Ивелин, Светослав и Виктор са трима меломани с доста различно минало. Иво и Светльо се влюбват в техното и започват като диджеи в тийнейджърските си години, а в последствие се запознават в университет в Кардиф. Виктор пък е диригент и композитор на класическа музика и от дълги години живее и работи в Берлин. Тримата се събират по случайност и започват мигновено да продуцират заедно, създавайки мелодично техно под името BORNE ALOFT. Първото парче, което завършват като трио, се превръща и в първият им успех. Забелязано е от световноизвестния лейбъл на Maceo Plex, а официалния рилийз предстои скоро.

Кои са те и какво още да очакваме от тях? 


Кога беше първия ви сблъсък с техно музиката, как започнахте да пускате? 


Светослав: Първия ми сблъсък с техното трябва да е бил към края на 90-те. Прибирайки се от училище попаднах на парти, организирано от Метрополис на Главната улица в Пловдив. Видях чисто нов свят и просто реших да остана на партито, бил съм 5-6ти клас. Тогава ходех много по компютърни зали и там срещнах един познат, който разпитах за техно музиката. Години наред слушах само това, постоянно търсех парчета и споделях колекцията си с различни диджеи. Веднъж един приятел ме покани да пускам с него на частно парти за нова година, бях на около 16 години. И така започна всичко...Малко след това реших да изкарам диджейски курс при Pacho & Pepo, след което ме поканиха да подгрявам в Plazma. Станах едновременно резидент на 4 места в Пловдив и пусках доста активно из страната, както самостоятелно, така и в дуо с още един колега. Последваха и първите ми стъпки в продуцирането. През 2011г спечелихме наградата Best New DJ в България. След нея, на 22 годишна възраст си казах, че искам да се развивам по-сериозно като продуцент, но нямаше къде да уча нещо подобно тук. Затова реших да запиша аудио инженерство във Великобритания, където се запознахме и с Ивелин.


Ивелин: При мен нещата започнаха по сходен начин, покрай интернет залите и приятелите ми. На 17г. започнах да пускам в Търново. Когато завърших училище, първото нещо, което направих, беше да прекарам едно лято в Слънчев Бряг, където пусках и паралелно с това работех като барман в Mania. Оказа се, че познавах голяма част от музиката, която звучеше в клуба - това си беше приятна изненада и вдъхновение. След края на лятото започнах да правя партита, на които канех популярни български артисти, които подгрявах. В края на 19-тата си година изкарах диджейски курс при Pacho & Pepo. По-късно разбрах, че и Светльо е минал през същия курс, но тогава не сме се познавали. На около 21г. реших, че е време да се концентрирам върху продукция. Когато за първи път се сблъсках с правенето на музика, особено в първите седмици, всяка нощ сънувах разни аранжименти и мелодии. Още тогава си обещах, че музиката ще бъде нещото, на което напълно ще се отдам. Така и стана. 


Виктор: При мен нещата стоят малко по-различно. Баща ми е диригент, и аз също съм диригент, композитор и инструменталист. Започнах да се занимавам с музика на 4г. възраст, учих в музикалното училище в Пловдив и по-късно заминах да уча кларинет в САЩ. Беше си цяло приключение, защото отидох с 120 долара и останах там 5 години, учейки композиция. За известно време бях музикален асистент на балета в Монтгомъри, Алабама. След това реших да се върна в Европа и живях 5 години в Австрия, където продължих да уча композиция и дирижиране. Още като започнах да създавам музика си казах, че не искам да пиша само за класически инструменти. През 2006г., по време на един фестивал във Франция, за първи път експериментирах с електронна музика на живо - тогава написах една съвременна опера, в която включих електронни инструменти към оркестъра. Това много ми хареса, но някак нямах време да му се отдам. В последните 10 години имах многобройни турнета с моя оркестър в Германия, стигал съм до 300 концерта на година. Но през 2019г. си дойдох в Пловдив за по-дълго за да мога да композирам на спокойствие, и един наш общ приятел ни запозна с момчетата. 


Как се събрахте? 


Ивелин: Със Светльо учихме заедно музикални технологии и звукоинженерство в университ в Кардиф. Завършихме през 2015г и веднага след това решихме да работим заедно. Направихме си студио вкъщи и за около три години се бяхме отдали напълно на продукция. Пет дни в седмицата бяхме в студиото, а през уикендите ходехме на работа, за да се издържаме. През октомври 2018г. решихме да се върнем в България, по това време имахме собствен проект, като дуо и също така стартирахме свой лейбъл. 


Светослав: През пролетта на 2019г. съвсем случайно един общ приятел ни запозна с Виктор, бяхме се виждали няколко пъти преди това, когато един ден го срещнахме на улицата и го поканихме дадойде вкъщи за да “разцъкаме” заедно. 


Виктор: Още със сядането, буквално за 30 минути нахвърлихме първото си парче, което и предстои да бъде издадено от лейбъла Ellum на Maceo Plex. Аз нямах никаква техно подготовка и всичко ми се изля като импровизация. Оказа се, че първото ни парче заедно ще бъде и първият ни голям рилийс.


Ивелин: Първата ни сесия се получи толкова добре, че решихме да я повторим възможно най-скоро. Просто се сработихме чудесно и след няколко дни последва и второ парче. И така започнахме да градим албум. След няколко успешни трака решихме да си организираме един production camp миналата есен - преместихме си студиото в една селска къщичка в планината и останахме там цял месец. За този период направихме 14-15 трака, тогава избрахме и името си BORNE ALOFT. 


Разкажете ми за Maceo Plex, как се случиха нещата там?
 


Ивелин: През ноември 2019г. изпратихме някои от завършените парчета на 3-4 лейбъла. Докато финализирахме албума, първият, който се свърза с нас, беше Maceo Plex. Първоначално той имаше интерес само към едно парче, но в последствие стана ясно, че иска да издаде още няколко през лейбъла си. 


Светослав: През юли Maceo ни покани да запишем guest mix за Ellum Radio. За нас това беше първата ни официална презентация като трио, включваща две от нашите парчета, които предстоят да бъдат издадени за Ellum - “PRIMAL URGE” и “CINAR”.


Как пандемията промени плановете ви за 2020г?


Виктор: Карантината ме хвана в Киев и се бях притеснил, че няма да мога да се прибера. Успях да си дойда в последния момент и прекарахме доста голяма част от изолацията заедно с момчетата, създавайки музика. Мисля, че Ковид ни направи много голяма услуга, за да успеем да завършим толкова много продукция.


Ивелин: Продължаваме да сме концентрирани върху създаването на нова музика, работим по още нови парчета за Ellum и не само. Рилийсът за Maceo беше планиран за пролетта на тази година, но заради текущата обстановка се отложи за близкото бъдеще.

Светослав: Имахме запитвания за участия в Германия. През пролетта получихме и предложение от букинг агент, който искаше да ни представлява там, но корона вирусът замрази всякакъв вид планове в тази посока за сега. Въпреки всичко, ние продължаваме да си работим усилено.

Какво ви вдъхновява в живота и музиката? 


Виктор: Най-много се вдъхновявам от работата и от общуването. Много обичам да се озовавам в непозната за мен среда и да наблюдавам хората какво правят, как гледат на света. Това ми дава някаква творческа фантазия, а да правиш музика без фантазия е просто невъзможно. 


Светослав: Дори когато съм уморен, в момента, в който започна да слушам музика, която ми харесва (без значение какъв жанр), получавам нови сили. Слушането и откриването на нова музика е нещото, което винаги ми дава вдъхновение. 


Ивелин: Аз почти не изпитвам момент, в който да не съм вдъхновен, но понякога имам нужда да изпадна в по-дълбока тишина. Оставам със себе си и се отдавам на йога и медитация, които бързо ме връщат обратно в творческия процес. Всъщност, тишината може би е моето вдъхновение.

Какво да очакваме отвас скоро?

Ивелин: В близко бъдеще очакваме първия ни рилийс за Ellum да бъде факт - той ще бъде парчето PRIMAL URGE, което ще излезе като част от компилация на лейбъла. А през 2021г. е планиран и нашия втори рилийс за Ellum, който ще бъде цяло EP с водещ трак CINAR. 


Светослав: Същевременно, с лейбъла ЕХЕ Audio подготвяме издание от 2 наши парчета, планирани за 2021г.

Виктор: На 28-ми ноември ни предстои презентация в клуб ЕХЕ, организирана от Jägermeister и тяхната платформа #savethenight. Там ще споделим нашия процес за създаването на едно техно парче, а събитието ще бъде отразено онлайн на живо.

Снимки: Джани