За колаборацията между Боро Първи и Runners изтече информация още през декември, 2019г. Но абсолютно нямах идея какво ще се получи. Впоследствие разбрах, че и ТИТА ще има модел маратонки, което ме накара да си мисля, че този проект e нещо доста по-мащабно.


Но искам да ви върна малко по-назад - 2015, когато се появи албумът на Боро - Бороугоден. Остър, рязък, тежък албум, какъвто досега на българският пазар нямаше. Отличаваше се със стил и бийтове, които бяха класи над другите. За първи път на българска сцена се появи онова трап звучене, което след години се използваше масово.



С песента “Убивай” се сложи началото на един нов стил. Аз бих казал, че все още няма еквивалент на  музикалната сцена, която да е на това ниво. Песен, която показа всъщност кой е Боро Първи. С този трак той излезна извън своите верни фенове и намери други последователи, които се припознаха в неговите рими. Песен, която накара хората да преобърнат представите си за качествен български рап.


Изкара още албуми, беше един от първите в Adamand ( продуцентската къща на Криско), извади клипове, които директно станаха хитове. Идеята на всеки един артист е да се развива - както професионално, така и финансово. Съвсем нормално да поеме в по-мейнстрийм сцената, къде проектите и участията са в пъти повече. Както той казва “трябва да са бачка”.


Живеейки в България е съвсем нормално тукашните артисти да правят колаборации с български брандове и в това няма нищо лошо. Въпросът е колко качествен е крайният продукт.

И стигаме до заветната маратонка - общ проект между Боро Първи и Runners. Наистина бях скептичен какво ще се получи. Не съм виждал скици, които да ме насочат към нещо. Защо тогава бях с такива очаквания - всеки от нас е минал през етап да носи Runners в училищните си години - дали от липса на финанси, дали от това, че друго не се предлагаше.  Някъде около 2002г. компанията имаше скейт модел, на който рекламни лица бяха отново двама варненци. Бяха сравнявани с Buldozer, MatStar. Мнението на повечето хора за марката е че прави евтини реплики. Всеки доближава марката до ниско ниво на изпълнение, лош дизайн и некачествени материали. Но и цената си влияе, и то много. Ако ги сравним с базовите модели на големи спортни брандове - ами цената им е с около 70-80% по-ниска.

За да се появат Runners на “нашата сцена” трябваше да се колаборират с някой, който в момента води “течението”. Боро и Тита - млади, надъхани, с хиляди фенове. Страхотен избор, който би докарал много нови фенове на марката. Сигурно.

Защо споменах “Убивай” по-горе? Вътре има една рима, от която идва името на модела:

“Няма да са прайш на такъв дет не си

Щото мойски мега много ти личи”

Рима, която постави “в шах” още тогава много от новоизгряващите рапъри с коли по клиповете.


Това е първият мърчандайз между български изпълнител и бранд за обувки. “Мойски”. Аз първоначално останах с впечатлението, че ще е модел. Но се оказа, че това е име на бранд. От едната страна Боро Първи, известен с неговите лирики, и от другата страна- Runners - български спортен бранд, с противоречиво мнение сред хората.

Боро не е от запалените фенове на маратонки. Той не е от така наречените SneakerHeads. Той не чака рилийзи, той не плаща безбожно много пари за Джордани и Изита. И няма скъпа колекция от такива. Маратонките “Мойски” са просто допълнение към цялата му кариера и съществуване.



Изработката и дизайнът идват в голяма част от Runners. Качеството е на високо ниво, подметката е зашита и лепена към основата. Чорапа е с плетка, която много наподобява тази на Nike. Има ембоснато лого в задната част. Но дотук с изработката. Дизайнът е нещото, което нас ни "човърка". Елементи, които директно са копирани от световно известни модели. Чорап и връзки, които са едно към едно с тези на Yeezy, плетката много наподобява Flyknit на Nike. Подметката, лично на мен,  ми изглежда като далечно копие на Adidas FYW.  


Обувката излезна и всички фенове на изпълнителя полудяха. Сайтът на Runners падна. Поръчките се множаха, склада се изпразваше. Но точно тук е разковничето, защото тази обувка бе насочена именно към феновете. Сникър културата в България е добре осведомена и следи трендовете.  Затова приемат с насмешка тази колаборация - заради името, което си е изградил Runners през годините и заради дизайн елементите, които са директни копия от известни модели. Тези неща няма как да останат скрити.


Asphalt, като медия, която отразява случващото се на родната сцена, няма как да подмине колаборацията между Боро Първи и Runners. Самият проект е нещо, което е случва за първи път на музикалната сцена в България и работата на Боро е за похвала. Това, че той е стигнал до ниво, в което да направи различен продукт от музикалните му проекти, може само да ни радва! "Бачкането" го е довело до е едно друго ниво! Критиката я отправяме към Runners и техният дизайн екип за Copy/Paste елементите.