Една от най-замърсяващите индустрии в целия свят е модната. Често се говори за масовото производство и неговите последствия, затова решихме да ви представим други аспекти на тази промишленост. Редом с невероятното количество отпадък съществува тази част от бизнеса, която отглежда животни за кожата и козината им. Съществуват и хора от всякакви възрасти, включително и деца, които работят безспирно в мини за добиването на ценни минерали. Броени седмици преди началото на новото десетилетие, ние се питаме има ли алтернатива на тези нечовешки дейности? Решихме да ви представим няколко алтернативни решения за справяне с проблема.

Athlantic leather

Atlantic Leather е разположен в Sauðárkrókur, малка, но жизнена общност с приблизително 3000 жители, разположена в сърцето на Skagafjörður, Исландия. Рибената кожа, произведена в Atlantic Leather, е екологична по два различни начина: тя е остатъчен продукт на риболовната индустрия, използваща суровина, която иначе не би била използвана; и производственият процес използва възобновяема хидро и геотермална енергия. Има различни видовe от риби като сьомга, треска и костур. Също така има изключителна здравина, което я прави подходяща за редица отрасли.

Mycoworks

Mycoworks е здрав, гъвкав и издръжлив плат, подобен на обикновените кожи, но всъщност е направен от гъби. Освен това е водоустойчив. И тъй като е направен от естествени влакна, диша и се чувства като кожа. Също така е уникално приспособим. Можем да отглеждаме текстури или детайли направо в материала. Това значи, че ще можете да си "отгледате" джоб направо върху повърхността на плата. И за разлика от животинските кожи, техните материали могат да бъдат произведени в почти всякакъв размер и форма. Процесът е в затворен цикъл и използва изобилие от естествени влакна за създаване на 100 ‰ биоразградими материали, което прави това безкрайно възобновяема технология. Отнема незначителна част от времето и ресурсите, за да се отгледа кожа Mycoworks в сравнение с процесите за изработка на кожа от животински произход. Съвсем наскоро пък, по време на Dutch design week, се появи инсталация именно от същите гъби. Проектиран от сценографа и художник Паскал Лебук в сътрудничество с студиото на Erik Klarenbeek Krown Design, временният павилион е направен изцяло от био базирани материали.

Кристали от пот

Да, правилно прочетохте. Alice Potts е името на тази млада дизайнерка. Възпитаничка е на Royal College of Art и по време на магистърската си степен в сътрудничество с медицински учени от Imperial College, разработва метод, използващ човешка пот за създаване на кристални и украшения. Резултатът е гама от визуално впечатляващи облекла, инкрустирани в уникални кристали с нулеви отпадъци, много пигментирани с естествени багрила, като червено зеле, чувствително към рН.

Desserto

Мексиканските предприемачи Адриан Лопес Веларде и Марте Казарес наскоро дебютираха Desserto, първата органична кожа, направена изцяло от кактус. Целта им била да създадат устойчива алтернатива на животинската кожа. Материалът е частично биоразградим и има техническите спецификации, изисквани от модата, кожените изделия, мебелите и автомобилната промишленост. Благодарение на своята гъвкавост, дишане и издръжливост от поне 10 години, има способността да замени използването на животинска кожа и синтетични материали, които не са екологични. Създателите показаха Desserto миналия месец на Международния панаир на кожи Lineapelle в Милано, Италия и вече работят с големи групи в различни индустрии за потенциални приложения.

Piñatex

Piñatex е материал, наподобяващ кожа и се произвежда от листата на ананасовото растение. Те са остатъчен продукт от овощната индустрия, които традиционно се изхвърлят или изгарят. Добавянето на стойност към тези отпадъци създава нов източник на доходи за селскостопанските общности, които иначе разчитат на сезонна реколта. След като влакното е извадено от листата, остатъчната биомаса се запазва за използване като естествен тор или биогориво, което предлага допълнителна икономическа перспектива. В момента работят със земеделски производители във Филипините, но при развитие, от Piñatex искат да работят с други страни, отглеждащи ананаси, подкрепяйки местните икономики и засилвайки износа. За производството на 1 квадратен метър кожа е необходим остатъка от 16 ананаса.