На 26 март през далечната 1987 г. в света се появява обувката, която ще разтърси света за години напред. Обувката, която за първи път представя на широката аудитория Air технологията на Nike във видим вариант – т. нар. visible air. Вдъхновен от Le Centres George Pompidou в Париж и създадена за бегачи и атлети, Nike Air Max 1 крие отличителния почерк на Тинкър Хетфийлд – лудият гений, който стои зад дизайна на една огромна част от любимите ни обувки на Nike. 

Безспорен факт е, че не само Nike Air Max 1, но и последвалите го през годините негови събратя като Аir Max Light, 90, 180, BW, 95, 97 и 98 играят основна и много значителна и важна роля в днешната снийкър култура. Само с няколко клика в Google можете да откриете стотици статии с историята на всеки един от изброените модели, а с едно търсене в Instagram – множество страници, които възхваляват тази икона в спортните обувки. С ръка на сърцето можем да спокойно да кажем, че Nike Air Max (независимо кой поред от серията) е не просто една от основните линии обувки на марката, която ежедневно носи на Nike хиляди продажби и милиони долари в банковата сметка.

Nike Air Max e културен феномен.

И като един такъв, събиращ толкова десетки години история и културно влияние в себе си, определено заслужава и свой празник. Air Max Day се ражда с идеята феновете на модела да отдадат почит на всеки един от любимите си модели. Един ден, в който нищо друго няма значение, освен една единствена обувка с видима система с въздух.

Обикновено празнуваме Air Max Day на 26 март – един ден, който така бързо отмина и замина, че едва успяхме да му се насладим. И докато някои от нас бяха залисани от работа, други пък захласнати по разцъфващата природа и настъпващата пролет, а трети се радваха на социален живот без маски, така и не успяхме да отпразнуваме празника подобаващо. Ето затова Nike и Buzz Sneaker Station ни дават втори шанс. 

На 16 април паузираме времето, внасяме глътка свеж въздух с празника на Air Max и те каним да засвидетелстваме заедно любовта към любимия ни Air Max силует на специалното по повода събитие, организирано от Nike България и Buzz Sneaker Station. И какво е празник, ако няма подаръци и поводи за черпене! Програмата за деня включва няколко активности, които те съветваме да не изпускаш. 

В рамките на специален уъркшоп ще имаш възможността да създадеш собствен дизайн на любимия ти Air Max модел. Имаш пълната свобода да използваш всякакви цветове и материали и те съветваме да се възползваш от това, защото можеш да си един от тримата, които ще спечелят ръчно направен килим Air Max. 

Като си говорим за килими, няма как да не споменем и нашите приятели от Subcultura, които ще са специални гости на събитието. В рамките на техния уъркшоп Маргарита ще ни разкрие тайната, как да си направим собствен килим ръчно, който перфектно да си пасва, както с обзавеждането у дома, така и с Air Max колекцията ни. 

Сигурни сме, че много от нас пазят някъде из кутиите си първия и най-специален Air Max модел от колекцията ни. Също толкова сме сигурни и че не прилича на нищо, защото както знаем – истинските любители на маратонките си ги носят. Понякога дори и до скъсване. Но споко! Донеси ги на събитието и съвестните хора от Чисти обувки ще се погрижат за тях да светнат като нови и да им вдъхнат нов живот. А прекрасната Надя Офан е създала специални custom бижута, с които да украсиш своят любим Air Max чифт и да го направиш още повече свой. 

Важно е да кажем, че местата за уъркшопите са ограничени, затова не чакай, а отиди веднага на https://sporttimetraderegister.com/ и се запиши. Чакаме те на 16 април, в nOva art space в гр. София на ул. Съборна 3 - доведи и приятелче. Вратите отварят точно в 10:00 ч. 

А в случай че се чувстваш авантюристично и усещаш нуждата да бъдеш с чисто нов чифт Air Max специално за събитието, можеш да пробваш с новите и супер свежи Nike Air Max 90 Terrascape от селекцията на Buzz Sneaker Station.