Култът към стрийт културата съществува отдавна. С всеки изминал ден като че ли интереса на света към подобен лайфстайл все повече се разпалва. За да докажем обаче че всеки, заклет почитател или не, може еднакво да се наслади на динамичния уличен живот, ние сме подбрали част от най-легендарните филмови заглавия през последните три десетилетия, сформирали хип-хоп културата, каквато я познаваме днес. С нашия алманах на филмовата стрийт култура в три части се пригответе за невиждан досега маратон на екранни класики, които ще ви пренесат в емблематични квартали като Bronx, докато сте вкъщи пред екраните! В част I сме подбрали заглавия от 90-те години.

House Party (1990)

Започваме смело с началото на 90-те години и една комедийна класика, каквато неслучайно е House Party. Най-подходящият филм, с който да отбележим началото на нашата селекция. Изключително увлекателна сюжетна линия, където като че ли забавлението няма край! Нещата напълно излизат от контрол, когато Kid (Christopher Reed), наказан вкъщи, решава да отиде на парти в къщата на приятеля си Play (Christopher Martin). Това, което Kid не знае обаче е, че там го очакват големи неприятности, а именно – тримата най-големи побойници от училището му. Няма да издаваме повече, ще оставим филма сам да говори за себе си!

Boyz N the Hood (1991)

Номер две в селекцията ни е един от може би най-легендарните филми в историята на хип-хоп културата. Boyz N the Hood ви запознава с трудния живот в уличното гето, в неговата най-чиста форма, през очите на главните герои Darren (Ice Cube), Tre (Cuba Gooding Jr.) и Ricky (Morris Chestnut). Изключително комплексни персонажи, които се опитват да се справят с трудностите на ежедневието. Една история, изобличаваща истинското лице на живота, който може да бъде както благороден, така и изключително мъчителен. Гарантираме, че това е заглавие, което заслужава да бъде гледано повече от един път!

Juice (1992)

С това заглавие отново показваме по-проблематична страна на уличното ежедневие. Точно заради това, най-оптималният избор е Juice. Ако досега сте мислели, че животът на тийнейджърите от известните квартали като Bronx е лесен, то четирима приятели от Harlem ще ви оборят! Те решават да извършат обир, поради затрудненото им положение, но нещата се объркват, когато един от тях не следва плана и застрелва собственика на магазина по време на обира. Завладяващ екшън с участието на звезди като Tupac и Samuel L. Jackson, който ще ви накара да видите живота под друг ъгъл!

Who’s the Man (1993)

Няма как в подобна селекция да не включим и един култов комедиен полицейски шедьовър! Who’s the Man е един от най-ярките примери за симбиозата между изпитанията и шегата на улицата. Двамата служители на реда Ed Lover и Doctor Dre ще ви докажат, че един проблем винаги може да бъде разгледан и от забавната му страна! Те биват въвлечени в наситено с трудности, но и с комични моменти полицейско обучение. Първата им голяма задача е да спрат бизнесмен, който създава проблеми на шефа им Nick (Jim Moody). Смях през сълзи определено ще присъства, докато гледате!

Poetic Justice (1993)

За по-романтичните сме подготвили и една любовна мелодрама, също важна част от уличния живот. С Poetic Justice ще се впуснете в чувствено приключение за ново начало след тежка загуба. Janet Jackson в ролята на фризьорката Justice започва да пише поезия, с която да преодолее смъртта на приятеля си. Докато пътува към Oakland , тя се запознава с колега на нейни близки приятели, към когото започва да има чувства. Въпросът обаче е дали сърцето й е готово да се отвори за някого отново. Няма нищо по-подходящо от малко Poetic Justice за една незабравима романтична вечер!

Above the Rim (1994)

Баскетболът не е просто спорт, той е и начин на живот, оформил характера на многодеца израстнали на улицата. Именно затова включваме в нашия филмов подбор и Above the Rim. От неговия сюжет става ясно, че отношенията между играчите в баскетболния отбор невинаги са такива, каквито изглеждат. Училищният баскетболист Kyle (Tupac) разбира това по трудния начин, когато се сблъсква с почти невъзможен избор – дали да се включи към училищният си отбор за областното състезание по баскетбол, или към този на местния нарко дилър. Обичате филми и баскетбол? Тогава няма по-точен избор за филмова вечер от Above the Rim !

Dead Presidents (1995)

За почитателите на по-сериозни криминални трилъри също сме подготвили специално заглавие. Dead Presidents комбинира лична драма с напрегната улична игра на котка и мишка, която ще ви остави без дъх! Когато Anthony (Larenz Tate) се оказва на кръстопът между доброто и злото, той се обединява с приятелите си в опит да обере брониран камион, пренасящ голяма парична сума. Това заглавие е повече от поредния криминален филм – то едновременно засяга реални човешки проблематики, докато ви държи в напрежение с динамичната си сюжетна линия. Няма да останете разочаровани!

Set It Off (1996)

Стрийт културата е пряко свързана и със силните женски образи. Докато досега фокусът ни беше повече към патриархалния свят, сега е време със Set It Off  да сменим посоката! Тук ви запознаваме с четири жени, измежду които в главните роли Queen Latifah и Jada Smith. Поради тежките финансови и социални обстоятелства, те започват организирани обири на банки в града. Един филм за силната женска личност и борбата за доказване пред света, Set It Off ще ви разтърси и остане дълго в умовете ви!

I’m Bout It (1997)

Да не забравяме все пак, че престъпността също е неизменна част от уличния живот. Пряко свързан с тази тематика е и I’m Bout It. Причината да го изберем за филмовата ни колекция е силното му лично послание, съчетано с така характерните отношения между престъпни кланове. Заедно с нарко дилър от Луизиана (Master P) научаваме, че предателства дебнат отвсякъде, когато той се забърква в опасни неприятности със съперници, полицаи и неверни приятели. За тези, които търсят по-детайлен поглед върху стрийт културата, това заглавие е правилният избор!

Streets Is Watching (1998)

Всички сме чували за Jay-Z, нали? Навярно обаче не всички са гледали култовия филм за една от най-известните световни рап легенди в днешно време. Не се притеснявайте, Streets is Watching е тук, за да оправи тази грешка! Представящо житейския път на хип-хоп иконата Jay-Z, това заглавие е подходящо за всеки, които иска да навлезе повече в музикалната улична култура. За феновете на рапъра също има нещо специално, защото филмът показва много от музикалните и видео проекти на артиста, които дотогава не са били достояние на света. Колкото до саундтрака, в него са включени парчета от албумите Reasonable Doubt и In My Lifetime, Vol. 1. Никога не е късно да се запознаем наново с любим изпълнител!

Why Do Fools Fall in Love (1998)

Селекцията ни е почти към своя край, но нямаше как да изпуснем и това заглавие, което отново е базирано на истинския живот на музикална легенда. В Why Do Fools Fall in Love ви запознаваме с тийн идола през 60-те години Frankie Lymon. Той успява да ни пренесе в една друга алтернатива на света, където всичко е смях и забавление, в комбинация с хубава музика, разбира се. Екстравагантният артист се забърква в любовна бъркотия, където успява по някакъв начин да се ожени за три жени по едно и също време. Подобно недоразумение не се случва всеки ден!

Един от най-задължителните филми за гледане излезли през тази година е Belly

In Too Deep (1999)

За завършек на първата част на филмовата ни стрийт колекция избрахме трилъра In Too Deep.  Детектив Jeff Cole (Omar Epps) оперира под прикритие в опасна мисия, където една грешка би могла да струва не само живота, но и душата му. Мишената: криминален лорд, назоваван често „Бог“, който е виновникът за почти всички престъпления в града. Динамика, напрежение, престъпна гонка – силен завършек на всяка вечер!

В следващата част предстои да разгледаме филмовите продукции на първото десетилетие на 21 век. Със сигурност няма да искате да я пропуснете!