Сигурно си мислехте, че сме забравили за третата част на нашия филмов стрийт алманах. Съвсем не. Правехме точно обратното -  подготвяхме с особено внимание последната селекция, докато изчаквахме ненаваксашите с първа и втора част. Дори и ако има някои неуспели да изгледат всичко досега, няма да се сърдим. Напротив, продължаваме смело напред и тъй като знаем, че почитателите на съвременното кино са мнозина, сме се погрижили да задоволим всеки вкус с този алманах, покриващ стрийт културата в годините 2010-2020. Пригответе се да “излезете на улицата” като за последно!

Caged Animal (2010)

Започваме ударно, с една история за възмездие и справедливост. Caged Animal (The Wrath of Cain) ни запознава с лишен от милост затворник, който намира точния момент да отприщи гнева си, когато неговият най-заклет враг бива преместен в същия затвор. Завладяваща история, в главните роли на която Ving Rhames и Nipsey Hussle.

Just Wright (2010)

Въпреки смесените чувства на критиците, Just Wright светкавично пленява сърцата на зрителите още от премиерата си. Историята разказва за живота на физиотерапевтката Leslie Wright (Queen Latifah), който мигновено се преобръща, когато тя се влюбва в професионалния баскетболист Scott McKnight (Common). Ще се увенчае ли романтичната им сага с успех, разберете още тази вечер!


The Karate Kid (2010)

Владеенето на бойни изкуства никога не е само на физическо ниво. Нужно е дълбоко личностно осъзнаване, за да се усъвършенства един боец. 12-годишният главен герой Dre (Jaden Smith) от The Karate Kid бързо научава тези скрити тънкости лично от новия си кунг-фу учител Mr.Han (Jackie Chan). Ще му бъдат ли от полза новопридобитите умения в забързания град Beijing, или ще му навлекат само неприятности - това е въпросът!

Snow on tha Bluff (2011)

Да си престъпник и дилър, да откраднеш камера от случайно срещнати деца…и да снимаш документален филм за живота си! Не е лъжа! Curtis Snow от Snow on tha Bluff e сценарист, режисьор, продуцент и актьор в собствения си филм, където играе самия себе си. Кой е казал, че е невъзможно да се снима филм на нисък бюджет!

Още от 2011: Setup

Madea’s Witness Protection (2012)

Ако си търсите изключителна комедия за една вечер с приповдигнато настроение, то Madea’s Witness Protection е правилният избор! Режисьор, сценарист, продуцент и звезда в главната роля е не кой друг, освен Tyler Perry в образа на остроумната домакиня Madea. След като усилено издирваният от престъпници банкер от Уолстрийт (Eugene Levy), заедно със семейството е настанен в южнияшкия дом на Madea, животът му остава изцяло в нейни ръце. Ще се справи ли тя с предизвикателството, или то ще се окаже първата непосилна задача за нея?

Think Like a Man (2012)

Сниман по идея на бестселъра Act Like a Lady, Think Like a Man на Steve Harvey,  едноименният филм, разкриващ мистериите на съвременните връзки, не е за изпускане! Сюжетът описва историите на четири двойки с различни мнения за отношенията между мъж и жена, които обаче се опитват да започнат безпроблемен живот заедно. Освен интересен сценарий, заглавието предоставя и редица световноизвестни имена в киното, сред които и легендите Kevin Hart, Gabrielle Union и Taraji P. Henson. Съвършена комбинация!

Good Deeds (2012)

Когато животът среща примерния гражданин и бизнесмен Wesley Deeds (Tyler Perry)  със самотната майка Lindsey Wakefield (Thandie Newton), всичко в света придобива съвсем различен смисъл. Deeds е изправен пред съдбовното решение дали да последва разума и да остане със съпругата си, или да се поведе по пътя на сърцето и да започне нов живот без задръжки с Lindsey.

Fruitvale Station (2013)

Филм, чийто действие се развива отпред-назад винаги си заслужава. Fruitvale Station разказва в една такава ретроспекция последния ден от живота на Oscar Grant (Michael B. Jordan), който заедно със семейството си отива да гледа новогодишните фойерверки в San Francisco, а след това изненадващо е притиснат от полицията. Фатален край. По истински случай.

42 (2013)

Заглавието 42 проследява последствията от решението на изпълнителния управител на Висшата бейзболна лига Branch Rickey (Harrison Ford) да включи афроамериканския бейзболист Jackie Robinson (Chadwick Boseman) в националния отбор. Неизбежно, това действие всява мигновен смут в спортните среди. Jackie трябва да е готов не само да се пребори с физическите трудности на професията, но и с изключително токсичния расизъм, които владее игрището и публиката.

Get On Up (2014)

Музикалната кариера никога не е лесна и не всеки успява да издържи на напрежението. James Brown (Chadwick Boseman) от Get On Up бързо осъзнава това, когаго е принуден да се бори с бедността, докато се опитва да пробие в музикалната индустрия. Spoiler Alert: той се превръща в най-успешния музикант за своето време…На каква цена обаче? Разберете още тази вечер с това заглавие!

Dope (2015)

Представете си следното: отивате на супер яко парти, забавлявате се с приятели, слушате хубава музика…и изведнъж осъзнавате, че на прибиране сте взели нечия друга чанта! Точно това се случва с Malcolm (Shameik Moore) от Dope, който без да иска прибира раница пълна с наркотици, собственост на местния нарко бос. Успява ли да се измъкне от опасната ситуация? Гледайте и вижте!

Straight Outta Compton (2015)

Може би най-емблематичният филм от тази селекция, Straight Outta Compton ви предоставя двете ключови съставки за едно невероятно екранно изживяване - легендарна сюжетна линия и брилянтна актьорска игра. Тук се запознаваме отблизо с неоспоримо най-запомнящата се хип-хоп банда от Compton (Ice Cube, Easy-E, Dr. Dre, Mc Ren, DJ Yella), която се сблъсква с редица негодувания относно музиката и текстовете си, преобразили културата из основи.

Още от 2015: Chi-Raq/ Miles Ahead

Moonlight (2016)

Да съзнаваш, че си различен от всички останали по начин, който не е типичен за обществото, е тежко чувство. Chiron (Trevante Rhodes) от Moonlight се затруднява с това си качество отначало, но под опеката на ментора си - нарко боса Juan (Mahershala Ali) се научава как да се обича такъв, какъвто е и да поеме по свой собствен път. Заглавие, спечелило Oscar си заслужава да се гледа на всяка цена!

Barbershop: The Next Cut (2016)

Поради липса на достатъчно доходи, бръснарят Calvin (Ice Cube) и фризьорката Angie (Regina Hall) от Barbershop: The Next Cut, обединяват салоните си за по-голяма печалба. Промените, с които и двамата трябва да свикнат не са обаче изцяло свързани с новия салон. Най-голямото препятствие за общия им бизнес се оказва нарастващата престъпна активност в квартала, която плаши обществото. Затова, Calvin и Angie се впускат в социална битка с нарушители на реда, в името на едно по-добро утре.

Hidden Figures (2016)

Трите жени (Taraji P. Henson, Janelle Monae, Octavia Spencer) от Hidden Figures, брилянтни математички от афроамерикански произход, значително допринасят за успешното изпращане на астронавта John Glenn в орбитата. Техният принос обаче не се радва на особена благодарност от страна останалите колеги, а напротив - силно расисткото отношение цели да потисне гения на жените и да ги премахне от бъдещи проекти. Ще се поддадат ли трите на тормоза, или ще продължат да правят това, което обичат и в което вярват?

I Am Not Your Negro (2016)

В годината 1979 James Baldwin пише писмо до агента си в редакцията, в което описва бъдещия си проект - Remember This House. Очакванията за книгата са били едни от най-големите за времето си, тъй като авторът дава обещание да разкрие причините за убийствата на неговите близки приятели Medgar Evans, Malcolm X и Martin Luther King Jr. Нищо от това обаче не се случва. Baldwin умира през 1987, а след него остават единствено 30 довършени страници от предстоящата му книга. Режисьорът Raoul Peck завършва започнатото по собствена идея. I Am Not Your Negro е плодът на неговото въображение.

All Eyez On Me (2017)

Някога случвало ли ви се е да имате мечта, но никой да не ви подкрепя да я последвате? Ако да, то в All Eyez On Me силно ще симпатизирате на Tupac Shakur, който въпреки трудностите с много труд се превръща в една от най-емблематичните рап легенди в човешката история. Проследете житейския му път и вникнете в живота на един талантлив изпълнител, музикален гений и борбен човек.

Още от 2017: The New Edition Story

Blindspotting (2018)

Пробация означава криминално проявен човек да прекара определен период от време в обществото без да извършва престъпления. В противен случай, наказанието е затвор. Colin (Daveed Diggs) от Blindspotting е точно в подобна позиция - остават му само три дни, докато пробацията му изтече и може отново да бъде свободен в света. Всичко обаче се обърква и предизвиква героя да направи труден избор - да рискува свободата си или да защити честта си.

The Hate U Give (2018)

След несправедливото убийство от полицията на най-добрия й приятел, Starr Carter (Amanda Stenberg) от The Hate U Give се изправя пред смазващия натиск на редица социални групи в града, поради желанието й да разобличи престъплението. Редно ли е да няма наказание за истински престъпници, а да има такова за онези, които защитават вярванията и убежденията публично?

BlackKkKlansman (2018)

Готов на всичко, за да си създаде уважавано име в полицейския участък, детектив Ron Stallworth (John David Washington) от BlacKkKlansman, заедно с партньора си Flip Zimmerman (Adam Driver), се впуска в опасната мисия да спре веднъж завинаги опасния Ku Klux Klan. Терорът, който екстремистката група всява в обществото скоростно набира сили, а какъв ще е изходът зависи изцяло от двамата служители на реда.

Roxanne Roxanne (2018)

Екранизацията за живота на една от най-големите хип-хоп легенди Roxanne Shante, проследява кариерния път на певицата още от 14-годишна възраст. Принудена да работи неуморно, за да издържа семейството си, както и да се справя с опастностите на улицата, Roxanne въпреки всичко намира време и за страстта й към музиката.

Shaft (2019)

Макар и продължение на първия едноименен филм, Shaft e не по-малко добър, а вече достъпен и в Netflix! Интригуващ екшън, както и зашеметяваща комедия, това заглавие е подходящо за онези, които се затрудняват да изберат между двата жанра. В главната роля е блокбъстър името на Samuel L. Jackson, който никога не разочарова с представянето си!

Още от 2019: Black and Blue / The Day Shall Come

All Day and a Night (2020)

Колкото и да не ни се иска, дойде време да завършим и последната част на филмовия ни стрийт алманах. За целта, избрахме новоизлязлото заглавие All Day and a Night. Там се впускаме в едно приключение за себенамиране и осъзнаване, заедно с главния герой, в ролята Ashton Sanders, който се оказва в същия затвор, в който е бил и баща му (Jeffrey Wright) навремето. Ще успее ли сина да пребори собствените си демони? Няма да издаваме!