Рап икона. Музикален гений. Неразгадаема мистерия. Това, а и много повече е Notorious B.I.G. - майсторът на римите на 20-век. Нюйоркчанинът с незаглушим глас, който не се страхува да разкрие истинското лице на тежката улична действителност. Въпреки преждевременната му смърт, чиято причина и до днес е неясна, рапърът успява за 24-те си години да реконструира хип-хопа на Източния бряг, като постави начало на новата ера в уличната музика. Оставеното след него културно и музикално наследство е вечно и до днес продължава да ражда редица нови имена в уличната музика.


Christopher преди B.I.G.

Роден на 21 май 1972 в Бруклин, Ню Йорк, Christopher George Latore Wallace е посрещнат тежко от живота - поради бедността в семейството и липсата на баща, той още от 12-годишен започва да продава наркотици в квартала си. Колкото до образованието, Christopher напуска училище още на 17 години, поради честите му провинения там и натиска, който му се оказва от страна на учителите. Поради трудния си темперамент, Biggie, както всички го наричат от ранното му детство, лесно се забърква в проблеми със закона. Често получава пробации, поради притежание на оръжие и пласиране, а затворническата килия определено не му е непозната. Всичко това обаче има и добра страна - трудностите, пред които Biggie се изправя, го вдъхновяват да започне да пише по-късните си мега хитове. Той не крие нищо, не се смята за ангел, говори от сърце. Именно тази смелост, несрещана никъде досега в рап музиката, прави песните му толкова специални за обществото.


Пътят на B.I.G. Славата

Biggie бързо навлиза в дълбоките води на музикалната индустрия много малко след като за пръв път започва да рапира в квартала си. По негови думи, той го е правил най-вече за удоволтвие, обичал да чува гласа си миксиран с бийтове. Прави първия си демо тейп под псевдонима Biggie Smalls, а скоро след това и е публикуван в списание The Source в рубриката Unsigned Hype през 1992. Оттам насетне е история - изпълнителният продуцент на Uptown Records, Sean “Puffy” Combs, попада на записа на Biggie, и бързо след това двамата сключват сделка за лейбъла. По-късно, Biggie подписва с личния лейбъл на Sean Combs - Bad Boy Records, където остава до края на живота си. Юни на 1993 бележи началото на ерата на Notorious B.I.G., когато излиза и първият му сингъл като соло артист - Party and Bullshit. Следващата гигантска стъпка за културата е дебютният и в бъдеще платинен албум през 1994 - Ready to Die. С него, Biggie съживява хип-хопа на Източния Бряг, като го издига на върха на музикалната йерархия за онова време. Двата сингъла Big Poppa и Juicy, с отличаващата се лична история на рапъра в текстовете им, и до наши дни остават характерна черта за уличната култура.


The B.I.G. Love

Връзките на Biggie са няколко и сравнително кратки такива, но затова пък изключително изтригуващи. Най-продължителната е тази с певицата Faith Evans, с която The Notorious B.I.G. се среща на фотосесия през 1994, а 9 дни по-късно вече са женени. Животът им се превръща в една от най-легендарните любовни истории в хип-хоп индустрията, а също и най-коментираната. Техен син е и актьорът C.J.Wallace.

Друга интересна любовна искра на рапъра е връзката му с Lil Kim. Най-добре тази афера може да бъде описана като динамична, огнена, и мишена за много таблоидни заглавия, носещи слухове за изневери, лъжи и диспути.


B.I.G. и/срещу Tupac

Феновете на рап иконите Notorious B.I.G. и Tupac Shakur биха искали двамата да са били в добри отношения. Какво по-легендарно дуо от това на “бащите на хип-хопа”! Случаят обаче далеч не е такъв. В същата година, когато излиза първият сингъл на Biggie, той се среща с Tupac. Срещата им е описана в книгата Original Gangstas, според която двамата се засичат на парти на известен нарко дилър  в L.A. От този момент, те започват да се срещат често и на други места, а Biggie много скоро след това предлага на Tupac да му стане мениджър. Може би точно отказът на Западната легенда е началото на тяхната вражда, чийто край се оказва фатален за всеки от тях.

Ноември 1994. Tupac е прострелян пет пъти в звукозаписно студио в Ню Йорк, но оцелява. Според него, вината за опита за убийство е изцяло на Biggie и Sean Combs, чиито опит да изкарат Tupac от играта се оказва неуспешен. Biggie не отделя особено време да се защити, а напротив - песента му Who Shot Ya още повече затвърждава виновността му за атаката в очите на рапъра от Западния Бряг. Не дълго след това, Tupac пише дис трака Hit ‘Em Up, след който целият свят разбира за огненото неразбирателство на двамата.

Tupac е прострелян в Лас Вегас през 1996 и умира на място. Няма обвинени за убийството, но поради обтегнатите отношения на жертвата с Notorious B.I.G. и до днес съществуват множество спекулации относно невинноста на нюйоркчанина. Той от своя страна споделя в интервю, че смъртта на Tupac го кара да разбере колко власт са имали и двамата над обществото и колко грещно са я използвали. Време за промяна у Biggie обаче няма. Той също е прострелян в L.A. една година по-късно.  На помена му присъстват личности като Lil Kim, Queen Latifah, Run DMC, Busta Rhymes, Foxy Brown.B.I.G. Наследството

Дори и след смъртта си, Biggie не само остава в сърцата на хората, но и в техните музикални продукции. През 1997,  в албумът на Puff Daddy - No Way Out, Notorious B.I.G. има специален фийчър цели пет пъти. Сингълът I’ll Be Missing You, посветен на паметта на легендата, печели Grammy за най-добро рап изпълнение в дует или група през 1998. Още два следващи албума Born Again (1999) и Duets: the Final Chapter (2005), включват екслузивното участие на Biggie на запис. Сред гост-изпълнителите от последния албум са и Eminem, Jay-Z и Bob Marley.


B.I.G. Днес

Освен музикално наследство, Biggie е обект и на хитови филмови продукции, сред които и документалното заглавие Biggie: The Life of Notorious B.I.G. (2017). През 2020 паметта му е увековечена не само в хип-хоп, но и в рок културата в “музея” The Rock & Roll Hall of Fame. Колкото до модата, тя също силно е повлияна от личността на B.I.G., както се забелязва от чисто новия рилийс на FILA x Ready to Die, по случай 25-годишнината от излизането на едноименния албум. Макар и изчезнал за секунди от рафтовете на магазините, този модел обувка с телесна велурена основа и червени акценти по страните, със сигурност си заслужава чакането за второ зареждане!