Коста Каракашян - режисьор, хореограф и танцов артист, завършил специалности “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и “Права на човека” в Глобалния кампус по права на човека във Венеция, днес излиза на сцената с успешния си нов проект SURRENDER, който преразглежда и пренаписва историята и значението на мъжествеността в съвременния танц. 

SURRENDER е завладяващ късометражен филм, който фокусира вниманието на зрителя върху четирима от най-успешните и завладяващи мъже танцьори в България, комбинирайки авторските им изпълнения с документални разкази от първо лице. Филмът проследява и личната връзка на всеки един от тях с танца и неговото силно въздействие, докато и изследва как тази връзка взаимодейства с идеята за мъжественост в българското общество.

Това, което прави SURRENDER толкова отличаващ се в сферата на танцовите филми и продукции е способността му да преразгледа темата за мъжествеността при мъжете танцьори, която години наред се представя основно чрез безпочвени клишета и митове, които силно възпират зрителя да се отдаде изцяло на удоволствието от изкуството. Именно това разбулване на стигмата около темата професионалистите постигат чрез откровено споделяне на своите лични емоции и преживявания пред обектива. 

Филмът SURRENDER има две части в процеса на създаване - документална и визуална. За да бъде документалната част от проекта толкова истинска и въздействаща се грижи Александър Цеков, творчески консултант на филма, който интервюира танцьорите и им дава възможност открито да споделят своите надежди, мисли и страхове. В допълнение, за красивата визуализация на проекта на екран отговаря Коста Каракашян, който успява да въплъти красота и изящество във всяка една сцена, история и персонаж от SURRENDER.

„SURRENDER е естествено продължение на работата ми досега, която комбинира танцовото кино с документалното и социалното. Този път ме вдъхновиха четирима изключителни танцьори от България, които са не само блестящи артисти, но и много интересни хора. Вълнувам се да срещнем публиката с тях, за да покажем историите и усилията, които стоят зад техните изпълнения.“

Проектът SURRENDER е част от танцовата трилогия BECOMING в рамките на програмата „Фокус: Кино танц“, която се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Филмът е ко-продукция на Фондация „Човек с шапка“ (фондация с цел развитие, продуциране и разпространяване на българския талант в областта на съвременния танц и танцовото кино) с артистичен директор Стефани Ханджийска, Grey Universe с изпълнителен продуцент Любомир Балабанов и Studio Karakashyan (творческа и продуцентска компания, специализирана в танц, кино и развиване на млади артисти).

Може да се насладиш на филма SURRENDER в рамките на Master of Art Film Festival:

14.04. ЧЕТВЪРТЪК – Евро синема – 18:30

18.04. СЪБОТА – Евро синема – 18:00

26.04. ВТОРНИК - Дом на киното - Селекция "Танцово кино" от Коста Каракашян и Стефани Ханджийска - 20:30

Фотограф: Евгения Танева