Най-дългоочкваното модно събитие е отново в разгара си и всички фенове следят изкъсо всяко едно действие на дизайнери, модели и влиятелни личности. Тази седмица сезона на ревютата се развиваше в Париж и френските модни къщи показаха мъжките си колекции за сезон есен-зима 2020/2021. Какви бяха обаче най-запомнящите се моменти за изминалата седмица?Най-добрата новина определено е фактът, че Balenciaga ще се завърне на сцената за висша мода. Френският моден бранд не е участвал в това събитие от далечната 1968 когато Cristobal Balenciaga лично прекъсва тази дейност. След повече от 50-годишно отсъствие, настоящият ръководител на Balenciaga - Demna Gvasalia, ще дебютира творчеството си от най-висок клас на следващата Haute Couture week. Може би това е една от причините, поради която той напусна поста на креативен директор на собствения си бранд - Vetements. Така грузинският дизайнер ще има повече време да се концентрира над работата си в Balenciaga и всички тръпнат в очакване за премиерната му колекция висша мода.[caption id="attachment_17062" align="alignnone" width="960"]

Снимка: Thomas Kublin / Собственост на Balenciaga[/caption]Първото ревю на Vetements без творческата дирекция на Demna Gvasalia изобщо не разочарова и даде сериозна заявка да продължи с досегашната си концепция. Всеки от аутфитите от колекцията разказва собствена история, а още по-интересното е, че за модели освен традиционно изглеждащите за Vetements персони, имаше и много двойници на известни личности сред тях. Можеше да бъдат видяни хора-реплики на Kate Moss, Mike Tyson, Naomi Campbell, Snoop Dogg, Angelina Jolie и други.

Virgil Abloh успя да покаже работата си и за Off-white, и за Louis Vuitton. Той представи две напълно различни концепции, като за собствения си бранд беше заложил на по-минималистични идеи, а за френската луксозна марка вдъхновението му идва от няколко различни места. Очевидна беше инспирацията му от небето, но самия декор и стайлинг на шоуто имаха препратки към "The Truman show" и творчеството на художника Rene Magritte. Но някои сравниха дрехите му с подобни на Moschino от сезон есен-зима 2014/2015.

Авантгардният бранд Comme des Garçons пък си навлече наприятности заради прическите, които бяха избрали. По-рано са имали упреци, че не използват черни модели, а този път дори са стилизирали бели мъже с перуки тип "cornrow",  типични за чернокожите. Веднага бяха обвинени в културно присвояване от онлайн борците за политическа коректност, което доведе до извинение от страна на бранда.[caption id="attachment_17027" align="alignnone" width="960"]

Image by ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP via Getty Images[/caption]Rick Owens отново провокира със своите творчески решения. Вдъхновението му очевидно идва от зората на рока, нежната мъжественост и легендата  David Bowie като Ziggy Statdust в трико на Kansai Yamamoto от далечната 1972. Моделите му също така се разхождаха в боти с дебел ток и платформа, характерни за 70-те. Тези обувки са една от набиращите популярност тенденции и все по-често ще бъде засичана на и извън модните подиуми.[caption id="attachment_17065" align="alignnone" width="960"]

Снимка: Salvatore Dragone / Gorunway.com[/caption]Не само Рик се беше вдъхновил от музикална звезда от миналото. Dries van Noten също показа своите интерпретации на стила на Rolling Stones, и в частност на Mick Jagger. В неговата колекция също можеха да бъдат видяни седемдесетарски обувки на груби платформи, които всъщност по онова време са били носени и от мъже, и от жени. Това стилистично решение от Owens и van Noten е крачка към превръщането на модата в инклузивна за всички полове.[caption id="attachment_17066" align="alignnone" width="960"]

Снимка: Alessandro Lucioni / Gorunway.com[/caption]Y Project представи колаборация с Canadian goose в последното си ревю. Северноамериканският бранд наскоро откри собствен магазин във френската столица и бърза да създаде нови последователи и в Европа. Glenn Martens, креативният директор на Y Project, споделя в интервю, че за създаването на цялата колекция, той е искал да придаде нестандартни форми на класически и дори често скучни дрехи.

В отношение кецове, Sacai дебютираха последната си колаборация с Nike. Те имат изключително успешно сътрудничество и това е продължение на предната им обща колекция. Aртикулите, дело на спортния гигант заедно с японската марка, ги наричат "хибриди", защото съчетават различни по естетика стилове в един продукт.

Image via Complex Original/Karizza SanchezКецовете беазспорно са обувки номер 1 през последните няколко сезона. Манията по "chunky dad shoes" обаче май вече почва да отминава. Или поне така смятат от Lanvin, които представиха нови интерпретации, вдъхновени от скейт модата от началото на хилядолетието. Ако пазиш някой стар Globe, Etnies или каквото си носил в тийнейджърските си години, може би скоро ще се наложи да го извадиш за повторна употреба.

[caption id="attachment_17024" align="alignnone" width="960"]

Image via Highsnobiety[/caption]Най-тъжното събитие за цялата седмица обаче остава оттеглянето на Jean Paul Gaultier от модната индустрия. Неговата работа ще остане в сърцата на много хора и визията му е задавала тон на не една или две тенденции. Неговото последно ревю ще се състои тази седмица, на 22-ри януари, където той ще отпразнува 50-годишната си работа с финалната си Haute Couture колекция, като той сам съобщава, че след това ще има нова концепция, която за сега остава в тайна.

През февруари предстоят още много ревюта и тепърва ще видим какво са приговили дизайнерите за женската аудитория за сезон есен-зима 2020/2021.