Разделното събиране на отпадъци влиза все по-стремглаво в ежедневието ни. Изследвания твърдят, че всеки трети човек се интересува от глобалните проблеми и се старае да опази природата чиста.

Такъв е и Даниел Силвестров - графичен дизайнер и рекламен специалист родом от Хасково. След завършването на Нов Български Университет в София се установява в Пловдив и там буквално преобръща светогледа си. След постоянното бомбандиране от реклами за глобалното затопляне, за замърсяването на океаните с пластмаса и как планетата умира, той започва да се срамува от своето безучастие и решава да започне да изхвърля разделно боклука си.

Но явно не му е достатъчно. Разделяйки боклука пред кофите, сметнал, че не е никак удобно. А и бидейки графичен дизайнер, се замислил колко по-хубаво ще бъде ако притежава цветни контейнери за разделно събиране у дома. Първоначално потърсил в сайтовете за такива, но не успял да открие това, което търси.

Решил сам да проектира контейнери, които да са му по вкуса. "Няма да има найлони в тях, няма да заемат място, ще са компактни и удобни за пренасяне. Торбите са идеални за тази цел. Размерът на всяка една избрах да бъде колкото кухненско кошче за боклук, а цветовете като тези на обществените кофи за разделно събиране." След 10 версии, накрая се родил комплектът EASY RECYCLE - три цветни торби за отпадъци с насочващи инструкции за рециклиране.

Всяка една торба притежава удобна дръжка и здраво залепващи велкро ленти. С тяхна помощ торбите се прикрепят една към друга, за да стоят изправени дори когато са празни. Материала от който са изработени се нарича полипропилен – вид пластмаса, която е изключително устойчива и може да се рециклира. Ако се случи така, че повредите целоста на някоя от торбите, можете да я изпратите обратно, за да сте сигурни, че ще бъде рециклирана. Торбичките не се перат, но могат да се мият с вода и препарат. Добре е и да изплаквате отпадъците, които изхвърляте в тях, за да предодвратите тяхното силно замърсяване и да улесните максимално процеса по рециклиране във фабриките. По този начин, след изпразване в обособените контейнери, можете спокойно да сгънете торбите и да ги приберете в раницата си.

Много хора в България не намират смисъл да събират разделно и си измислят всякакви оправдания. Има и хора, които са в другата крайност - отричат се напълно от пластмасата. Аз смятам, че проблемът не е в нея, а в отношението ни към тази суровина и искам да дам добър пример на всички млади. Вярвам, че можем да научим много от природата. В нея нищо не изчезва, а само сменя формата си. Така трябва да мислим и за опаковките, които изпозлваме в ежедневието си. Нека ги преизползваме и рециклираме, за да не превърнем света в сметище.

Ако искате да поръчате своят комплект, може да го направите на easyrecycle.bg.

Фотограф: Глория Георгиева