В началото на новата година се спираме, за да погледнем назад, да анализираме снийкър вселената и да направим един бърз обзор на всичко случило се за последните 365 дни. След една тежка за всички 2020-та, 2021 година се чувстваше като спасителен пояс, благодарение на когото не само хората, но и бизнесът, и производителите успяха да си поемат глътка въздух. За много от тях последната една година се оказа много по-силна от други предходни – едни брандове продължиха на заемат челните позиции и да пръскат от продажби релийз след релийз, докато други, след като години поред са издигани на пиедестал от затворен кръг заклети фенове, през 2021 г. придобиха уникален статут и изплуваха на повърхността, начело на мейнстрийма и хайпа.

През изминалата година видяхме много нови модели, видяхме възраждането на стари модели с нов прочит, видяхме комбинации от носталгия и иновация, видяхме върха на ерата на колаборациите, но видяхме и как едно от най-смислените и уникални неща в снийкър културата – персонализирането на чифт обувки, се превърна в нещо порочно и негативно в очите на брандовете. 

През 2021 г. Nike отново направиха това, което Nike правят най-добре – да хайпнат една обувка с цел продажби първо с лимитирани релийзи, след което с лимитирани колаборации и накрая с пълна номера GR релийзи. До такава степен, че на обикновения потребител да му писне да вижда едни и същи обувки на върха на снийкър пирамидата и да чете и гледа за тях в Интернет пространството. 2021 г. беше годината на отново безброй перфектно изпипани (и някои не чак толкова) Air Jordan 1, на възраждането на Dunk във всичките му вариации от ниски до високи, през стандартни до SB и на поредната доза колаборации с Travis Scott. Сигурни сме, че дори и да не ги споменаваме една по една, вече знаете за какво говорим. Но нека не гледаме само с критично око на Nike, защото определено два от ударите им в десетката са колаборациите им с A Ma Manière и тази с Off-White. 

adidas от своя страна държаха нещата изкъсо, но пък и се забавляваха. Видяхме няколко налудничави, но пък супер добри идеи като „сглоби-си-сам“ adidas Superstar от Lego или най-дългата обувка, плод на креативното мислене извън кутията на Tommy Cash. Хитът на годината обаче определено беше възраждането на една незабравима и стилна баскетболна класика – adidas Forum, която ни върна обратно в детските години. Нови релийзи и под шапката на Pharrell Williams и Bad Bunny също не липсваха, също както и новият Ultraboost 21. Puma също удариха в целта с много нови модели, но най-вече с това, че Neymar Jr. стана лице на бранда.

Определено обаче хитът на годината са New Balance. Спортният бранд от Бостън буквално за по-малко от едно тримесечие се превърна от марка, която само определени хора купуваха и носеха, до една от най-обсъжданите и най-търсените марки за изминалата година. За успехът им допринесе най-много колаборацията с нюйоркския бранд Aime Leon Dore и възраждането на уникално красивия BB550.  Teddy Santis несъмнено знае не само как да прави бизнес, но и как да вплита носталгия и почит към миналото в своите дизайни. Уникалният му начин на мислене и поглед върху снийкър и стрийт културата го отведе до позицията на creative director за Made in USA линията на New Balance. Освен партньорството с ALD и това със Salehe Bembury, колаборациите с JJJJOUND, Joe Freshgoods и Protection Pack серия подпомогнаха бостънската марка да затвърди своето място в челните позиции за 2021 г.

Така изглеждат нещата, погледнати от глобална гледна точка. Но какво мислят хората в България? Дали наистина тези модели бяха на върха на класацията на снийкърхедовете и у нас? Вместо да се чудим, попитахме директно едни от най-изявените колекционери, реселъри и истински фенове на маратонките по родните ни земи. И тъй като сме вече в началото на 2022 г., нямаше как към въпросите за топ обувка на 2021 г. да не попитаме нашите гости, кой модел очакват с нетърпение през тази година. 

Никола Владимиров

Моята обувка на 2021 г. е определено Off-White x Nike Dunk Low ‘The 50’. Някои от лот-овете успяхме да видим и по родните улици и чувството поне за мен е много приятно. За съжаление, абсолютно неочаквано изгубихме велик човек като Virgil Abloh, но съм сигурен, че наследството и магията, които той създаде, ще останат завинаги и ще вдъхновяват поколения напред. 

За тези, които ме познават съм доста предвидим. Две от любимите ми обувки за годината са Air Jordan 4 Retro “White Oreo”, a също така получих и прекрасен подарък от близък приятел – DQM x Air Max 90 “Bacon”.

През 2021 г. пропуснах Comme Des Garçons x Nike Air Foamposite One и по-специфично бялата разцветка (surprise-surprise, хаха). Колаборация между CDG и Nike не е нещо неочаквано, но моделът на база, на който това се случи определено изненадва. Резултатът обаче е: ТОП! Много красива обувка... През 2022 г. определено чакам с нетърпение Air Jordan III “Fire Red”. Велика разцветка и съм ужасно щастлив, че излиза на пазара догодина. Дано се доберем до нея. 

Йо, финални думи: ЧНГ от мен на всички, желая здраве и да се добирате до моделите, които ви кефят. И не на последно място – да обичате обувките, не само заради хайпа. Cheers! 

Емил Евтимов

За мен обувка на годината е A Ma Maniere Jordan 3 - заради каузата, която подкрепя, адски многото детайли и скрити послания по кеца, заради цветовете и това че има специална кутия, хахах. Всеки, който колекцинора би разбрал последното. Най-добрата ми покупка за 2021 г. бих казал, че е Parra Nike SB Dunk Low - трябва просто да видите обувката на живо и няма да има нужда да ви обяснявам защо. Иначе най-добрата ми покупка като цяло за годината е Supreme x The North Face Fur Nuptse - изцяло заради сантименталната му стойност. Заедно с Jordan 4 Bred, са двете неща, които ме вкараха в street сцената и Jordan-a още си го пазя, но за жалост якето беше прекалено износено и го продадох преди няколко години, след което се вдигна и нямах възможността да си го откупя отново. После нещата малко се промениха и якето излезе на доста добра оферта (като приемем, че е £3000 в StockX) и реших да го купя отново, като спомен откъде съм започнал.

През 2021 г. не успях да купя Jordan 2 Low x Off White, бялата разцветка… Адски много ми допадна концепцията, кутията и всичко, но естествено късмет с томболи - 0, та се гласях да го купя на вторичния маркет и тогава за жалост почина Virgil и реших, че просто не е уместно и редно да ги взимам на този етап и да… Кой знае, може след някакъв период да се добарам до тях.

Мартен Роберто

Off-White x Nike Dunk Low ‘The 50’ е моята обувка на 2021 г. Без съмнение. Успях да се добера до един от лотовете и мога определено да кажа, че обувката е нещо много специално. Феноменалният силует на Dunk-a + творчеството на Virgil върху него = произведение на изкуството.

Ужасно тъжно е, че толкова рано изгубихме творец като него, но мисля всички са наясно, че легендите никога не умират. 

Най-добрата ми покупка за 2021 г. е Air Jordan IV Retro OG “Lightning”. Разцветката не беше пускана от 15 години, а е от онези, с които няма как да не се чувстваш и изглеждаш силно и стилно. Плюс няколко Dunk-а, измежду които и Nike SB Dunk Low X FTC.

За жалост моделите, до които ние, любителите на обувки, не можем да се доберем, са повече от тези, до които реално се добираме. Мен ме грабнаха три: A Ma Maniere x Air Jordan III, който според мен е още един кандидат за обувка на годината; Off White x Air Jordan II – двойката не е точно моят модел, обаче с магическото докосване на Virgil, резултатът отново е страхотен; Union x Air Jordan 4 "Tent & Trail" – дори с периферното зрение да зърнеш тази обувка, ще те грабне.

Моделите, които чакам с нетърпение през 2022 г. са два: Air Jordan III “Fire Red”. Не просто легендарна OG разцветка, а и една от любимите ми Air Jordan III такива. Имах я от предния релийз, спуках я от носене и сега чакам с нетърпение да я имам пак. Вторият е Off-White x Nike Air Force 1 Mid. На всички ни е ясно, че от трите основни Air Force 1 силуета, Mid е най-недооценен. Мен обаче доста ме кефи, гледам да поддържам по един бял чифт в ротацията си. И понеже видях снимки на задаващата се колаборация на база на него – определено го искам. 

Силна 2022 за всички и си носете новите кецове!

Камелия Иванова

Толкова много невероятни обувки дропнаха тази година, че ще ми бъде трудно да си избера един модел. Първото място ще го разделя между Air Jordan 1 A Ma Maniere, черните Air Max 1 Patta и Dunk SB x Supreme. Голям почитател съм както на класическите модели, така и на колаборациите. А и това са най-любимите ми силуети - супер удобни! Най-добрите ми покупки за 2021 г. са Dunk SB x Suprеme, Dunk Parra, Dunk Panda, Air Jordan 4 University Blue, Dunk Low Coast, защото са уникално красиви модели и аз обичам всеки един от тях. 

Не успях да се добера до доста модели - Air Jordan 1 A Ma Maniere, Off-White Lot 50, Air Jordan 4 Union… Стана доста трудно да закупиш желаните сникърси, поради големия интерес на реселърите, но все още се надявам да копна Air Jordan 1 Patent Bred. Нямам търпение да излязат Air Jordan Low x Travis Scott, някои ретро модели Jordan 1. Много ми харесват и колаборациите между Aime Leon Dore и New Balance. А може би ще се появят и някои дргу изненадващи партньорства.

Ивайло Гунински

За мен обувка на годината е New Balance 2002R Salehe Bembury (Water Be The Guide), защото New Balance си възвърна хайпа през изминалата година, а обувката е съчетала изключително много удобство и визия. Мисля, че най-добрата ми покупка за 2021 г. е Nike Air Max 1 Clot (Kiss of Death) - фен съм на Max-овете и никога не съм притежавал единица. От известно време се канех и мисля, че колаборацията е най-доброто решение, с което разширих колекцията си. 

За съжаление не успях да се сдобия с така искания от мен Travis Scott Air Jordan 6 British Khaki, защото изключително подхожда на стилa ми, а и е нещо рядко срещано у нас. Определено 4-ката Red Thunder е най-очакваната обувка от мен за 2022 г. Фен съм на Air Jordan Retro 3 и 4 и това е една доста изчистена и красива разцветка, подходяща за всички фенове.

Вероника Лозанова

За мен обувката на 2021г. беше New Balance 2002r “Refined Future” (Protection Pack) в цвят rain cloud - за съжаление нещо, което не притежавам. Интересно и различно изпълнение, което разчупи хегемонията на Nike. Най-добрата ми покупка за миналата година е FTC Skateboarding x Nike SB Dunk Low, защото стана неочаквано. Не успях да се сдобия с Air Jordan 1 Retro High OG WMNS "Seafoam". Имаше голямо търсене за модела и за съжаление на нито един рафъл не успях да получа W. С нетърпение очаквам Nike Dunk Low “Black Paisley” през тази година.

Александър Атанасов – Screamoe

За мен има два модела, които спокойно могат да си разделят първото място за 2021 г. Това са New Balance BB550 x Aime Leone Dore и Nike x Off-White Air Jordan 4. За мен New Balance превъртяха играта през 2021 г., което мен лично много ме радва, защото доста ми омръзна да чета, гледам и слушам за Air Jordan 1 и Dunk. Що се отнася до Оff-White петицата, тук думите са излишни. Мисля, че творчеството на Virgil ще остане завинаги в историята, а това, че си отиде от този свят е загуба за всички.

Най-добрата ми покупка за годината е Air Jordan 13 Retro Obsidian. Никога не съм бил особено голям привърженик на Jordan серията, особено на моделите след 6 нагоре. Обаче едно видео за историята на 13-ката ми промени мнението, а когато я обух на живо то се затвърди като позитивно. Определено един от любимите ми модели за годинат! За съжаление не успях да се добера до New Balance BB550. На няколко пъти имах възможността да грабна от GR релийзите, но разцветките не ме привличаха достатъчно, за да ги купя. Не бързам, ще изчакам още, пък току-виж е излязло нещо, което да си заслужава. 

За 2022 г. съм си поставил за цел да експериментирам и да изляза извън комфортната си зона, като пробвам марки, модели и цветове, които по принцип не бих си купил. Затова обувката, която ще чакам с нетърпение е Air Jordan 3 Retro Fire Red. Досега не съм имал тройки, но мисля, че перфектно биха се вписали в моя стил на обличане, а и това е класика, която всеки истински фен трябва да притежава в колекцията си.

Георги Работов

Mоята обувка за 2021 г. е Air Jordan 1 UNC - oбувка, от която пуснаха страшно много бройки и която отдавна не бе пускана. Една наистина красива разцветка. Най-добрата ми покупка е Air force 1 Clot x Fragment - обувка, която търсех страшно много време. За щастие успях да купя всичко, което исках, но може би Nike x A Ma Maniere Air Jordan 1 остана желана маратонка от мен. С нетърпение очаквам Air Jordan 1 Stage Haze, защото обожавам разцветката.

Александър Хюстън

Бих казал, че Air Jordan 1 Low Travis Scott x Fragment Design спечели доста внимание от любителите на сникър културата. За разлика от миналата колаборация с Travis Scott, в този модел се включи и Fragment Design, което за мен я направи още по-уникална обувка. Избраният цвят на тазгодишния релийз бе също впечатляващ, тъй като е по-“bold” от традиционния мока (кафяв) цвят. Изключителен фен съм на колаборациите, който Nike направи с A Ma Manière тази година. За щастие получих ранен достъп до Air Jordan 3 x A Ma Manière в SNKRS. С Jordan 1 A Ma Manière не бях толкова голям късметлия, но не успях да се сдържа да не ги купя на рисейл. И двата модела ще ми останат доста любими, a качеството им е безупречно. 

До сега не съм бил фен на New Balance като цяло, но релийза на Protection Pack 2002R промени това. Все още не съм си ги купил, но определено ми харесва как хората в социалните мрежи успяват да ги стилизират. Мисля, че е „а must have” в колекцията на всеки любител. Очакваме много интересни релийзи през 2022г., но според мен един от най-отличаващите ще бъде Air Jordan 3 Dark Mocha. Мисля, че неутралните цветове на този модел са доста лесни за комбиниране и ще привлече вниманието на много хора.

А кои са твоите топ модели за 2021 г.? Можеш да ни разкажеш повече под постовете ни във Facebook и Instagram. Не забравяй и да ни последваш за още важни и интересни теми от снийкър културата у нас.