Ако ни следиш отдавна, вече знаеш, че една от основните ни цели е да показваме и говорим не само за това, което се случва в сферата на музиката, модата, изкуството и стрийт културата в световен мащаб, но и но и на локално ниво. Стремим се да показваме и да те запознаваме с колкото се може повече български брандове и дизайнери, музиканти и изпълнители, събития и инициативи.

Снийкър индустрията винаги е била една от любимите ни теми за разговор и една от основните причини е, че е изключително динамична. Радваме се на факта, че снийкър културата продължава да се развива не само в световен мащаб, но и на наша почва. Заклетите български фенове и колекционери на маратонки днес са в десетки пъти повече в сравнение с това, което бяха през 2013 и 2014 г. Хората, които препродават обувки с цел печалба - също. Но това може само и единствено да ни радва.

Преди известно време стартирахме рубрика, отдадена изцяло на това, да срещнем нашите читатели с различни хора от снийкър обществото в България. С едни от тях коментирахме кои са топ моделите на изминалата 2021 г., а с други, като Колето, си поприказвахме на длъж и на шир за любимите им обувки и какво ги е запалило по колекционирането на маратонки. Днес на гости ни е точно един такъв човек. 

Представяме ти Георги Работов – софтуерен инженер по професия, дигитален номад по призвание и любител на обувки по душа. Още от първото отваряне на Instagram профила му останахме изключително впечатлени, не само от перфектно заснетите и изпипани снимки, но и от завидната му колекция от лимитирани маратонки. Срещнахме го случайно в центъра на София по време на една от екскурзиите му до родната страна и нямаше как да не му зададем няколко бързи въпроса. Ето какво ни разказа Георги за себе си, работата си, пътуването из Европа и страстта му към обувките:

Представи се за хората, които не те познават

Здравейте, аз съм Георги Работов. Живея в Лондон, където завърших обучението си и започнах своята кариера. 

С какво се занимаваш в ежедневието си - работа, хобита?

Занимавам се със софтуерно инженерство и създаване на архитектурен дизайн и структури за софтуери. Още от малък страшно много се радвах на игрите и на това да правя сайтове и така се разпали моята страст да създавам приложения. Обожавам да пътувам – покорих почти цяла Европа. Голям футболен запалянко съм, ходя често на мачове на Челси и винаги, когато имам шанса, също играя и спортувам. Доста често можете да ме видите с камерата в ръка и с усмивка, защото не ме свърта много да съм сериозен и предпочитам да се смея.

Как се зароди любовта ти към обувките?

Любовта ми към кецовете се зароди благодарение на Емил Ефтимов. Запознахме се в университета и един ден той ми показа своята колекция и си спомням точните мисли, които ми минаха през главата: “Хъ? Защо са му толкова обувки?” Та един ден излязохме и ми показа каква стойност имат. В началото започнах да купувам обувки и да ги продавам с цел печалба. Продавах всичките, докато един ден не реших да си запазя един чифт. Nike Air Max 97 “Silver Bullet” - честно тази обувка не беше направена за моя крак и я махнах. Няколко дни след това видях Nike Air Jordan 1 “Bred”, при което си казах, че това е чифтът, който искам. Ако трябва да съм честен, скъсах ги от носене, след което си взех същия, хаха.

Какво те накара да се интересуваш и да колекционираш маратонки?

Започнах да се интересувам повече от маратонки, тъй като успявахме лека-полека да се интегрираме в снийкър обществото и се запознах с много хора, които споделяха любовта и си помагаха много, когато ставаше дума за кецове. Мисля, че чифтът, който ме запали най-много, беше Nike Air Jordan 1 “Rookie of the Year”, както и Nike Air Jordan 1 “Turbo Green”, заради надписите и детайлите - спомням как никой не ги харесваше и стояха по магазините два месеца. 

Колко чифта обувки притежаваш към момента?

Към момента имам между 30 и 40 чифта, от които не всички успявам да нося. Mиналата година бяха около 90 чифта, но наистина ми отнемаше 3 месеца да направя пълна ротация и махнах доста от тях, хаха.

Кой е твоят граал и кои са обувките, които много искаш, но все още не са част от твоята колекция?

Моят граал има доста сантиментална стойност за мен. Това е първата обувка, която спечелих – Nike Air Jordan 4 “KAWS” (сивия). За жалост преди не можех да си позволя да ги имам, защото е изключително скъпа. Чифтът, който спечелих сега, се оказа, че е собственост на футболист в Словения, който над 15 пъти ми е отказвал да ми ги продаде.

Каква е най-голямата сума, която си плащал за чифт обувки и защо?

Най-голямата сума, която съм давал за чифт обувки, е около 400 паунда, защото много се кефех на самият кец. Това беше Nike Air Force 1 CLOT. Всъщност и двете разцветки (бялата и черната) ми излязоха близо тази сума. Черния придобих на Crep City, а белият един приятел ми го размени за друг кец. Много ми хареса концепцията и си казах, че трябва да ги имам.

Какво е общото между това да си програмист и снийкърхед?

В интерес на истината общото между това да си програмист и да колеционираш кецове е да си много търпелив. Когато излезе нова обувка, да не се ядосваме като не спечелим от никоя томбола, а да продължим напред и да опитаме с новата. Еквивалентът на това от страната на програмирането е да не се ядосваш, когато не работи кодът и да търсиш по-интелигентен начин да решиш проблема, защото най-често бързата поправка, породена от яд, че не решаваме проблема бързо, ни създава повече работа в бъдеще, хаха.





Като човек, който е препродавал маратонки с цел печалба, какво ти е мнението за реселърите и каква е най-голямата печалба, която си правил от това?

Нямам голямо мнение за риселърите - мисля, че са страшно много. Аз също продадох доста чифтове, което ми е донесло добри печалби. Като цяло проблемът на общността е, че всеки подбива цените и започват да се карат и мразят помежду си - затова и доста се отдръпнах от цялото това комюнити. Обувката, която съм продал за най-много, е може би Nike Air Jordan 1 x Travis Scott, а артикулът, който съм продал за най-много, е куфар от колекцията на Supreme и Rimowa. Не искам да говоря за цените, които бяха направени, но разликата от цената в магазина до цената на вторичния пазар беше интересно голяма.

Какво би казал на хлапетата, които тепърва започват да се интересуват от маратонки? Какъв е твоят съвет към тях?

Не слушайте останалите за това какви кецове трябва да носите. Ако ви пасва на стила да носите Nike Air Max, носете гo - нищо, че всички носят Nike Air Jordan в момента… Носете това, което ви харесва, не се хвърляйте на всичко, особено когато има доста хайп или всички го носят. Моят личен пример е Nike Air Presto. Доста често нося Yeezy или adidas NMD за тренировки, защото са изключително удобни.

Ние бихме добавили и „носете си обувките“, защото само по този начин можете да ги оцените истински. Не забравяйте да последвате Георги в Instagram, защото съдържанието, което прави е наистина свежо и интересно. Последвайте ни и нас тук и не забравяйте да споделяте вашите любими кецове с хаштаг #asphaltbg.