От както Габриела Вергилов за първи път влезе в нашия дом ни спечели с нестандартните си идеи. От тогава я приемаме с отворени обятия, готови сме с интерес да прегърнем всеки следващ неин проект. И ето той вече е тук. EMPRESSA BULGAR/ИМПЕРАТРИЦА БУЛГАР е нов музикален проект, aртистично амплоа на Габриела Вергилов. Многопластов аудио-визуален експириънс, разкриващ продуцентката в съвсем нова светлина: на певица, изпълнител, композитор, текстописец, режисьор, криейтив и монтажист. Да, трудно е за вярване, но това Габриела участва във всеки процес. EMPRESSA BULGAR 001 ще съдържа 5 трака, като първият, с който ще надникнем в света на Габриела носи името - MILLION DOLLA BABY (МОМИЧЕ ЗА МИЛИОНИ).

Вдъхновените ритми отелектро-синт-поп, ню уейв, алтернативна електронна музика, експериментален джаз, хаус, хип-хоп и дори гръндж, заедно със сюрреалистичните видео клипове, на моменти сякаш вкарват публиката в късометражен глам-филм. Героинята приканва гледащия да надникне през халюцигенна лупа в почти-екзистенциалните, и някак лични, дебри на съзнанието й, без обаче да разказва история в детайли. Посланията на песните и сюжетите на визуалната част, въпреки на пръв поглед ясни, остават неизказани докрай.

Изпълнителката влиза в четири различни роли с всяка нова песен, демонстрирайки умението лесно да се преобразява като хамелеон.
Бихме могли да сравним EMPRESSA BULGAR с една изключително изискана, но ииновативна от към рецепта торта. Отхапвайки от нея усещаш крънч в устата, разстилащ се в течност, разнообразни текстури и привкусове, които въпреки различността си работят заедно, допринасят за хомогенната смес на крайния продукт.

По заснемането на клиповете и създаване на визиите за EMPRESSA BULGAR, Габриела работи с българския криейтив директор, DOP, камера, стилист и фотограф Елиза Георгиева, която освен всички друго е и един от най-близките на изпълнителката. Музика, текст, композиция, продукция, изпълнение, режисура, монтаж и идея са на Габриела, докато криейтив, камера, фотография, стайлинг, и грим са дело на Елиза Георгиева. Визуалната част на проекта е изцяло дело на Габриела и Елиза. Микс и Мастъринг са заслуга на MadsLerager от Дания.

За тези, които искат да слушат "Момиче за милиони" с готино качество навсякъде могат дат да си я купят от bandcamp. Пък и е яко да съпортваш артистите.

Снимки: Елиза Георгиева