Основна тема в творчеството на Харита Асумани е ролята на човека във Вселената и съвременното общество. Интересува се от защитните механизми на Аза и лечението на травми. От друга страна, се вълнува от пътя на душата, основан на езотерични учения. В творбите си използва предимно живопис, обекти и линия. Розовото присъства почти навсякъде, като лайтмотив, да не кажем, че в последно време основен цвят. Този артистичен подход има терапевтичен ефект за Харита, а вярваме, че и за нас. Когато проучва даден въпрос, подхожда към него ненаучно, интуитивно и фрагментарно. Нейните водещи източници и вдъхновение са социалните медии, поп културата, някои философски доктрини, научно-популярна литература и някои клонове на психологията. Приема сериозно идеята да се забавлява, докато създавам изкуство. Това се вижда и от първата ѝ самостоятелна изложба в Пловдив - 30 NAKED TRUTHS.

Навърших 29 миналата година и от тогава разсъждавам, за идващите 30. влизането в трийсетте си беше повод за размишления и равносметки. До какви заключения стигнах? Коя съм днес? 30 NAKED TRUTHS е първата ми самостоятелна изложба в Пловдив. С нея реших, да споделя онези мои истини, които ми служат за ориентир в сбъдването на творческият ми потенциал. Изкуството тук е само метафора, за живота, който всеки от нас твори.

Всеки от нас се нуждае от вярвания, които, да дадат рамка на съществуването му. Сголяма част от тези вярвания така сме се слели, че за нас са си чиста проба истина.

Някои хора са стигнали крачка напред и разбират, че техните истини са дъвка, на която не и е свършило сладкото. Харита споделя, че тя е от тези щастливци/нещастници. Ние чудесно осъзнаваме, че на всяка дъвка и свършва сладкото. Част от нас намират чар в този момент и продължават, да дъвчат, докато дъвката стане тричава. Рано или късно, все пак дъвката ще бъде изплюта на някое житейско кръстовище. Ще се разгражда там десетки, или стотици години, пречейки/помагайки на мнимия друг, в който неизбежно ще се оглеждаме.

Ето и няколко от 30-те голи истини на Харита:

“Изкуството е работа по сянката”
“Откровеността в изкуството е най-доброто изразно средство”
“Всичко е въпрос на обосновка”
“Характерът е по-важен от талантът”
“Ок е, да се рисува от снимка”
"Има щастливи артисти”

Останалите ще прочетете на изложбата в Cu29 в Пловдив. Откриването е на 20 августи можете да я посетите до 07 септември.