Колецкионирането на маратонкие любов, страст и начин на живот за мнозина хора по света. На дневна база стотици хиляди любители на снийкър културата отделят от своето време и средства, за да притежават любимите си модели обувки, мечтаните грейлове или просто, за да задоволят своят апетит за чифт нови обувки. Безспорен факт е, че няма по-добро от това да сложиш новите си кецове и да ги разходиш за първи път. Усещането е близо до това на първата глътка студена бира в горещ летен ден или първия секс –уникално само по себе си.

От ранните години на 90-те до днес, снийкър културата в България мени и обособява своята форма до тази, която познаваме в момента. От радостта да получиш подарък нови обувки, благодарение на някой познат или роднина, който работи в чужбина, през страха по-големите от квартала да не ти ги откраднат от краката, до безбройните L’s и хилядите реселъри, с които се борим за новия Jordan x Travis Scott. Надали някой от хората, които през 90-те са били деца и тинейджъри, са си представяли, че днес ще трябва да участват в томбола или да тръпнат пред компютрите си, за да си купят чифт нови маратонки.

Но въпреки тези трудности, любовта към обувките ни не стихва. Дори напротив – надъхва ни и ни кара да оценяваме това, което имаме все повече. Пример за един такъв човек е Колето. Скромен български снийкърхед, който ни сложи в малкия си джоб с уникалната сиколекция, без дори да го очакваме. Колето беше един от хората, които се включиха по време на нашия Instagram Live по случай Air Max Day и показа обувки от своята колекция, които дори и не подозирахме, че някой българин може да притежава. Решихме да го разпитаме малко повече какво, кога и как в едно кратко интервю, затова без да се увличаме повече в писане – enjoy.

Запознахмесе с теб по време на лайва ни по случай Air Max Day. Показа уникални маратонки и много редки релийзи, за които много от нас все още само мечтаят. Но преди да си поговорим по-задълбочено по темата, няма как да не минем през задължителния въпрос - кой е Колето?

Здравейте! Казвам се Кольо Димитров, на 34 години от Пловдив, но живея в Мюнхен Германия от няколко години. По професия съм машинен инженер, но хобито ми определено са маратонките. 

Какво те накара да се интересуваш и да колекционираш маратонки? Имаш уникална колекция! 

Противно на повечето от по-възрастните sneakerheads, при мен любовта към маратонките не дойде от баскетбола. Просто винаги ми е харесвало, как един свеж чифт готини кецове те карат да се чувстваш. Израстах в нормално семейство и не мога да кажа, че съм бил лишаван от каквото и да е, но скъпите маратонки никога не са били приоритет. Спомням си, че бях на 12 и нашите ми взеха бели кецове на PONY със светло синя емблема, които сам си избрах и просто ги обожавах. А колекцията в този си вид започна през 2016 г., когато можех да си позволя по-скъпичифтове и същевременно мой много близък приятел започна практика в Nike и ме снабдяваше с информация за новите рилийзи. 

На лайва зад теб се виждат много кутии - колко чифта обувки притежаваш към момента?

В Момента притежавам около 120 чифта маратонки. Жена ми ме следва с около 30, а дъщеря ми има към 10, без дори да се е научилада ходи. 

Спомена ни, че си огромен фен на Air Jordan 1 и ни показа bred разцветката от 1985 г. - една от най-желаните и най-търсените обувки в света. Това ли е най-ценната обувка в колекцията ти и как успя да се сдобиеш с тях?

От чисто сантиментална гледна точка да. Заедно със Sean Wotherspoon 97/1 са обувките, които имат най-голямо значение за мен. Винаги съм бил фен на ретро силуетите и Jordan 1 за мен е най-красивата обувка на крак. Оценявайки историята на Nike и тази на Майкъл Джордън, за мен няма по-ценни единици от OG разцветките, а червено-черната е най-важната. Много колекционери фаворитизират Чикаго разцветката, защото Ем Джей е играл с тях, но за мен всичко започва от Bred. Точно поради тази причина съм изключително щастлив, че успях да се докопам и до Air Ship в Bred разцветката, който беше пуснат за първи път през миналата година и реално е обувката, заради която NBA наказва Майкъл Джордан. В последвалата реклама на Nike, забранената обувка е Bred 1, и въпреки несъответствието, за мен това е гениален маркетингов ход. Да притежавам оригинален чифт от 1985 и неговия предшественик за мен е изпълнена мечта. 

Кой е твоят grail и кои са обувките, които много искаш, но все още не притежаваш?

Щастлив съм, че притежавам своя grail, а именно единиците от 85-та. Бих желал Nike да пуснат останалите, все още не рилийснати разцветки от 1985, за да мога да си запълня колекцията. Остават Metallic Green и Metallic Orange. Не бих отказал и чифт Tiffany Dunk Low. 

Колко е най-голямата сума, която си плащал някога за обувки и за кой модел?

Най-голямата сума е 740 € и толкова ми струваха единиците от 1985. Толкова платих и за единиците в колаборация с Travis Scott, малко след като ги пуснаха. 

Знаем, че си голям фен на Nike Cortez. Какво те впечатлява в този модел, за да ти е една от най-любимите обувки?

Както споменах съм голям фен на ретро силуетите, а и на афтобиографията на Фил Найт, която за мен си заслужава да бъде прочетена от всеки фен на Nike и на маратонките. Именно от там дойде и любовта към Cortez, тъй като това е и първата официална обувка, която Nike пускана пазара. Но не само историята зад обувката ме привлича. За мен силуета на Кортез изглежда уникално на крак, удобни са, а и са далеч не са масови – нещо, в което за съжаление се превърнаха други любими мои силуети, като Jordan 1 и SB Dunk low. 

Разказани, че в колекцията си притежаваш и няколко чифта Nike Dunk Low. Какво ти е мнението за хайпа около модела през последните две години?

Да, така е, притежавам около 10 чифта SB Dunk Low. Харесвам модела и комфорта. Не съм карал скейт през живота си, но скейт културата ми допада много. Свободата и непукизмът, свързани със скейт сцената, се пренасят често в разцветките, в материалите, а и дори в опаковката. Също така Dunk SB е първообраза на събирането на обувки и на хайп рилийсите със City Series (Paris, London, Tokyo, New York) . Относно популярността през последните 2 години мога само да кажа, че беше писано да се случи. С толкова емблематични разцветки и толкова много истински фенове и колекционери зад модела нямаше как тази хайп-вълна около кецовете да остави дънковете "сухи". Съжалявам само, че не успях навреме да си набавя любими разцветки от близкото минало на все още нормални цени. 

Какво ти е мнението за реселърите? Смяташ ли, че този бизнес е част от снийкър културата в днешно време?

В началото риселърите бяха враг номер 1, особено когато на всяка цена искаш чифт. Но с времето осъзнах, че това е неизменна част от сникър културата и допринесе много за популяризирането на сцената. В колекционирането на каквото и да е - от коли, до пощенски марки, или маратонки - има хора, които колекционират и хора които препродават, така че не го намирам за особено явление. Всеки сам си преценява с какво да си вади парите все пак, както и за какво да си ги дава. Промяната в отношението ми доведе и до решението да не плащам рисел за нито един чифт. Отначалото на 2020 г. правяточно това и се получава супер. Ако не успея да взема някой чифт, на следващия ден е забравен. 

Какво би казал на хлапетата, които тепърва започват да се интересуват от маратонки? Какъв е твоят съвет към тях?

Съветът ми към хлапетата е банален. Носете това, което ви харесва, а не това, което е модерно. Няма значение дали кецовете си ги взел на разпродажба или се продават за 10 пъти от пазарната им стойност, важното е да ти доставят удоволствие и да се чувстваш добре с тях. 

Благодарности на Колето за страхотния и съдържателен разговор! Shout out и за Jonas, с когото заснеха специално за Asphalt колекцията му. Можете да ги последвате в Instagram тук и тук.

Вярваме, че у нас съществуват още много хора, които с години събират любимите си чифтове маратонки, с които нямаме търпение да се срещнем. Ако това си ти, не се притеснявай да ни пишеш, да ни разкажеш и да ни покажеш какво се крие под капака на твоята колекция.