Той спечели второ място във фотографския конкурс BECA Photo Award. Серията от фотографии, която представи, нарича автобиографичен разказ. Всеки кадър е отделна история, която зрителят може да интерпретира по свой начин. Огнян Цветков е един от най-изявените курсисти на BECA, който се открои с характерен стил и различен поглед, а класирането му с второ място във фотографския конкурс, го извади в първите редици на бъдещите големи фотографи. И, без да искаме да го натоварваме с титли и отговорности, надяваме се да продължи пътя си с камерата и да ни показва още от своя свят. Срещаме се с него и за да ни разкаже, вече с думи, повече за “Hesitation Before Birth”. 


Разкажи ни малко повече за проекта, с който спечели конкурса – “Hesitation Before Birth”. Как започна всичко покрай него?

Аз все още не го наричам проект. Всъщност това, което обединява фотографиите, е фактът, че са заснети на филм и в един и същи период. Струва ми се, че затова изглеждат логично, събрани на едно място, макар никога да не съм ги възприемал като проект. Досега винаги съм говорел за разказ и предпочитам да остане така. 

Hesitation Before Birth е автобиографичен разказ. Продиктуван е от лична воля да се помни и реконструира миналото с цел пораждане на смисли в настоящето. Сега ми напомня за един малко тъжен човек, който се държеше лошо със себе си и обиди няколко случайни минувачи. Освен това ми напомня, че трябва да се обадя по телефона, но това е нещо друго.

Какво от миналото искаш да си вземеш и какво да оставиш?

С всеки изминал ден моето минало нараства и колкото повече си взимам от него, толкова повече аз самият се чувствам минал човек. Понякога си мисля, че ако беше въпрос на избор, имам предвид, ако съзнанието ми можеше да го направи, без да спре да съществува – бих оставил всичко в миналото.

Как се срещна с фотографията?

Все още не съм сигурен дали съм се срещал с фотографията. Като се засечем, се поздравяваме.

Какво ти дава тя?

Носи ми усещане за мимолетност.

Защо е важно за теб да участваш в подобни конкурси и защо избра точно BECA Photo Award?

Не бих казал, че ми е важно да участвам в конкурси. И честно казано, не съм правил конкретен избор. Колкото и префърцунено да звучи. Решението ми беше да се запозная с екипа на BECA | Before Creating Academy, въпреки конкурса. По много проста причина – хубав сайт, правилно отношение и усещане за искреност. И как да кажа... Когато хората правят нещо с любов, винаги личи. Всичко след това се случи естествено и някак на шега.

Какво е следващото предизвикателство за теб и фотографията?

Търпението. Предполагам, че е време да се срещнем.

Да ни препоръчаш фотографски събития, които да не пропускаме у нас?

Аз не съм най-подходящият гид, по няколко обективни причини, които няма да обяснявам сега. Но на 30 септември ще отбележим първата годишнина на BECA във Photosynthesis и си позволявам да ви поканя, тъй като се чувствам част от екипа. Няма да издавам тайни около събитието. Скоро ще може лесно да се провери на сайта или в социалните мрежи какво ще бъде програмата. Въпреки че това за мене никога не е било толкова важно. Много е просто – ако ви е омръзнало от роботи, елате да се видите с хора, които говорят със страст за нещата, които обичат. Повече говорят и още повече обичат.