Що е то Чавдарче? То е онова безгрижно, весело и спретнато малко дете, което засмяно бърза към училище, кипящо от нетърпение да прекара времето с приятелчетата си…или поне така беше в миналото, преди около тридесетина години. Навярно всеки е чувал за обединяващите деца от първи до трети клас чавдарски чети в България, както и фактът, че подобни организации вече отдавна не съществуват из съвременните среди. За българският бранд SEKTA обаче, идеята за чавдарчето е далеч от отживелица. Точно обратното - тя излъчва същите като по онова време позитивизъм и чувство за общност и креативност, които я правят дори още по-актуална отпреди. Затова, новата колекция на SEKTA - Чавдарче, цели да пренесе късче от българското минало в нашето настояще, като така ни подкани сами да се почувстваме част от една силна и сплотена група от млади и вдъхновяващи личности. И успява. Влюбваме се както в чавдарчетата, така и в новите дрехи. Но това не ни стига - за да усетим, че сме пълноправни членове на SEKTA обществото, искаме да вникнем по-дълбоко в процеса на създаване на новата колекция. За целта се срещаме с екипа на бранда, който ни разкрива малко от задкулисната динамика в творческия процес…

Оказва се, че решението тематиката на новата колекция да бъде "Чавдарчета", е дошло изцяло спонтанно, за един миг по-точно. Но нека бъдем по-конкретни. Представете си следното - Анна,  дизайнерката на SEKTA, се намира в час в университета, където преподавателката започва да записва темите на всеки студент  за дипломните работи. Когато идва ред и на Анна, въпреки че не е мислила предварително в тази насока, образът на чардавчетата мигновено се прожектира в съзнанието й и тя безпроблемно избира това да е фокусът на новата колекция на SEKTA. Истината обаче е, че тя го избира, защото изцяло отговаря на философията на бранда - чавдарските общности също са били сплотена група, следвали са определен модел на поведение и най-вече са имали т.нар. “Униформено облекло”.Колко и какво представляват дрехите на чавдарчето през призмата на SEKTA?

Артикулите са пет на брой - две тениски, един топ, кроптоп и клин. Въпреки, че дизайнът отговаря на днешните модни стандарти, всяка дреха носи и познатите елементи на чавдарчето. Затова обърнахме специално внимание на цветовете - синьото и червеното символизират връзките на чавдарското облекло, докато бялото, което преобладава при тениските и топовете, репликира белите ризки, които са се носили по онова време. За да бъде представянето на колекцията още по-автентично, за снимките използвахме истински пионерски шалчета, които дори бяха подписани от малки чавдарчета.


Срещнахте ли трудности в процеса на създаване на "Чавдарче"?

Определено имаше препятствия по пътя, но не сме очаквали обратното. Това, което е най-важно за нас като екип е с всеки следващ проект да надграждаме както качеството, така и нивото на изпълнение и представяне пред публиката. "Чавдарче" според нас напълно оправда очакванията във всички аспекти - платове, реклама, отзвук.

Имате ли си фаворит от колекцията?

Макар и всяка дреха да я чувстваме еднакво близко до сърцата ни, ако трябваше да избираме любима сред тях, то тя щеше да бъде The Ultimate Crop Top.

Какво предстои за SEKTA след "Чавдарче"?

Несъмнено откъм креативен проект, това ще е есенната колекция, за която можем единствено да издадем, че ще е фокусирана към earth tones. Колкото до социален план, на 18.07. предстои събитие в София - Car Park, в което SEKTA ще вземе участие. Ще бъде динамично и под звуците на електронна музика от най-любимите ни български артисти. Не е за изпускане!