Обичаме лятото, но имаме лошия навик да го посрещаме неподготвени. Дългата зима, стоенето вкъщи и затворените фитнеси ни лишиха от добрата форма и ни оставиха да се оправяме сами, точно когато имаме най-голяма нужда от движение. Ако все пак търсиш бърз начин да се подготвиш за супер интензивното лято, което си планирал, то може би сега е моментът да започнеш да тичаш. Да, бягането е сред спортовете, които всяват най-много страх, но истината е, че е по-лесно занимание, отколкото си представяш.

Съвсем естествено движение

Йогата, пилатеса, тренировките в зала и всички подобни са страхотни занимания и отговарят на различни нужди на твоето тяло. Неслучайно обаче нито едно от тях не замества доброто старо кардио. Няма да обясняваме отново колко полезно е то за сърцето и кръвоносните съдове, как регулира нивата на холестерол и ти дава енергия – това вече си гочувал. Една от най-силните му страни е, че включва съвсем нормални двигателни упражнения. Бягането е естествено и познато движение, от което тялото ни се нуждае, за да функционира правилно. Супер ефективно е както като основно спортно занимание, така и като почивка между останалите активности. Ще ти помогне да свалиш някой друг излишен килограм, но също така ще изпише мускулите ти и ще научи тялото ти на издръжливост.

Началото е най-трудно

Както в много полезни занимания – така и тук – началото е най-предизвикателно. Нашият съвет е да не изпадаш в излишни подробности и проучвания преди първото си бягане. Просто излез навън, тичай 10 минути и не се сдухвай, ако ти се сторят като цяла вечност. С няколко редовни излизания и постепенно качване на времето бързо ще придобиеш самочувствие на маратонец. Ако нямаш никакъв опит до момента, то опитай комбинация от 2 мин ходене и 2 мин тичане през първата седмица и вдигай времето за тичане с всяка следваща седмица. Виж повече за тази схема тук – изпитана е и работи!

Да не подценяваме комфорта

Качествените маратонки може би са единственото нещо, на което трябва да обърнеш внимание още в началото. Неправилните обувки могат да ти направят рани и отключат травми още след първите 5 километра, затова не подценявай този момент. adidas SUPERNOVA + е моделът, който приятно ни изненада и препоръчваме с две ръце. Работата по дизайна е подчинена на мотото "Колкото повече енергия даваш, толкова повече ще получиш." Ключов елемент тук е междинната подметка BOOST, която е разположена само под петата. По този начин осигурява възвръщане на енергията в момента на оттласкване и ти помага за по-динамично бягане. Тя е съчетана със слой от традиционната EVA подметка, която дава допълнителна стабилност на обувката и добро сцепление при различни настилки – дори мокри или каменисти. Бонус е и мрежестата дишаща материя в горната си част SUPERNOVA +, която обхваща стъпалото плътно и придържа стабилно предната част на крака. Петата пък е подплатена и издължена нагоре към ахилеса, което те предпазва от едно от най-неприятните бегачески охлузвания. И всичко това е облечено в Primegreen – разработената специално от adidas технология, създадена от поне 50% висококачествени рециклирани материали. Моделът е съвсем нов, но може да го видиш в магазините на Sport Vision и онлайн на sportvision.bg.

Runner’s high

Някога слушал ли си разговор между двама запалени бегачи? Направи ли ти впечатление какъв ентусиазъм ги обхваща щом започнат да говорят за тренировки, обувки, терени, денивелация, състезанияи тн.? Не си единствен. Може да е трудно да повярваш, но това състояние е съвсем нормално за повечето бегачи и дори си има термин за него – Runner’s high. Това е моментът на дълбоко отпускащо състояние на еуфория, изключителна радост или удоволствие, който те обхваща по време или след интензивни или продължителни бягания. Някои бегачи споделят, че чувстват по-малко безпокойство и болка веднага след тренировката си. Има различни теории каква е причината, като най-повтаряната е, че тялото ти започва да произвежда екстра доза ендорфин, за да неутрализира дискомфорта от продължителното натоварване. Има дори изследвания, които замесват точно този център на мозъка, който реагира на THC-то в марихуаната. Не ни интересува каква е истината, но пък смятаме че това е още една причина, която накланя везните в полза на бягането.

И още малко вдъхновение

Минал си вече първите 2 седмици тренировкии успяваш да тичаш почти 15 мин без да спираш. Чудесно! Искаш приложение на телефона си (пробвай adidas Runstatic, заслужава си) и започваш да търсиш повече информация как да подобриш тренировката си –разбираме те съвсем добре. Интернет е залят от информация по темата, различни подходи, начини на тренировки и какви ли не теории. Информирай се, но неизпадай в крайности – може да отнеме време, докато уцелиш правилната за теб тренировка. Runnersworld.com публикуват интересни ревюта и резултати от проучвания. Има и много книги, с които да разнообразиш знанията си, като нашето топ предложение е „Родени да тичат“ на Кристофър Макдугъл. А ако търсиш нещо интересно за слушалките по време на следващата си тренировка, то нека това е последният епизод от подкаста на Bibons, в който тя си говори за бягане за начинаещи с Еленко Еленков.

Моделите adidas Supernova+ са налични в магазини Sport Vision и онлайн на www.sportvision.bg