Десетки хиляди години минаха и още по толкова ще минат и ТЯ пак няма да остарее. И ние пак няма как да съществуваме без нея. Така започват и завършват много романи и кино ленти. Така обаче започва и всяко правене на кафе сутрин, всяко прокарване на пръсти през косата му, всяко гушкане на дивана, всяка напоена със сълзи салфетка и музика, която звучи от слушалки в трамвая. Така започва и изложбата - Love Will Not Tear Us Apart, на Borislava Madeit & Stalker since 1993, с ЛЮБОВ.

И така решихме с Борислава и Михаела си говорим за любов.


От къде тръгна разказа за тази любовна история?

Б: И двете вярваме, че всичко е любов и ако имаш любов в живота си, ще живееш един лек живот, красив и изпълнен с щастие.

М: Дойде си съвсем естествено - любовта тържествува над всичко. Какво е живот без любов въобще? Това като го осъзнаеш, виждаш, че любовта не е любов само между две души, тя е в много неща. Изложбата показва това, но няма да разкрия повече. Искаме да е изненада за всеки влязъл в галерията.

Как разбираш кое е любов?

Б: Всичко, което ти пълни сърцето с трепет и щастие, усмисля ти всеки ден и ако я споделяш и с всички хора, за да могат и те да я получат и почувстват, за мен това е любов.

М: Любовта не може да се обясни. Мисля, че просто знаеш, че това е любов. Тя е енергия, която те зарежда и ти дава много. И ти искаш да подаряваш от тази енергия.

Както пее Edith Piaf:

“Като цяло, ако разбрах

Без любов в живота

Без своите радости, своите скърби

Човек е живял за нищо?

Но да! Погледни ме!

Вярвам всеки път!

И винаги ще го вярвам...

Това е смисълът на любовта!”

Колко големи любови може да има човек?

М: Учените казват, че големите любови в живота на човек са три: приказната, сложната и зрялата любов. Но си мисля, че искам да вярвам в следното: всяка срещната любов по пътя ти в живота, може да е най-голямата ти любов в този период от време.

Коя за теб е най-великата любовна история?

Б: Иска ми се да кажа, че ми се ще, за всеки човек да е неговата си. И се надявам все по-често да е това отговора.

М: Не мога да дам по-добър отговор от този на Борислава. Така си е!

Вие делите любовта към рисуването. Има ли сте случай да се влюбите в един и същи човек?

Б: Не, никога, но пък фенгърлстваме много по едни и същи хора.

Коя илюстрация може да кажеш, че ти е най-любима?

Б: Не знам дали имам любима. Средно всяка от нас има по 45 илюстрации в изложбата, но на прима виста се сещам за мъж, който предлага цветя на женска скулптура. Не искам да ви издаваме много, но изложбата не е за физическата любов между двама влюбени.

М: Трудно ми е да избера, защото във всяка имам по нещо любимо като идея и рисунък.

Любовта може ли да се слага в рамка?

Б: Може, ако решиш, че искаш да го направиш, но кой би искал това.

М: Ако е в рамка, то това не е любов. Любовта, за да е любов, трябва да е свободна.

Ще свърши, както решите, но със сигурност в края ТЯ пак ще е там. Заповядайте на 21.06 от 19:00 часа в Credo Bonum, за да отпразнуваме онова що е вечно и никога, никога, никога няма да ни раздели. Изложбата ще продължи до 27.06 и ще съдържа 90 илюстрации.