще.  

Първата колекция Justify my love успява да покаже точно това преплитане на класиката с последните трендове във всяко отношение: от дънкови модели, ежедневни тениски с картини и забавни надписи до копринена рокля и корсет. Качеството на платовете и изработката обаче позволява всяка дреха от колекцията да са превърне в основен елемент от стила ти.

Oversized памучна тениска с метални капси “Don’t ever stop looking at me like that” и корсет “Only u can take my breath away”

Защо избрахте първата ви колекция да се казва Justify my love?

Споменахме, че решихме да създадем бранда по време на локдаун. Докато го разработвахме слушахме основно музика от деведесетте и експериментирахме с дрехите на родителите си от този период. Именно той вдъхновява и голяма част от колекцията ни. Името дойде съвсем случайно, от плейлист в Spotify. Чухме песента на Мадона, спогледахме се и вече знаехме какво ще бъде името на първата ни колекция.

Основателките на Bimini са ценители на изкуството под различни форми. Точно заради това успяват да съчетаят модата с картини от колекцията на MET Museum. Докато в чатове си изпращат картини, попадат и на такива, за които искрено възкликват „О, това определено бих го носила на тениска.“ Текстовете върху тениските са всъщност техни вътрешни шеги, като така създават връзка между класиката и съвременния живот с всичките му неволи, представяйки произведенията в по-провокативен вариант. Тениските се наложиха като водеща ниша дори и за марките от висшата мода, тъй като са и един от най-лесните начини да си част от бранда. Памела и Гергана откриват обаче и друг важен смисъл на тениската в нашия гардероб: „възможността да носиш мислите си, чувствата си и да показваш вижданията си пред света.“

Копринен сет “Bee-mini”

Кой от моделите ви беше най-труден за изработка?

Единодушни сме, че това е корсетът. Ако започнем да изброяваме всички стъпки по създаването му, можем да отнемем на аудиторията часове. Той е само в един универсален размер, който да пасва на фигурата и извивките на всяка жена. Детайлите по него са много на брой, а са съвсем фини. Постарахме се да подберем най-подходящия тюл, както и „костици“, които да дават стабилност, но и комфорт при носене. Той не дава усещане за традиционния неудобен корсет, а позволява да бъде носен за дълго време. Не на последно място, изработва се изцяло на ръка, което отнема часове.

Копринена рокля  “Walk of shame” и корсет “Only u can take my breath away”

Кое ви вдъхнови да създадете роклята Walk of shame?

Силуетът на роклята е класически, но го осъвременихме чрез силата на детайлите – материята, цвета, презрамките, малката щампа на пчела. Основното вдъхновение дойде от топлите летни вечери, в които искаме да носим нещо леко и феерично, но същервеменно секси.

Кои са вашите лични любими модели от тази колекция?

Определено корсетът е много знаков за колекцията. Харесваме много и тениските, тъй като са обвързани с нашето чувство за хумор. Не на последно място е чантата от рециклиран памук, чието послание е релевантно за почти всички ни, с доза ирония.

Копринена рокля “Walk of shame”

Bimini вече е факт и се превръща в пример за български моден бранд, който показва, че дрехите, които носим имат много по-голямо значение от моментно увлечение. Моделите им са създадени, така че да се превърнат в неизменна част от идентичността на нашия стил, а мисията им да създадат марката изцяло в България, ни напомня, че може да се правят красиви и качествени продукти с талантливи хора и тук.

А ако искаш роклята “Walk of shame” да се превърне в съкровището на твоя гардероб, провери профила на и участвай в Giveaway!