Световноизвестния артист, продуцент и горд представител на английската грайм сцена Skepta ще изпълни най-големите си хитове редом с дългогодишния си диджей - DJ MAXIMUM. Концертът е част от фестивала SOLAR PLOVDIV 2022, организиран от Yalta Club. Историческото му участие в България също ще бъде подкрепено от подгряващите сетове на Dolittle и Steleansky. 

Skepta e най-известният изпълнител от английската грайм сцена. Неговото присъствие е фундаментално важно както за оформянето на целия стил, зародил се преди две десетилетия по улиците на Лондон, така и за утвърждаването му към световна популярност. В дискографията си Skepta има успешни колаборации със световни артисти като Pharell, ASAP Rocky, Drake и други. Дори и това, че последните му неща бягат от твърдото звучене на грайма, той остава емблема за този стил. Ако искаш да научиш повече за него преди да стане толкова популярен виж Skepta before Skepta.

А граймът винаги е бил повече от стил на музикално звучене. Той носи своята собствена естетика на обличане, изказ и отразява цялостния начин на живот на своите представители. Основоположниците на грайма, включително и самият Skepta, започват създавайки музика по улици и гаражи, без студио, без бюджет, без планове за продажби и концерти. Непрофесионално и напълно оргачино те експериментират с елементи от други популярни по онова време музикални стилове (UK garage, dancehall, drum&bass и още) в опит да разкажат за всичко от ежедневието си в предградията на Лондон. Без да знаят, те оформят това, което днес познаваме като стила грайм - характерен със своето сурово звучене, бързо темпо, честна и storytelling лирика. Автентичната енергия на тази музика не може да бъде сбъркана с нищо друго.

Две десетилятия по-късно, граймът вече е световно разпознаваем стил, който постоянно вади нови и млади артисти, но в същото време “ветераните” му, сред които е и Skepta, все още са активни и продължават да творят. Днес той е световно признат музикален артист, пионер в създаването на грайм стила, легенда на британската рап сцена.


Участието на Skepta в България не e просто концерт - това, че изпълнител от този ранг идва за гиг тук показва обърнатия поглед на британската рап общност към България, където граймът се радва на верни и дългогодишни последователи. От дълги години този стил има почва и дава плодове на нашата местна сцена. И изглежда, че на фона на цялото интернационално социално и обществено разделение, енергията на автентичната музика продължава и ще продължава да събира хората - въпреки всичко останало.

Билети за концерта може да закупиш от тук, но побързай, защото е разпродаден на 70%.

И докато чакаме да стане време за концерта на SKEPTA ще слушаме любимите си песни. Ето няколко от тях, с които и ти може да загреш:

И понеже ни е трудно да скрием вълнението от това, което предстои решихме заедно с Yalta Club и SILLIA да ти дадем покана за двама. Включи се в GIVEAWAY играта ни в Instaragram.


На 15 юли 2022г. SKEPTA излиза на сцената на Гребна база, Пловдив за първия си концерт в България. 

Събитието ще се състои по време на първото издание на фестивала SOLAR PLOVDIV 2022, организиран от Yalta Club. 

Проектът е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата.