26.3 дойде. За много от вас това е просто ден от годината, както всички останали. Но за по-запознатите със сникър културата това си е празник - NIKE AIR MAX DAY - денят, в който за първи път излиза AIR MAX 1 през 1987 година. Всички сме чували историята за главният дизайнер Тинкър Хетфилд, който се вдъхновява от посещение в центъра за изкуство „Жорж Помпиду“,  за да направи, познатия и до днес Air Bubble, видим. Тази екстра, удобство или иначе казано "камера" се развива със всяка година все повече и повече. Последните модели на Air Max, като 720 включват удебелени въздушни камери по цялата подметка. Постоянно се преиздават и старите класики, които са особено ценни, за да се запази именно историята, която притежава всеки един модел.  А за тях може да се разкаже доста. Направили сме малка селекция от модели на Nike от портфолиото на BUZZ, които смятаме, че трябва да бъдат част от колекцията на всеки.

Тази година център на вниманието е Air Max III, или познат като "деведесятката".  Излиза през 1990 година, като тук отново виновник е Тинкър Хетфилд. За времето си обувката добива статут на един от най-разпознаваемите силуети на улицата. Класика, която трудно може да бъде подмината. От самото създаване на модела до днеши дни Nike постоянно правят леки промени на силуета с цел да го подобрят. Но какво сеслучвапрез 2020? За 30-та годишнината на модела, Nike връщат отново  оригиналния дизайн на обувката. Малко по-нисък, леко смалена камера, както е излязал от фабриката през 1990г.

Друг интересен модел е Air Max TailWind IV. Всъщност Tailwind е първообраза на Air Max. В него, през 1979 година, Франк Руди и Фил Найт вкарват въздушна система за първи път. Четвъртата серия е с видима камера. Излиза през 1999 като маратонка за бягания на дълги разстояния. Но в Австралия това била една от най-крадените маратонки от магазините. Дори хора са били вкаравани в затворите именно заради TailWind IV - незлучайно името им там бил JailWinds.

Други модели от тази ера са Air max 97 и 98. Модели имаща една и съща въздушна камера. Nike 97 е дело на небезизвестния Кристиян Тресер, който се е вдъхновил от бързите японски влакове "стрела". По-малкият й брат 98-та взима на заем подметката, но основата и се различава. Има малка прилика с Air Max 95, което се дължи на факта, че зад дизайна и на двете стои един човек -  Серхио Лозано.

Спряхме се и нa един друг модел от Air Max серията - Air Max Plus. Годината е 1997, мястото е Флорида. Дизайнерът Шон Макдауъл започва работа като дизайнер в Nike и почти веднага получава първият си по-голям проект в колаборация с Foot Locker. Идеята е била да направи нов силует маратонка с TunedAir система. Доста от неговите първи скици биват отхвърлени в началото. Това, което той имал в плюс от останалите дизайнери били стотици рисунки на залези и палмови дървета от Флорида. Денят, преди последния срок, той сяда и започва да съчетава всички тези елементи в една нова скица. И обувката е факт  - Air Max Plus в оригиналната си оранжева разцветка. Скелетът, който е създаден на самата основа, от тези вълнисти елементи има две роли - да държи обувката стабилна; и ако обувката е с оригилната разцветка - то това са палмовите дървета в Флорида. Това било обяснението на самия дизайнер.

Всички тези модели, както и много други може да закупите от BUZZ.