Be Duende e онлайн магазин, който обединява различни български брандове и автори. Вътре може да намерите бижута, неща за дома и изкуство. Be Duende е и лайфстайл - а именно цененето на ръчния труд, на предметите, които не подлежат на трендове, както и подкрепянето на независими творци. Duende испански израз носещ неконтролируемо чувство на вдъхновение, което никой не може да обясни, но всеки знае, когато го почувства. Създателят на платформата - Васил Владимиров призовава партньорите и потребителите си да стимулират това усещане и да му се отдадат, когато то е там.

Васко, когато стартирахте проекта с Явор Тодор идеята беше различна. Каква беше тя и защо се промени?

В: Идеята беше малко по-различна, но в есенцията си си остава същата. А именно нещата, които описах в предишния въпрос. Разликите са, че преди портфолиото ни беше много по-разнообразно. На сайта имахме от дрехи, през мебели до живопис. Но не след дълго осъзнахме, че за да намерим правилния глас, с който да комуникираме на потребителите това, което искаме да кажем, трябваше да стесним гамата от продукти, които предлагаме. И така първо отпадна живописта, а наскоро и модата, и мебелите. Другата разлика, е че преди бяхме ексклузивно насочени към чужбина и в частност Великобритания. Идеята зад това решение беше, че всички идвахме от позицията на хора учили и живяли извън България. Бяхме наивни, че можем да пробием с лекота на местата, от които идвахме и не се получи до степента до която вярвахме, че можем, а и ни се искаше. В крайна сметка решихме, че подобен магазин/платформа, която да обединява толкова много хора с различни занаяти и да ги свързва с потребители из цяла България би бил много полезен. Също е и много важно да дадеш нещо на обществото, от което си част и за това сме много доволни, че взехме това решение.

Васко, ти дълги години си живял в чужбина. Какво те мотивира да седиш тук и да развиваш проекти си на родна земя?

В: Много ми харесва в момента в България. Чувствам си се във вкъщи, приет, оценен, в зоната си на комфорта. Намерил съм си своята среда и ритъм засега и това ми позволява да съм спокоен и да се фокусирам върху работата и живота ми. Със сигурност не седя в България с идеята да драпам и да се мъча, за да променя нещата. Гледам да правя добре това, с което съм се захванал и ако то е успешно ще има и по-мащабно влияние.

Пътищата ви с Явор се разделиха. Кой сега е до теб?

В: В момента в екипа сме трима човека. Антония, която е почти от самото начало и е отговорна за всичката фотография, която виждате на сайта. Когато правиш подобен проект, визуалната част е едно най-важните неща, така че Ани е неизменна част от Be Duende. Мила се присъедини към нас преди година и тя отговаря за социалните канали, т.е. това, което правим да бъде комуникирано добре и да достига до правилните хора. Малък екип сме и често трябва да правим чудеса от храброст, тъй като всеки от нас се занимава и с други неща. Но тези предизвикателства правят работата вълнуваща и забавна.

Готови ли сте да направите всичко за това, което преследвате и обичате?

А: Така казано, звучи като „всичко на живот и смърт,“ хаха, но ние и досега горе-долу така го правим. Метафорично казано, разбира се. Много време мина, откакто идеята се превърна в жив организъм и много хора във времето се постараха да й вдъхнат живот. Мисля, че преминавахме през много и различни етапи, които са неизбежни при всяко начало на подобно начинание, а и не само, но ние и в момента ги преодоляваме. А всичко това се случваше, именно защото обичаме този проект и мисля, че все още вярваме, че той тепърва ще се развива, както го замисляхме в самото начало.

Но, за да не говоря от името на всички, за мен като че ли има тънка, червена линия, която би ме спряла, въпреки, че във времето тази идея порасна в съзнанието ми с усещането, че я обичам като мечта и преследвам като цел, съответно не се отказвам лесно.

В: Мисля че Ани го каза много добре - ние това правим от самото начало досега.

По какви критерии селектирате артистите, които искате да показвате?

А: Duende-тo! Чувството! Искаме да показваме независими дизайнери, хора, които работят с ръцете си за всяка част от това, което създават. Онези, чието производство не е масово, не минава през заводи, а се ражда в тяхната най-интимна, творческа среда. И различността. Мисля, че това са били основни фактори, когато сме правили подбора си. Разбира се отношение към работата, качестовото и ред други критерии, не по-малко важни от всичко останало. Но определено търсехме творци, които да се открояват с това, което правят.

В: Един от първите критерии е да ни харесва на нас; по някакъв начин да се припознаваме в продукта. Често се питаме дали бихме си купили нещо и ако отговора е “да”, значи минава първия тест. За да продаваш нещо, което не е от първа нужда на хората е много важно да се припознаваш с него, да говориш със страст, всякаш ти си го направил. Това понякога може да повлияе на адекватната преценка, но ние вярваме във вкуса си и имайки предвид широката гама от артикули, това е добър обединяващ фактор. Разбира се след това гледаме нещата да са добре изработени, да са оригинални, да въздействат и да дават възможност на хората, които ги използват да бъдат индивидуални.

Мислите ли да разширите портфолиото си и какво бихте искали да включите?

А: Със сигурност ще продължим да се развиваме и да обогатяваме пространството с нови автори. Тепърва има да откриваме нови и нови.

Да, абсолютно! Постоянно сме в търсене на нови автори. Бихме искали да разширим портфолиото си от илюстрации и принтове, така че пишете ни и ни пращайте яките си произведения!

Be Duende ще заживее ли и в офлайн среда?

А: Надявам се да дойде и такъв момент. Обмисляли сме го, споделяли сме не малко и по тази тема, но всичко вече се случва крачка по крачка. Рано е да сме конкретни, но мислим и в тази посока.

В: Би било супер и може би това е следващта стъпка. Освен някой друг поп-ъп, засега нямаме сериозни планове за това.

Снимки: Виктор Бобчев