Малко след първата част на нашата филмова селекция A Film Almanac: 90s Street Culture, идва ред на сцената да излязат и следващите култови заглавия! Този път обаче фокусът е върху периода между 2000-2010 година. Комедията, екшъна и романса със сигурност не са чужди на продукциите, които сме избрали. Гарантираме, че за всеки почитател на киното ще има по нещо! Но нека не губим повече време - настанете се удобно и разгледайте нашата програма за една незабравима street style филмова вечер!

Love & Basketball (2000)

Започваме вечерта с романтика, а какъв по-добър избор за целта от Love and BasketballMonica и Quincy са двама съседи и приятели, които споделят общата си любов както към баскетбола, така и един към друг. Коя от двете ще надделее няма да издадем, но с продуцент като Spike Lee определено можем да кажем, че няма да може да познаете до самия край!


Hot Boyz (2000)

Впуснете се в напрегната история на безработния музикант Silkk the Shocker от Hot Boyz, който по стечение на обстоятелствата се обединява с гангстерска банда. Един разказ за отмъщение, престъпност и любов, абсолютна класика в нашата селекция!

Още от 2000 година: Snatch / Shaft

How High (2001)

За почитателите на рап музиката, How High е перфектният избор! Платинените суперзвезди Redman и Method Man са в ролите на две обикновени момчета, Jamal и Silas, които са се отдали на “вълшебния” ефект на една определена билка. В резултат, те успяват да влязат в престижния университет Harvard. Какво се случва след това, ще трябва да разберете сами!


Bones (2001)

Всеки е чувал за иконата Snoop Dogg, но може би малко знаят за неговата главна роля в хоръра Bones. Там, рапърът е в ролята на Jimmy Bones, закрилник и патрон на успял квартал. Нещата обаче бързо се объркват, когато най-приближените на Bones го предават обстановката след това вече не е същата. Проследете пътя към върха на този харизматичен герой, който се опитва да въдвори ред в квартала 20 години по-късно.

Brooklyn Babylon (2001)

Още едно заглавие, заслужаващо внимание Brooklyn Babylon ни среща с чаровния рап музикант Tariq Trotter, който неусетно се влюбва в красивата Karen Goberman. Семейството й обаче е от консервативното еврейско съсловие и това затруднява връзката на двамата влюбени. Дали обаче историята им ще има добър край?

Още от 2001 година: Baby Boy / Training Day

Shottas (2002)

Съдбата на повечето нарко дилъри е тежка, а тази на героите във филма Ky-Mani Marley и Spragga Benz от Shottas не е по-различна. Депортирани от Америка, двамата се опитват да продължат живота си в Miami по стария, агресивен начин. Подобна криминална история ще искате да оставите за по-късно вечерта...


Paper Soldiers (2002)

Чували ли сте някога за училище за крадци? И да не сте, с Paper Soldiers ще изкарате един безплатен курс, заедно с главния герой, който се учи от най-добрите обирджии в бранша. Интригуващо, нали?

Paid in Full (2002)

Бързото му изкачване в йерархията на нарко трафикантите, навлича на Ace куп неприятности и врагове, чиято цел е да го свалят от “престола”. Впуснете се заедно с Paid in Full в драматична история за желание за власт и уважение, но и на предателства и сплетни. С продуцент като Jay-Z, това заглавие със сигурност е обещаващо!

Още от 2002 година: All About the Benjamins/ Friday After Next / State Property / Brown Sugar /  8 Mile

She Hate Me (2004)

Вероятно най-забавното заглавие във филмовия ни подбор She Hate Me ни оставя без дъх от смях с невероятната история на Anthony Mackie, който в следствие на уволнението си от работа, решава да забремени бившата си годеница и голяма група жени, за да спечели много пари. Доста необичайно, но затова пък си заслужава да се гледа!

Soul Plane (2004)

Отново една класика със завиден актьорски състав (Kevin Hart, Snoop Dogg, Method Man), Soul Plane ни въвлича в комичната ситуация на пасажер, който след ужасен полет съди самолетната компания за пари. Получава голяма сума като компенсация и с нея основава собствена авиационна фирма. Оттам насетне нещата много се объркват - оказва се, че не е толкова лесно да се ръководи подобен бизнес!

Hustle and Flow (2005)

Проследете пътя към успеха на DJay от Hustle and Flow, който след като се запознава с друг музикант, решава да започне кариера в рап музиката. Истински и интригуващ, този филм показва как наистина изглежда пътя към славата, без излишна украса. Подходящ е за всеки, който иска да вникне в света на музикалната индустрия.

Get Rich or Die Tryin’ (2005)

Макар и не биографичен, Get Rich or Die Tryin’ представя много реалистично житейския път на голям брой рапъри. От трудност да изплати дълговете си, 50 Cent в ролята на Marcus, отначало се забърква в общността на наркодилърите, но по-късно решава да се отдаде на любовта си към рапа и музиката. Няма по-добра филмова комбинация от добра музика и интригуващ сюжет за успешна продукция като тази!

Още от 2005 година: Beauty Shop / Coach Carter / Are We There Yet?

Waist Deep (2006)

Увличащата и напрегната история за баща, който се опитва да спаси отвлечения си син от улична престъпна банда, ще ви държи под напрежение от самото си начало! С подобни сюжети като този на Waist Deep, човек никога не знае дали героя ще бъде печелившата страна в края на конфликта. Разберете какво се случва още тази вечер!

Още от 2006 година: ATL / Alpha Dog

Street Kings (2008)

Няма как и в този филмов подбор да не включим и една полицейска екшън-драма! Street Kings разказва историята на оскърбения полицай Tom Ludlow, който преживява смъртта на жена си, но е принуден и да се справя и с ежедневните престъпления на улицата. Сред звездите тук са Keanu Reeves, Hugh Laurie и Chris Evans, какъв по-подходящ екип от този!

Notorious (2009)

Нека да завършим и втората седмица от филмовия маратон с музикална класика! В Notorious се запознаваме отблизо с Notorious B.I.G., уважаван рап изпълнител, който с удивителни усилия успява да издигне кариерата си от улични изпълнения до грандиозни участия из цяла Америка. Излишно е да споменаваме, че саундтрака на филма е богат!

Още от 2009 година: Brooklyn's Finest / Hurricane Season

Очаквайте скоро и последната част на нашата street culture филмова селекция, засягаща годините от 2010-2020.  Оставили сме едни от най-добрите заглавия за накрая, не ги пропускайте!