Мистика. Екстаз. Революция. Така бихме описали световноизвестния дизайнер Martin Margiela. Три простички, но същевременно с изключително комплексно значение думи. Нито повече, нито по-малко.

Martin Margiela, родом от Белгия, е не само основател на модна къща Maison Margiela (1989-2009) и креативен директор на дамската линия на Hermès (1997-2003), но и изключителен творец с брилянтен ум. Умението му да създава облекла за висша мода от видоизменени обикновени стари перуки, платна и копринени шалове, бързо го издига редом до останалите големи имена в модната индустрия. Едно качество обаче отличава Margiela най-много от всички други конкуренти - неговата дискретност. Бидейки изключително резервиран човек, дизайнерът развива навик да избягва радара, никога да не дава прес интервюта, позволение за снимки, или други публични изяви. Излиза да се поклони само на финала на първите си пет ревюта. Оттам насетне, Margiela се превръща в жив призрак. До ден днешен не е ясно защо напуска директорското си място през 2009 година, остъпвайки го на John Galliano.

Съвсем наскоро документалният филм Martin Margiela: In His Own Words, описващ възхода на една от най-паметните и ексцентрични модни къщи, стана достояние на света. Озвучен от самия Margiela, това е един от първите пъти, в които той допуска с отворени обятия публиката до детайли от така завидната си кариера. Не просто филмова продукция, а съкровен мемоар на може би най-влиятелната фигура в модната индустрия понастоящем.

Филмът се отличава от неговия предшественик We Margiela (2017) главно с факта, че този път историята е разказана не от гледната точка на обкръжението на дизайнера, а от самия него. Неговият глас. Неговите думи.

Оригиналността на филмовата продукция дължим на брилянтният и упорит режисьор Reiner Holzemer. Той споделя в интервю, че още от самото начало е имал идеята самият Margiela да озвучава историята си във филма, но разбира се, да се останови контакт с твореца не е било особено лесно. След дълго търсене, Reiner успява да се свърже с Margiela, който харесва идеята и се съгласява да съдейства. Накратко, Reiner е трябвало да “вмести” 200 часовия монолог на дизайнера в кратките 90 минути! Невероятно, но факт!

Martin Margiela: In His Own Words ни запознава от първа ръка с непознатият-познат талант. Макар и самата модна къща и ежегодните й спиращи дъха колекции да се радват на всестранна слава, лицето, стоящо зад всичко това остава неизвестно. Целта - фокусът да е върху самия артистичен продукт, не върху създателя. Дефиницията за един истински артист е човек, готов да прекрачи всички граници в името на шедьоврите си, чрез лицата на които да бъде отразен пред света. Филмът е още едно доказателство за вярата на дизайнера в уменията си, а не в лицето и публичния си имидж.

Филмът не проследява единствено кариерния път на артиста, и именно това го прави още по-безценен за света. Гледайки, зрителят успява да вникне и във вътрешния свят на една креативна, но често изтерзавана душа. Margiela споменава как е имало моменти, когато e чувствал как модата едновременно го извисява, но и задушава. В подобни ситуации, той е имал вредния навик да се самонаранява. За него грешката или лошото предчувствие са означавали наказание. Не всеки ден се сблъскваме с толкова неукрасени и истински житейски истории. Точно затова и можем да кажем, че разказът и думите на Margiela са изключително емоционални и докосващи неоспорвано всеки.

Провокацията като средство за пробуждане. Няма как да не се отбележи, че стила на модна къща Maison Margiela е необяснима енигма. Още с поставянето на емблематичните воали пред лицата на моделите, както и с въвеждането на особената походка на дефилето, Martin Margiela оставя дори и най-големите модни критици без думи. Гледката стряска, но и омайва. MM: In His Own Words акцентира и върху някои от най-емблематичните модели аксесоари, обувки и облекла, сред които и едноименната Tabi Boot обувка с необичайния си дизайн на пръстите.  И точно там е магията - необяснимото в дизайните подтиква мнозина да търсят отговор на въпроса как е възможно един човек да вдъхва душа и сила в неудушевените платове и детайли…И именно това кара хората всяка година да се връщат за още.

Защо препоръчваме да гледате Martin Margiela: In His Own Words? Отговаряме както и започнахме. С три думи. Легендата става истина.

За момента, филмът не е достъпен, но създателите уверяват, че съвсем скоро We Margiela и Martin Margiela: In His Own Words ще са отново дигитално достъпни.