В днешно време, това с какво си обут и облечен има особено голямо значение за това как ще бъдеш приет в обществото. Живеем в свят на екстремно консуматорство, до голяма степен контролиран от това какво виждаме в социалните мрежи. Това дали ще бъдеш облечен с дрехи от най-последния тренд и дали на краката си ще носиш най-новия и свеж модел на определена марка обувки, може да те накара да се чувстваш колкото добре, толкова и зле. Добре, защото знаеш, че ако това е така, околните съмишленици ще те забележат, ще ти обърнат внимание и ще говорят за теб, а зле, защото, ако е обратното и не отговаряш на зададените „критерии“ за модерно, може никой да не те отрази изобщо. Това само по себе си влияе на личното его, доброто настроение и начина, по който ти сам възприемаш себе си.

Разбира се, ние, като хора, които се вълнуваме много от снийкър културата, следим какво ново се случва в света и това, което забелязваме напоследък е, че за да притежаваш чифт по-популярни и търсени обувки, или е почти невъзможно или трябва да счупиш касичката, за да успееш да се добереш до някой от хайп моделите на resell цена. Това влияе до голяма степен ина факта, дали ще можеш да изглеждаш фреш. Искаме да те успокоим – не е задължително да имаш на краката си обувки за 500+ лв., за да бъдеш забелязани или за да изглеждаш добре. В света съществуват достатъчно много алтернативи налюбимите ти хайп модели, които изглеждат не по-малко добре, а някои са дори и по-качествени.

Решихме да сглобим един кратък списък от няколко бюджетни модела, които можеш още днес да откриеш на напълно разумна цена в почти всички магазини за обувки, които определено отговарят на нашите критерии за дизайн и удобство.

REEBOK CL LEGACY вместо NIKE X SACAI LDV WAFFLE

Колаборацията между Nike и Sacai определено взриви снийкър обществото ощепрез ноември 2019 г., а LDV Waffle беше един от най-често срещаните модели на краката на любимите ти Instagram звезди. Двойните елементи по обувката допринесоха допълнително за запомнящия се дизайн на тази итерация на класическия Waffle Trainer, също толкова колкото и цената му. Различните разцветки на модела варират между 300 и 500 долара в StockX, като за определени номера дори надхвърлят тази цена. Затова нашето решение на този проблем е доста по-бюджетния, но също толкова ефектен Reebok CL Legacy. Модерната версия на утвърдилия се вече в световен мащаб CL Leather определено има нужните качества да бъде топ обувка, особено за пролетно-летния сезон. А цената – между 139 и 169 лв. Найс, а?

PUMA RS-X3 вместо YEEZY 700 V1

Моделите от Yeezy серията на adidas винаги ще са едни от най-търсените обувки в света, въпреки многобройните релийзи и шантави разцветки, които се появяват все по-често. И въпреки това пренасищане на пазара, resell цените им продължават да бъдат все така високи. Нашият отговор на хайпът около Yeezy 700 е един страхотен и супер удобен модел на Puma, който и грам не отстъпва по дизайн на обувкитена Kanye. RS-X3 Puzzle излиза в края на 2019 г. като продължение на RS серията на марката, с леки подобрения и промени по дизайна спрямо предшественика си RS-X. Системата в подметката и запомнящият се дизайн определено правят модела задължителна обувка в колекцията на всеки OG снийкърхед, а цената им от 239 лв. си е направо конкурентна спрямо тази на Yeezy 700. А обществената тайна е, че можеш да ги откриеш в момента дори за под 100лв. в много аутлети и дискаунт магазини.

ADIDAS SC PREMIERE вместо NEW BALANCE BB550

През 2020 г. New Balance буквално превъртяха играта и модели като 992 и BB550 заеха челни места в класациите загодината на много почитатели на маратонките. Безспорно е, че BB550 е един от най-популярните и запомнящи се модели на марката за последната година и половина и колаборацията им с Aime Leon Dore също допринесе за това. Изчистеният дизайн с щипка отличителни цветове като жълто, зелено и червеноправят BB550 да е по-скоро артистична творба, отколкото обикновена баскетболна обувка. За съжаление изключително лимитираните релийзи в отбрани снийкър бутици по света ги направи изключително недостъпни за голяма част от хората, а resell цените им скочиха до небето. Това ни накара да потърсим друга алтернатива, която да е също толкова изчистена, но и всъщото време отличителна. Несъмнено за нас това е adidas Originals SC Premiere. Премиум версията на познатия на всички Supercourt определено си заслужава всеки един лев, най-вече заради висококачествените материали, достъпната си цена и също толкова изчистения си дизайн, сходен дотози на BB550.

NIKE AIR FORCE 1 вместо NIKE x Supreme AIR FORCE 1

Nike Air Force 1 е един от моделите, които завинаги ще останат в снийкър културата. Няма второ мнение, че това е един от бестселърите на марката и че моделът е задължителна част от колекцията на всеки заклет снийкърхед. Сигурни сме, че ниските бели версии ще бъдат предпочитана обувка за мнозина, дори и след още 20 години. Издръжливостта, удобството и запомнящият се дизайн са все фактори, които ни карат всяка година поне веднъж да извадим по едни 200 лв. от сметката си и да ги вложим в чифт Air Force 1. Шумът около модела у стана още по-силен, когато се появи колаборацията със Supreme. Два легендарни бранда се събират, за да направя една… Е, не чак толкова специална обувка. Когато чуеш Air Force1 х Supreme някак си очакваш нещо по-впечатляващо и интересно, каквито са част от останалите колаборации на стрийуеър гиганта с Nike. И въпреки че тук се залага на семплото, което е напълно достатъчно в повечето случаи, миниатюрното бокс лого на Supreme върху чифт бели обувки със сигурност не сизаслужава парите. За сведение, в момента цената на този модел в StockX е средно $280, като по-малките номерастигат и до над $600. В такъв момент е най-добре да заложим на един обикновен, чисто бял Air Force 1, който и без това по нищо не отстъпва като визия и качество.

REEBOK WORKOUT PLUS вместо ADIDAS YEEZY POWERPHASE

adidas Yeezy Powerphase определено не е от най-търсените и най-предпочитаните модели от Yeezy серията на марката. Като една изключително креативна и експресивна личност, каквато е Kanye West, липсата на творчество и на вложена дизайнерска мисъл в този модел струи от километри. На когото и да покажеш Yeezy Powerphase, ще ти каже, че това поникакъв начин не прилича на обувка, докосната от великия Kanye, а по-скоро на най-обикновен модел, достъпен за всички в повечето магазини за обувки. Моделът, за който всъщност всички си мислят, е Reebok Workout Plus – друга утвърдена класика на компанията, която adidas прекалено много са изкопирали. WorkoutPlus печели не само с цена, но и си зчистен и ненатрапчив дизайн, също толкова, колкото и с издръжливост и здравина и именно това я прави толкова предпочитана маратонка за мнозина.

А що се отнася до Reebok – тепърва предстои даразберем какво крие бъдещето за този бранд, след като adidas успеят да продадат компанията. Стискаме палци развитието на бранда да не бъде спирано, а точно обратното – да избухне толкова, колкото New Balance избухнаха и отново Reebok да застане на челните позиции в снийкър културата в световен мащаб.